Tartışmamız Gereken Bir Konu Var: Yeni Anne-Babaların Tek Başlarına Çocuk Yetiştirmeleri Mümkün mü?
Tartışmamız Gereken Bir Konu Var: Yeni Anne-Babaların Tek Başlarına Çocuk Yetiştirmeleri Mümkün mü?
Yüzyıllardan beri bizimle olan bazı geleneklerimizin içinde bulunduğumuz hızlı ve modern çağa ayak uydurmak için değiştiğine ve hatta yok olduğuna şahit oluyoruz. Ünlü bir yazarın 'Modern hayatın en zalim beklentisi, yeni anne-baba olmuş çiftlerin çocuklarına tek başına bakabilmelerinin beklenmesidir' sözü de son yıllarda değişen bir geleneğimiz üzerine tartışma yarattı. Detaylar için buyurun içeriğe... 👇
Dünya üzerinde özellikle Doğu ülkelerinin ve bizim ülkemizin kültüründe, yeni bebek sahibi olmuş bir çifte genellikle anne tarafının yakın aile üyeleri ve bazı akrabaları yardıma gider ve gerektiğinde bir süre beraber yaşarlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarih boyunca en çok küreselleştiğimiz, gelişen teknoloji sayesinde dünyanın öteki ucunda hiç gidip görme fırsatımız olmayan farklı kültürleri bile gözlemleyebildiğimiz bir çağda yaşıyoruz.
Aslen Afrika kökenli olan ve Amerika'da yaşayan Siyanda Mohutsiwa isimli yazar, iki farklı kültürde edindiği deneyimlerden yola çıkarak Batı dünyasının yeni anne-baba olmuş çiftlere bakış açısı hakkındaki şikayetini dile getirdi.
"Batı modernleşmesinin en acımasız gerçeklerinden biri, yeni bebek sahibi olmuş çiftlerin çocuklarına yalnız başlarına bakıp büyütmelerinin beklenmesi. Bu benim akıl sır erdiremediğim, imkansız bir beklenti."
"Diğer kültürlerde kadın doğum yaptığında aile ve akrabaları hem annenin yemek ve günlük işlerine hem de bebek bakımına yardımcı olmak üzere yanına koşarlar."
"Batı'da olduğu gibi çiftleri iki odalı bir eve kapatıp birisi tam zamanlı çalışırken diğerinin yalnız başına bebeğe bakması beklenmez."
"Bu durumun asıl suçlusu kim, emin değilim. Ancak kapitalizmle beraber, aile üyelerinin yerini yeni teknoloji aletlerin ve akıllı makinelerin aldığına inandırıyorlar bizi."
"İrademiz ve gücümüz olduğunu, 'iyi bir anne' olabilmek için bebeği yalnız büyütebilmemiz gerektiğini söyleyerek bu durumu bir yarış haline getiriyorlar."
"İnsan her daim hayatını sürdürebilmek için diğerlerinin yardımına ve topluluk halinde yaşamaya ihtiyaç duymuş bir varlık. Amaç sadece gülüp eğlenmek veya sosyalleşmek değil."
"Bu gerçeği oturup derinlemesine düşündüğünüzde Batı'da evliliklerin yürümesi bile bir mucize gibi geliyor. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak hem evliliği, hem de kişilerin enerjisini tüketecek kadar zor bir iş."
"Bir Avrupa şehrinde yaşadığım dönem yan komşumun bebeğiyle beraber evde hüngür hüngür ağladığını duyardım. Eğer bu bahsettiğiniz 'medeniyet' ise ben bunun bir parçası olmak istemiyorum..."
Siyanda'nın düşüncelerine ek olarak ilginç bir gerçekle karşılaştık. Google'da İngilizce 'yeni bebek için aileden yardım' yazarak arattığınızda karşınıza çıkan sonuçlar şu şekilde;
Sosyal medyada binlerce kullanıcının hak verdiği paylaşıma gelen bazı yanıtlar şu şekilde;
👇
Bizim toplumumuzda da bu sorunun yaygınlaştığını görüyoruz...
😢
👇
Peki siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
sanki dünya da yeterince sorun yokmuş gibi habire ürüyorlar .bakamayacaksanız da yapmayın. cocuk kıtlığı var sanki !
çocuk sahibi olmak kolay değil bence. etrafımda, çocuğu olmasını çok isteyen insanların bile yıprandığını görüyorum. çünkü bebeklerde bizler gibi tek tip değ... Devamını Gör
Ya nolur artık doğurmayın ya nolur üremesin insanlar 7 milyar insan yaşıyor amk ya zaten herkes anne baba olamıyor. Çocuk esirgeme kurumundan evlat edinmek i... Devamını Gör
Cocuk esirgeme kurumuyla kendi cocugun bir mi olur allah askina yaa. Insanlarin cocuk yapmasi ve istemesi absürt bir durum mu ki. Cocuk yapmak insanin dogal... Devamını Gör