Tarihin Derinlerinde Gizli Kalmış Ürkütücü Bir Hikaye: Tırnova Cadı Olayı
Doğa üstü veya eski tabiri ile 'gayri tabii' olaylar, tarihin her devrinde görülmüştür. İnsan kanıyla beslenen vampirler, mezarlarından çıkıp insanları rahatsız eden yaşayan ölüler, mitolojik hikayelerde kendine yer tutan ve halk arasında anlatılıp günümüze kadar gelen iblisler, cadılar sadece bunlardan ilk akla gelen birkaç tanesidir. Burada inceleyeceğimiz Tırnova Olayı ise, Osmanlı'nın resmi gazetesinde kendine yer tutmuş, enteresan ve gizemli bir vak'adır.
Tırnova Neresidir?
Tırnova Olayının Ortaya Çıkışı
Ahmet Şükrü Efendinin Mektubu
Cadıcı Nikola
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Benzer Bir Olay
Bu doğaüstü olayın bir benzerine de Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde rastlıyoruz. Bunda göre Evliya Çelebi, obur adı verilen birtakım mitolojik yaratıklardan bahsetmekte, bunların mezarlarından kalkarak insanların kanını emen yaşayan ölüler olduklarını söylemektedir. Obur Dağı adlı bir bölgede bulunduğu sırada Çerkez ve Abaza oburlarının gökyüzünde savaştığına şahit olduğunu ve gün doğana kadar bu oburların gökyüzünde çatıştığını söyleyen Evliya Çelebi, bunların savaş aletlerinin, silahlarının, insan ve at uzuvlarının yer yüzüne düştüğünü de belirtmektedir.
Esasında Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bu ve benzeri birçok inanması güç yazılara rastlanmaktadır. Bunların yanı sıra Evliya Çelebi, gezip gördüğü mekanları ve bölgeleri çok iyi ve gerçeğe yakın bir biçimde tasvir etmiştir.
Tırnova Olayı Hakkındaki Görüşler
Ülkemizin önemli tarihçilerinden İlber Ortaylı, bu olaya Yeniçeri Ocağının kaldırılması hadisesinden bakmaktadırlar. 1826'da II.Mahmut tarafından tamamen silinen ocağın ardından, böyle bir haberin yazımı ile aslında Yeniçerileri kötülemeye yönelik bir propaganda amacı güdüldüğünü söylemektedirler. Bu görüş, aslında fazlaca paranormal gibi görülen bu olayı gayet somut bir zemine oturtmaktadır.
Osmanlı Devleti'nde Cadılar Üzerine Bir Değerlendirme adlı makalesinde bu konuya değinen Zeynep Aycibin de dönemin resmi tarihçisi Ahmet Lütfi Efendinin bu olaydan hiç bahsetmemesine dikkat çekmektedir. Bununla beraber Ahmet Lütfi Efendinin Tırnova Olayını pek dikkate değer bulmadığı ve olanlara inanmadığı için tarihlerinde bahsetmediği görüşünü savunmaktadırlar.
Netice olarak bu tip açıklanamayan ve dikkat çekici olaylar ile tarihin her devresinde karşılaşmaktayız
Esasında ilk bakışta bilimsel bir şekilde açıklanamaz gibi görünse de aslında hepsinin somut birer açıklaması mevcuttur. İster doğaüstü ister beşeri bir olay olsun, tarihsel vak'aları okuduğumuz anda büsbütün inanarak ve hayretler içerisine düşerek algılamak yerine, tarihsel realite ile bu olaylara açıklamalar getiren uzmanların görüşlerini öğrenmeli ve onların neticesinde bu tip vak'aları yorumlamalıyız.
YARARLANILAN ESERLER
Reşad Ekrem Koçu-Tarihimizde Garip Vakalar, varlık Yayınları, İstanbul 1952
İlber Ortaylı-İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Timaş Yayınları, İstanbul 2016
Zeynep Aycibin-Osmanlı Devleti'nde Cadılar Üzerine Bir Değerlendirme,
Takvim-i Vekayi Gazetesi, sayı:68 (21 Cemaziyelevvel 1249)
Murat Bardakçı- Kazığa Oturtmak Öyle Kolay Değildir, Çok Maharet İster, Hürriyet Gazetesi, 14.09.2003
Yorum Yazın
yakında bunlar yeniden ortaya çıkar akp gündem bulamayınca bunları ortaya sürer ne diyelim bunlardan herşeyi bekleyin yani akp
mustafa berk yaltırık, sen misin kardeş?