Tarantino'dan Squid Game'e İzlenme Rekorları Kıran Yapımlardaki Şiddet Neden Birçok Kişiyi Ekrana Kilitliyor?
Tarantino'dan Squid Game'e İzlenme Rekorları Kıran Yapımlardaki Şiddet Neden Birçok Kişiyi Ekrana Kilitliyor?
Yakın zamanda Netflix'ten ya da Amazon Prime'dan şiddet içerikli bir dizi ya da film izlemişsinizdir. Belki de hiç istemeden denk gelmişsiniz ve sahnelerin heyecanına kapılmışsınızdır. Çünkü ölüm, kan ve şiddet her zaman bir kalabalığı çekmiştir. Eski Romalılar Kolezyum'da katliam yapmak için akın etmiş, halka açık infazlar büyük gişe rekorları kırmıştır. Modern çağda, film yönetmeni Quentin Tarantino: 'Filmlerde şiddet harikadır.' demiştir. Yüksek hasılat yapan filmlerin %90'ı şiddet içermektedir.
Bu tarz yapımların olumsuz etkileri olabileceği konusunda ise herkes hemfikirdir diye düşünüyoruz. Ancak neden şiddeti izlemekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz dersiniz? Cevaplar içeriğimizde! 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Konu bir şeyler izlemeye gelince, bazı insanların şiddet içerikli medyadan keyif alma/etkilenme olasılığı daha fazladır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir teori, şiddeti izlemenin katarsise yol açıcı olduğu ve aşırı saldırganlığımızı dışa vurmamıza neden olduğudur. Bu teoriye göre öfkeli insanlar şiddet içerikleri izlediğinde daha da sinirlenirler.
Diğer grup, bir şeyler öğrendiklerini düşündükleri için şiddeti izlemekten keyif alıyor.
Son grup, bahsettiğimiz her iki grubu da kapsıyor gibi. Şiddeti izlemenin yarattığı hislerden keyif alırlar ve bir şeyler öğrendiklerini düşünürler.
Ancak aslında sevilen şey gerçekten şiddetin kendisi olmayabilir. Bir çalışmada araştırmacılar, iki grup insana 1993 yapımı 'The Fugitive' filmini gösterdiler. Bir gruba düzenlenmemiş bir film gösterilirken, diğerine tüm şiddetin kurgulandığı bir versiyon gösterildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Başka teoriler de var. 'Uyarma aktarımı teorisi' ise, şiddeti izlemenin, izlediğimiz süre boyunca bizi tahrik ettiğini/tetiklediğini öne sürüyor.
Aslında tüm bunlar, medya şirketlerinin çoğumuzun istemediği veya ihtiyaç duymadığı şiddeti bize veriyor olabileceğini gösteriyor.
Ekranlardaki şiddet, gerçeklikle bağımızın kopmasına da neden olabilir. Suç oranları düştüğünde, ekrandaki şiddet bize suçun arttığını düşündürebilir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
2006 yılında Kurtlar Vadisi Irak filmini izlemiştik, sinemadan çıktığımızda siyah paltolu tipler birbirine omuz atıyordu.