Tankların Karşısında Kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Koalisyon Hükümetini Birlikte Yeniden Anımsıyoruz
Tankların Karşısında Kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Koalisyon Hükümetini Birlikte Yeniden Anımsıyoruz
Türkiye'nin 'dönülmez akşamın ufkunda' olduğu bir dönem vardı. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi sonrası demokrasiye yeniden geçiş süreci. Bu dönemi anlamak, Türkiye'nin demokrasiyi hazmetmek için verdiği mücadeleyi de anlamak demektir. Başbakan Adnan Menderes'in iki bakanıyla birlikte idam edildiği dönemin yıl dönümünde, o sancılı süreci gelin birlikte yeniden anımsayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bizler hikayemize, 27 Mayıs 1960 gününden başlayacağız. İhtilalin ve ihanetin içinde bir yolculuğa çıkacağız. Yolculuğumuzun ana aktörü ise bir asker. Bu askerin ismi Ragıp Gümüşpala.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ragıp Paşa hala tam ikna olmuş değildi. Bunun üzerine 3 Haziran 1960'da ihtilalin lideri Cemal Gürsel ile bir görüşme yaptı. Cemal Paşa, Ragıp Paşa'yı Genelkurmay Başkanı olarak seçtiklerini kendisine söyledi.
Tehlikenin geçtiğini, Gümüşpala'ya artık ihtiyaçları kalmadığını gören Milli Birlik Komitesi, kendisini Genelkurmay Başkanlığı'na getirdikten sadece iki ay sonra, Paşa'yı emekliye sevk etti. Gümüşpala, fena punduna getirilmişti.
Neyse ki Milli Birlik Komitesi, demokrasiye geçiş sürecini ertelemedi, siyasi partilerin çalışma yapmasına müsaade etti. 11 Şubat 1961 günü Demokrat Parti'nin mirasçısı olarak Adalet Partisi kuruldu. Adalet Partisi'nin kurucu lideri bilin bakalım kim oldu?
DP'nin mirasçısı olarak kurulan AP ise 1961 seçimleri öncesi çekingen bir kampanya yürüttü. Hapisteki DP'lilerin yakınları bu partiyi kurmuştu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
CHP tek başına iktidar olamamış, DP'nin mirasçıları CHP'den fazla oy almıştı. Eğer üç sağ parti koalisyon kurarlarsa, CHP yine hükümetin dışında kalacaktı.
Subaylar müdahaleden ve arzu ettikleri gibi seçimleri iptal edeceklerinden emindiler. Ancak bir kişiyi hesaba katmadılar. O kişinin adı İsmet İnönü'ydü. Paşa, çok net konuştu:
AP- CHP Koalisyon hükümetinin Çalışma Bakanlığı'na ise gencecik, utangaç bir gazeteci getirildi. Sadece 36 yaşındaki bu zarif bakanın ismi Bülent Ecevit'ti. Türkiye bu ismi gelecekte çok duyacaktı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın