Tanıştıralım! Acıkmamıza Neden Olan Ghrelin Hormonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tanıştıralım! Acıkmamıza Neden Olan Ghrelin Hormonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Vücudumuzda çoğu his ve hatta duygu, hormonlara bağlıdır, hormonlar vücudun içinden gelen sinyalleri beyne aktararak tepkimeler yaratır. Ghrelin hormonu da bunlardan biri ve çok temel bir hissi tetikliyor: açlık! Kendisine açlık hormonu denen ghrelin vücutta pek çok önemli şeyi düzenliyor; ancak fazla üretilmesi durumunda kilo alımını hızlandırıyor. Gelin ghrelin hormonuna yakından bakalım.
Mide boşken salgılanmaya başlayan hormon, beyin hücrelerine ulaşarak açlık hissini arttırır ve gastrik asit üreterek vücudu sindirime hazırlar. Yemek yediğimizde salgılanmayı durdurur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ghrelin hormonu sadece beslenmeyi düzenlemekle kalmaz, vücuttaki enerji dağıtımının düzenlenmesinde de önemli bir görevi vardır.
Ghrelin hormonunun eksikliğinde büyüme ve gelişmede anormallik, vücudun enerji metabolizmasında sorunlar, yetersiz beslenme, gibi sorunlar olurken; fazlalığında aşırı yeme isteğiyle birlikte görülen kontrolsüz kilo artışı ve kemik gelişimindeki olumsuz sonuçlar görülür.
Antidepresanların içinde Ghrelin hormonunun salgılanmasını sağlayan maddeler bulunur. Bu yüzden depresyonda olan ve bu ilaçları kullanan kişilerde daha fazla yeme isteği görülür.
Bu hormonu doğal yollarla ya da bir takım tıbbi yöntemlerle azaltarak, acıkmanızı bir dengeye koyabilirsiniz.
Ghrelin hormonu yemek yemeye başladıktan sonra da 20-30 dakika kadar salgılanmaya devam eder. Bu yüzden genelde doyduğumuzu geç hissederiz ve daha fazla yemek yeriz.
Vücut açlıkla susuzluğu sık sık karıştırabilir. Su içmek mideyi doldurup ghrelin üretimini azaltmak adına da önemlidir. Açlık hissettiğinizde su içmeyi deneyin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın