Süleyman Soylu'dan Alkol Yasağı Açıklaması: 'Sosyal Mesafeyi Azaltıyor, Kararımız Bilimle Uyumlu'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde içki satışının yasaklanmasına gelen tepkilere yanıt verdi. Soylu 'İçki sosyal mesafeyi azaltan bir etkiye sahip. Tabii ki kısıtlama getirmekte haklıyız' dedi.
İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı koronavirüs tedbirlerine ilişkin genelgede yer almamasına rağmen, geçtiğimiz hafta sonu polisler tekel bayilerine giderek satış yapmalarını engellemişti. Akabinde yasağın kapsamı genişletilmiş ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde tekel bayilerinin yanı sıra marketlerin de alkol satışı yapamayacakları bildirilmişti. Yasak kararına vatandaşlardan, muhalefet partilerinden, en çok da tekel bayilerinden tepki gelmişti.
Yasak kararı 'haksız rekabetin önüne geçmek' olarak gerekçelendirilirken, pandemi nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten tekel bayisi esnafı, bir de yasak kararının eklenmesiyle iflas noktasına geldiklerini anlatmıştı.
"Kısıtlama getirmekte haklıyız"
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile konuştu. Alçı, Bakan Soylu'nun yasağa karşı görüşlerini aktardı. Alçı şunları kaydetti:
'Cuma akşamüzeri her zaman alışveriş ettiğim markete girdim. İçeride şimdiye kadar görmediğim bir kalabalık, bir yığılma, bir tedirginlik… Havada tuhaf bir gerginlik…
Kasada görevli çocuğa 'Hayırdır' dedim…
'Sorma Nagehan Abla hafta sonu içki satışı yapamayacakmışız galiba, emin de değiliz. Herkes bize aynı şeyi soruyor, kalabalık da bu yüzden' diye açıkladı.
İçişleri Bakanlığı koronavirüs önlemleri kapsamında kısıtlama günlerinde marketlerdeki içki satışını Ankara’dan sonra bütün Türkiye genelinde durdurdu. Market açık ama içki almak yasak. Gerekçe olarak tekel bayilerinin kapalı olması ve bu durumun haksız rekabete yol açması gösteriliyor.
Sosyal medyada da tartışmaların büyüdüğünü ve seküler kesimin de büyük tepki gösterdiğini görünce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu aradım. 'Sayın Bakan marketler açıkken içindeki içki bölümlerinin kapalı olmasına ne gerek var? Bu yeni bir tartışma ve lüzumsuz kutuplaşma başlatmaz mı? Neden böyle bir karar aldınız?' diye sordum.
'Nagehan Hanım, devlet olarak aldığımız karar dünyayla uyumlu. Her şeyden tartışma çıkarıp ortalığı bulandırmak isteyenler Avrupa’daki örneklere baksınlar. Avrupa’da yapılandan farklı bir uygulama yok. Sosyal mesafe deyip duruyoruz. İçki sosyal mesafeyi azaltan bir etkiye sahip. Tabii ki kısıtlama getirmekte haklıyız' dedi.
"Kararımız bilimsel bakışla uyumlu"
'Ama içkiyi restoranda barda içmekten bahsedilmiyor Sayın Soylu. Restoran ve bar için haklısınız ama onlar zaten kapalı. İnsanlar evlerine içki alacaklar. Akşam yemeğinde sofrada içecekler. Evde sosyal mesafe mi olur?' dedim.
'Koronavirüs önlemleri kapsamında Batı’da bütün ülkeler içki satışına kısıtlamalar getiriyorlar. Kaldı ki Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarısı ve tavsiyesi var salgınla mücadeleye içkinin olumsuz etkisi üzerine. Bilimsel bakışla da uyumlu bizim kararımız. İstedikleri kadar itiraz etsinler, dünyadan haberleri yok' diye konuştu.
İçişleri Bakanı böyle bir karar almalarında tekel büfelerinin kapalı olmasının getirdiği haksız rekabeti de hatırlattı.
Ben 'Haksız rekabet bu salgın sürecinde birçok sektörde oldu. Bu mantıkla bakınca birçok iş kolu dezavantajlı duruma düştü. Bu da haksız rekabet değil mi?' deyince…
'Olur mu öyle şey Nagehan Hanım? Bakkal açık, fırın açık, restoranların paket servisi açık, onlarla bir haksız rekabet durumu yok ama içki satan tekel bayileri kapalı. Onlar kapalıyken marketlerin içki satması haksız rekabet' diye cevap verdi.”
"Markette alkol satışını yasaklayan bir tane Avrupa ülkesi yok"
Alçı yazısının devamında Avrupa'daki alkol satış kısıtlamalarına ilişkin şu örnekleri verdi:
'Süleyman Soylu Avrupa’daki uygulamalara işaret edince ülkelerdeki yasaklara baktım.
Size belli başlı yerlerdeki uygulamaları özetleyeyim:
İtalya’da saat 21’den sonra alkol satışı yapılmıyor. Kasımdan beri park, bahçe ve kamusal tüm alanlarda alkol içmek yasak.
Hollanda’da da kamusal alan yasağı aynen geçerli ancak burada satış yasağı her gün saat 20’de başlıyor. Keza Belçika’da da uygulama bu yönde.
Fransa’da saat 22’den itibaren alkol satışı ve kamuya açık alanlarda içilmesi yasak.
İskoçya’da restoranlar açık ancak restoranda içki satışı yasaklanmış durumda.
Yunanistan’da da satış yasağı 21’de başlıyor, açık alanlarda ise tüketim tamamen yasak.
Ancak markette içki satışını yasaklayan tek bir Avrupa ülkesi yok.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Cuma namazlarını da yasaklayın o zaman. Sizi şeriatçılar sizi
Mal mısın amk ? bokunu çıkartmayın
Çay içmek de sosyal mesafeyi azaltıyor.... .. Çayıda yasaklayın..... ....... Tek hücreli canlılar..... ....... 🤪😡😡😡🤪
dünyanın bilmeyip sizin bildiğiniz şey ne acaba.