Spora Başladıktan Sonra Vücudunuzun Gün Gün Nasıl Değişeceğini Anlatıyoruz!
Spora başladığınızda vücudunuzda nasıl bir değişim yaşandığını merak ediyorsanız, aşağıdaki yazı tam size göre! 💪
1. Spora başlanılan ilk gün enerji dolu hissedersiniz.
2. "İlk gün her zaman daha zordur" düşüncesi doğru değil çünkü ikinci gün kas ağrıları yüzünden yataktan kalkamayabilirsiniz.
İlk gün zorlu geçer fakat sporunuz bittikten sonra enerji dolu hissedersiniz. Bu da hayatınızda artık tamamen spora yer verebilecekmiş gibi hissettirir. Ancak ertesi gün uyandığınızda size sürpriz yapan kas ağrılarından bu süreçte pek haberdar değilsinizdir. 😅
3. Kas ağrılarıyla uyanıp spor yapmaktan bir anda nefret etmeye başlayabilirsiniz.
Dün çok enerjik ve mutlu hissederken bugün sanki üzerinizden kamyon geçmiş gibi hissetmeniz gayet doğal. Çünkü vücut alışık olmadığı bir şeyle karşılaştı ve tepki gösteriyor. Bu durumda pes edip sporu bırakmak isteyebilirsiniz. Ancak kaslarınızın günden güne gelişeceğini ve daha da güçlü hissedeceğinizi unutmamalısınız.
4. Spor yapmaya devam ettikçe kardiyovasküler sistemi destekleyen metabolik değişiklikler ortaya çıkar.
Egzersizde kroner damarlardan geçen kan miktarı damarların da genişlemesini sağlayarak kalbin her bölümüne daha fazla kan ulaşmasını yardımcı olur. Bu sayede ileri vadede kardiyovasküler sistemi destekleyici değişiklikler ortaya çıkar.
5. Vücudun sıcaklığa olan direnci yükselir.
Egzersiz sayesinde kan şekeriniz kontrol altına alınır ve şeker toleransınızın gelişimi azalır. Baş, bel ve kas ağrılarınız azalırken bu süreçte zihinsel kapasiteniz de artış gösterir.
6. Vücudunuzun enerji harcaması artar.
Yakılan enerji öncelikle vücutta glikojen olarak depolanan glikozdan gelir ve glikojen de karbonhidratları işlerken karaciğeriniz tarafından üretilir. Glikojen seviyesinin düşmesiyle vücut enerjiyi karşılayabilmek için yağ ve proteini glikoza dönüştürmeye başlar. Bu sayede de vücut yağını kaybetmeye başlarsınız.
7. İlk haftanız bitmek üzereyken artık yapılan fiziksel aktivite daha kolay bir hale gelir.
Birkaç antrenmandan sonra hücrelerinizdeki mitokondri hızla artacak ve hücreleriniz daha fazla mitokondriye sahip olduğundan enerji üretiminiz daha verimli hale gelecek. Ayrıca mitokondrinin diğer bir önemli olayı ise oksijeni ve besinleri, hücrelerinizin metabolik aktivitelerine güç veren adenozin trifosfata (ATP) dönüştürmesidir.
Hücre içindeki metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için gereksinim duyulan enerji, ATP üstünden elde edilir.
8. Vücut ısındı ve hareket etmeye alıştı. Artık bundan sonra yapmanız gereken tek şey spora devam etmek!
Artık vücudun az çok neye ihtiyacı olduğunu öğrenmeye başladığınız için hangi hareketin size ağır veya basit geldiğini, hangi bölgelere daha fazla ağırlık vermeniz gerektiğini fark edecek seviyeye yaklaştınız. Bir uzmanla beraber vücudunuzun ihtiyacı olan uzun vadeli programı artık planlayabilir ve bundan sonra yaşanacak değişimin keyfini çıkarabilirsiniz! 🤸♀️
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Üyelik açtırılır 1 hafta gidilir 1 hafta sauna için gidilir boş boş 6 aylık üyelik yanar vücutta hiç bir değişlik olmadan vücut hoş cüzdan boş bu serüvenimiz... Devamını Gör
Yag ve protein glikoza doner? Yahu icerik yapiyorsunuz bari bilen biri yapsin....