onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Spor Hekimliği Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Spor Hekimliği Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Elif Ateş
17.12.2021 - 10:41

Birçok sağlık kuruluşunda bulunan spor hekimliği, herhangi bir düzeyde yapılan egzersiz ve fiziksel aktivite sonuçlarında meydana gelen sendromların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklarla da ilgilenmektedir. Sportif rehabilitasyon, iç hastalıklar, travmatoloji gibi pek çok durum bu bölümün alanına girer. Ayrıca her yaştan insanın yaşam kalitesini arttırmak, sporcu performanslarını ölçmek ve kişiyi spora özendirmek için belirli çalışmalar yapar. Spor hekimliği hamilelere ve çocuklara yönelik de egzersiz reçeteleri yazabilmektedir. Peki, spor hekimliği nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sporcuların genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi, doping olarak adlandırılan farmakolojik ajanların kontrolü spor hekimliği tarafından yapılır. Aynı zamanda antrenman planlaması ve sporcu beslenmesi hakkında da bu bölüm tarafından pek çok çalışma yapılmaktadır. Spor hekimleri saha testleri, yüksek hızlı kamera sistemleri ve hareket analiz sistemleri kullanarak kişilerin rahatsızlıklara yatkınlığını belirlemeye çalışır. Spor hekimliği hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Spor Hekimliği Nedir?

Spor Hekimliği Nedir?

Profesyonel ya da amatör sporcuların sağlıklarını korumak ya da herhangi bir durumda sağlıklarını geri kazanmaları için çalışan tıp bilim dalına spor hekimliği denilmektedir. Spor hekimleri tıp eğitimini tamamlamış ve bu alanda uzmanlaşmış kişilerdir.

Spor Hekimliği Hangi Hastalıklara Bakar?

Spor Hekimliği Hangi Hastalıklara Bakar?

Bu bölüm, spor sırasında vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan kırıklar, çatlamalar, burkulmalar ve akut travmalar gibi çeşitli hastalıklara bakar. Spor hekimliğinin ilgilendiği hastalıklar ise şunlardır:

  • Diz ağrıları: Spor esnasında ortaya çıkan çapraz bağı yaralanmaları,  menisküs yırtıkları, bursit, bağ, tendon yaralanmaları, kireçlenme gibi durumlardan oluşan diz ağrıları spor hekimi tarafından tedavi edilir.

  • Bel ve Boyun Ağrıları: Fiziksel aktivitelerden oluşan bel ve boyun bölgesinde meydana gelen kas, bağ, tendon yaralanmaları bu bölümün ilgilendiği rahatsızlıklardır. Aynı zamanda fıtık problemleri de tedavi edilmektedir.

  • Omuz Ağrıları: Spor yaralanmalarında en fazla görülen rahatsızlıklardan biri omuz ağrılarıdır. Bu ağrılar genellikle kas yırtılmaları, tendinit, bursit ve omuz sıkışma sendromlarından kaynaklanır.

  • Kalça Ağrıları: Kalça bölgesinde oluşan kireçlenmeler, bağ ve kas yırtılmaları bu bölgede ağrıya sebep olabilir.

  • Ayak ve Ayak Bileği Ağrıları: Egzersiz ve spor sırasında bağ, kas ve tendon yırtılmalarının yanında topuk dikeni gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkların tedavisi sporcular için oldukça önemlidir.

  • Miyofasiyal Ağrı Sendromu: Kasların aşırı kullanımından kaynaklı bölgesel ağrılar görülebilmektedir. Bunların giderilmesi için fiziksel tedavi ve medikal tedavi uygulanır.

  • Kulunç Ağrıları: Fibrositis olarak da bilinen kulunç, kasların içindeki nodüllerdir. Fazla gerilen kaslar gevşeyemez ise kulunç ağrıları oluşur.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın