Soma Davası: Yine Başmühendisi İşaret Ettiler
Soma Davasında 4. Duruşma
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine devam edildi. Davada dün ifadesi alınamayan 3 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıkların savunmaları dinlendi. Tutuklu sanıklar yine faciada yaşamını yitiren başmühendis Mehmet Efe'yi suçladı. Tutuksuz sanıkların ifadelerinin devam ettiği sırada duruşma 20 Nisan saat 09:00’a ertelendi. Sanıkların sorgusuna beşinci duruşmada devam edilecek.
Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında, hayatını kaybeden 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında, 'olası kastla öldürme', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan dava açılan 8'i tutuklu 45 sanığın yargılanmasına bugün de devam edildi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın dördüncü duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu sanıklardan vardiya amiri olarak görev yapan Mehmet Ali Günay Çelik'in sorgusuyla başladı.
Tutuklu sekiz sanıktan Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amiri İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve İşletme Müdürü Akın Çelik dün ifade vermişti.
Bugün de maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik’in yanı sıra vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık ifade verdi.
Çelik’ten yangın bilmecesi
Mehmet Ali Günay Çelik, hakimin sorularını yanıtlarken yangın konusunda çelişkili cevaplar verdi:
Hakim: Olay olduğunda tüm madene duyuramadınız mı?
Çelik: Önce yangını söndürmeye çalıştık.
Hakim: Hem alev görmedim diyorsun hem yangın diyorsun?
Çelik: Duman varsa yangın vardır.
Hakim: Bilirkişiler olaydan iki ay sonra gittiğinde bile yangının devam ettiğini görmüş, sen nasıl görmedin?
Çelik: Tahminen sonra yanmıştır.
İşçi ailelerinin büyük bölümünün metanetle dinlediği sanıklar, bilirkişi raporunu kabul etmeyip kazanın gerçek nedeninin bulunmasını talep etmişti.
Emniyet biriminde görevli maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik de önceki sanıklar gibi bilirkişi raporuna itiraz edip suçlamaları kabul etmedi.
Çelik de diğer sanıklar gibi Mehmet Efe’yi sorumlu tutup, “Karbonmonoksit değerleri yükseldiğinde iş durdurmalıydı”savunmasını yaptı. Bir madenci yakını ise “Ne Mehmet Efe’ymiş, adam Türkiye’yi yönetiyormuş da haberimiz yokmuş” dedi. Sensörlerin gazı sıfır gösterdiğini de iddia eden Çelik’e aileler “Siz sıfırlamışsınızdır!” diye tepki gösterdi.
Teknisyeninin madenlerde zorunlu olan yanmaz bantlardan haberi yokmuş
Emniyet biriminde görevli maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik, madenlerde zorunlu olan yanmaz bantlardan haberinin olmadığını iddia ederken, hakimin “Her şeyin sorumlu Mehmet Efe midir?” sorusuna ise “En yetkili oydu, ben alınan kararı uygulamaktan sorumluyum” dedi.
Madenci yakını: Çelik yalan söylüyor
Madenden sağ çıkan bir işçi son sanığın yalan söyledigini belirterek “Mehmet Ali Çelik, Mehmet Efe’den daha kıdemliydi. Ama maden teknikeri olduğu için imza yetkisi yoktu. O yüzden tüm imzaları maden mühendisi olan Mehmet Efe atıyordu. Şimdi suçu onun üstüne atıyorlar. Bunu sadece ben değil o madende olan herkes bilir” dedi.
İş güvenliği uzmanı Yasin Kurnaz’ın ifadesine geçildi
İş güvenliği uzmanı Yasin Kurnaz, bilirkişi raporunda normalin 10 katı üzerinde gaz seviyesi gösteren sensörlerin ölçümlerinin ‘ortalama’ olduğunu iddia etti. Öte yandan Kurnaz, sanık Mehmet Ali Günay Çelik’i yalanlayarak talimatları Mehmet Efe’den değil kendisinden aldığını savundu.
Sekizinci sanık Hilmi Kazık’a geçildi
Tutuklu sekizinci sanık vardiya amiri Hilmi Kazık’ın ifadesine geçildi. Kazık bir itirafta bulunarak “B sınıfı işgüvenlik uzmanlarıyız. Madenler A sınıfı işgüvenlik uzmanı çalıştırmak zorunda. Gaz ölçümlerini ben yapardım, sorun yoktu” dedi.
Sanık Yılmaz’ın ellerinde delil olduğunu söylemesi üzerine mahkemede gerginlik yaşandı
Tutuksuz sanık Ergün Yılmaz, ellerinde deliller olduğunu ve bazı konularda daha sonra konuşacaklarını söyleyince Avukat Selçuk Kozağaçlı, “Delil saklıyorlar. Delilleri karartma ihtimalleri var. Tutuklanmalı” diyerek tepki gösterdi. Hakim, Yılmaz’a delilleri bilirkişiye neden vermediğini sordu.
Duruşma Pazartesi gününe ertelendi
Tutuksuz sanıkların ifadeleri devam ederken duruşma 20 Nisan saat 09:00’a ertelendi. Sanıkların sorgusuna beşinci duruşmada devam edilecek.
Efe'nin babası: Oğlumun cesedine basarak kendilerini aklamaya çalışıyorlar
DAVANIN GEÇMİŞİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen 13 Mayıs'ta, 301 işçi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.
Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi mevcut bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırlamış olduğu iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 noksan madde sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.
Tutuksuz 37 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.
DURUŞMANIN SANIKLARI
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 8 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.
Tutuksuz yargılanan 37 kişi ise maden mühendisleri, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal'dan oluştu.
DHA, AA, CHA ve Diken
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!