Soma Davasında Ara Karar: Tahliye Yok, 1 Numaralı Sanık Değişiyor
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 18 Ağustos’ta başlayan Soma maden kazası ceza davasının 3’üncü duruşmasının 9’uncu oturumu salon dışındaki parkta bekleyen STK temsilcilerine polisin müdahalesiyle başladı. Duruşmada sanık avukatlarının facianın sabotajdan meydana gelmiş olabileceği yolunda yaptığı savunma, şehit madence yakınlarını isyan ettirdi. Sanık avukatlarına tepki gösteren madenci ailelerinden bazıları, yanlarındaki çocuklarını da gösterip, 'Mezarlığa baksınlar, deliller orada', 'Eğer bir kişi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım' dedi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanı sıra tutuksuz sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti Soma A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan’ın da sanık olarak dava dosyasına eklenmesi istemini kabul etti. Böylelikle bir numaralı sanığının Alp Gürkan olacağı davada, tutuklu 8 sanığın tahliye talebi de reddedildi. Duruşma 13 Ekim tarihine ertelendi.
Duruşma öncesi tartışma çıktı
Tutuksuz sanıklar için adli kontrol istendi
Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep eden avukatlar, hala ocakta çalışan tutuksuz sanıkların delil güvenliği gerekçesiyle tutuklanmasını, aksi halde bu bölgeye girmelerinin engellenmesi için ocağa yaklaşmamalarını içeren adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını istedi.
Şirketin önceki yönetim kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında 'Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez' yönündeki açıklamasını da hatırlatan avukatlar, Alp Gürkan hakkında mahkemece suç duyurusunda bulunulmasını, soruşturma dosyasının da dava dosyasıyla birleştirilmesini, üye işçiler adına DİSK'in davaya müdahillik isteğinin kabul edilmesini, TKİ ve MİGEM'den ise, işletmeyle ilgili bazı belgelerin istenmesini talep etti.
Duruşma savcısı Burak Kocaoğlu da, sanıkların tutukluluk hali ile tutuksuz sanıkların bu hallerinin devamını, doğrudan zarar görme durumu olmadığı gerekçesiyle sendikanın katılma talebinin reddi yönünde görüşünü açıkladı.
Can Gürkan, 'Borçlarımızı bir yıl erteledik'
Bunun sonrasında tek tek söz alıp taleplerini aktaran tutuklu sanıklardan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, kendisine yöneltilen 'Şirketin kredi ödemeleri yaptığı sırada, işçilerin tazminatlarını ödemediği' yönündeki suçlamayla ilgili açıklama yaptı. Can Gürkan, 'Bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Tüm bankalarla geçen ay konsorsiyum paketi yapıldı. Kredi borcu ödemeleri, bir yıl süreyle ertelendi. Tazminat ödemeleri ise, belli miktarlarda taksitlendirme yapıldı ve ödenmeye başlandı' dedi. İşletme Müdürü Akın Çelik de bilirkişi raporunun yanlış olduğuna yönelik suçlamalarını sürdürdü.
Sanık avukatının 'sabotaj' savunması ortalığı karıştırdı
Sanıkların talep işlemlerinin tamamlanmasıyla son olarak sanık avukatlarının taleplerine geçildi. İlk sözü alan Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit'in, savunmasının önemli bir bölümünde sabotaj iddiasını yinelemesi üzerine, mağdur aileler ile avukatları tepki gösterdi.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın uyarılarına rağmen madenci ailelerinin tepkileri sürdü. Bu sırada, savunma yaptığını söyleyen Avukat Yusuf Koçyiğit'in yardım istediği madenci avukatları, 'Sabotajı bu kadar konuşursan, salondakiler de tepki gösterir' sözleriyle karşılık verdi. Yusuf Koçyiğit'in bu kez de avukatlara, 'Neden bu kadar tepki gösteriyorsunuz ki' sözü gerilimin daha da artmasına neden oldu. Hep birlikte ayağa kalkan ve avukatların bulunduğu alana yaklaşmak isteyen madenci aileleri, yanlarındaki çocuklarını da gösterip, 'Mezarlığa baksınlar, deliller orada', 'Eğer bir kişi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım', 'Delil bu küçük çocuk' sözleriyle tepkilerini ifade etti.
Araya giren mağdur avukatları ve ailelerin gelişlerine yardım eden Sosyal Haklar Derneği üyeleri, sakinleşmeleri için ailelerin salondan çıkmalarını sağladı. Bu sırada bazı çocukların ağladıkları gözlendi. Salonun tamamen boşalmasından sonra sanık avukatları taleplerini iletmeye devam etti.
Davanın 1 numaralı sanığı değişiyor
Alp Gürkan sanık olarak dava dosyasında
Halkevleri Hukuk Dairesi’nden avukatların Soma A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan’ın sanık olarak davada yargılanması talebi kabul edildi.
Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti tutuklu 8 sanığın tahliye istemini reddederken duruşmayı 13 Ekim'e erteledi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklu yargılanmaya devam edecek.
Soma'da ne oldu?
13 Mayıs 2014’te Türkiye tarihinin en ağır felaketlerinden biri yaşandı. Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde yangın çıktı. Mahsur kalanları kurtarmak için Türkiye’nin seferber olduğu ve günler süren çalışma sonrası acı bilanço şöyleydi: 301 ölü, 162 yaralı…
301 kez 25 yıl hapis
231 sayfalık iddianamede, tutuklu sekiz şüphelinin 'olası kasıtla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan öncekine göre artarak, 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Tutuksuz 37 sanığın ise taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. Bunlardan 25'inin cezalarının 'bilinçli taksir' olduğu gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuldu. İddianamede ölen işçilerin yakınlarından 487 kişi şikâyetçi, olayda yaralanan 162 kişi ise mağdur-müşteki olarak yer alıyor.
Taylan Yıldırım / DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!