Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şimdiye Kadar Vakti Olmayanları Ne Okusam Derdinden Kurtaracak 10 Kitap Önerisi

Şimdiye Kadar Vakti Olmayanları Ne Okusam Derdinden Kurtaracak 10 Kitap Önerisi

Onedio Content
29.04.2020 - 18:31 Son Güncelleme: 01.05.2020 - 14:06

Tüm bu kitaplar 'şimdiye kadar neden okumamışım?!' diye hayıflanacağınız kitaplar, garanti ediyoruz...

1. "Kolera Günlerinde Aşk" - Gabriel Garcia Marquez (1985)

1. "Kolera Günlerinde Aşk" - Gabriel Garcia Marquez (1985)

'Kolera Günlerinde Aşk',  Gabriel García Márquez'in en ünlü romanlarından. 19. yüzyılın sonları - 20. yüzyılın başları arasında Fermina Daza, Florentino Ariza ve Doktor Juvenal Urbino üçgeninde gelişen canlı bir karşılıksız aşkı konu alan kitap, acı çekmenin yüce bir davranış olduğu fikrini yoğun şekilde işler.

2. "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" - Ahmet Hamdi Tanpınar (1961)

2. "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" - Ahmet Hamdi Tanpınar (1961)

Türk edebiyatının ilk modernist yazarı Tanpınar, sadece bir romancı olarak değil, aynı zamanda bir edebiyat tarihçisi ve hatta bir 'düşünür' olarak entelektüel dünyamıza ciddi katkı verdi. Türk kültürünün 200 yıllık meselesi olan Doğu-Batı çelişkisi üzerine müthiş bir alegorik yapıt olan 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' şüphesiz Türk edebiyatının en güçlü romanlarından biri.

3. "Hayvan Çiftliği" - George Orwell (1945)

3. "Hayvan Çiftliği" - George Orwell (1945)

1940'lardaki 'reel sos­yalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. 

Hayvan Çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. 

Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.

4. "Çalıkuşu", (1922) Reşat Nuri Güntekin

4. "Çalıkuşu", (1922) Reşat Nuri Güntekin

Tezli bir roman olması ve teknik kusurlarına rağmen, akıcı dili, özellikle Cumhuriyet Dönemi'ndeki genç kızlara nesiller boyunca cumhuriyet idealizimini aşılaması ve bir dönemin ruhunun anlaşılması açısından Türk edebiyatında okunması gereken romanlardan, Reşat Nuri Güntekin'in eseri 'Çalıkuşu'...

5. Otomatik Portakal - Anthony Burgess (1962)

5. Otomatik Portakal - Anthony Burgess (1962)

Orijinal ismi 'A Clockwork Orange' olan yapıt İngiliz edebiyatçı ve müzisyen Anthony Burgess tarafından kaleme alınmıştır. Kitap, esas olarak insanın makineleştirilmesine yönelik klasikleşmiş bir distopya ve kara mizah örneğidir. Yapıt, usta yönetmen Stanley Kubrick tarafından filme de alınmıştır ve en başarılı roman uyarlamalarından biri olarak kabul edilmektedir.

'Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum...' Anthony Burgess.

6. "Sinekli Bakkal", (1935-36) Halide Edib Adıvar

6. "Sinekli Bakkal", (1935-36) Halide Edib Adıvar

İlk olarak 1935 yılında Londra'da İngilizce 'The Clown and His Doughter' (Soytarı ve Kızı) ismi ile yayımlanan 'Sinekli Bakkal', daha sonra aynı yıl Türkçe olarak tefrika edilmeye başlanmış ve 1936 yılında ise kitap olarak yayımlanmıştır. Roman Doğu-Batı sorunsalını bir mahalledeki karakterler üzerinden tartışır ve bu konuda bir çözüm önerisi getirir...

7. "Sineklerin Tanrısı" - William Golding (1954)

7. "Sineklerin Tanrısı" - William Golding (1954)

Nobel ödüllü İngiliz edebiyatçı Golding'in romanı 2. Dünya Savaşı'nın hemen ardından bir nükleer savaş sırasında geçer. Bir adaya bırakılan çocuklar ve gençler arasındaki yaşam ve liderlik mücadelesi anlatılır. Çocukların masumiyeti ve iyilik potansiyeli yerine, 'kötülük' olarak adlandırdığımız kimi davranışların insanın özüne ait olduğunu savunur...

8. "Benim Adım Kırmızı", (1998) Orhan Pamuk

8. "Benim Adım Kırmızı", (1998) Orhan Pamuk

Orhan Pamuk bir diğer şaheseriyle daha ilk 10 arasında yer alıyor. Ağaçların, atların, Azrail'in, ölülerin konuştuğu, yüzey katmanında tarihî İstanbul'da işlenen bir cinayet anlatılırken, derin katmanda Doğu-Batı meselesinin resim sanatı üzerinden tartışıldığı çok önemli bir postmodern roman 'Benim Adım Kırmızı'.

9. "Aylak Adam" - Yusuf Atılgan (1959)

9. "Aylak Adam" - Yusuf Atılgan (1959)

Her şeye 'karşı' duran, 'karşı' çıkan, 'karşı' olan bir adam... Aylak Adam... Bir adı bile yok. 'C.' diyor Yusuf Atılgan kısaca.

İnsan her şeye bunca 'karşı'yken kendine de 'karşı' olmadan nasıl sürdürülebiler bir 'karşı' yaşamı?

C., sıradanlığa, tekdüzeliğe, alışılmışın kolaycılığına hiç mi hiç katlanamıyor. Hem farklıyı, hem doğru olanı arıyor. Çabasının boşuna olduğunun da farkında üstelik...

10. Son önerimiz ise bir kitap değil, kitap okurken yanında harika gidecek bir tarif: Vişneli Çikolatalı Kurabiye

10. Son önerimiz ise bir kitap değil, kitap okurken yanında harika gidecek bir tarif: Vişneli Çikolatalı Kurabiye

Evde olduğun süre boyunca okuma alışkanlığın yeniden hız kazandı değil mi? Her gün bir sayfadan diğer sayfaya maceralara koşup duruyorsun. Senden özgürü ve mutlusu yok! Bu keyifli anları kitabın en iyi eşlikçisi kahveyle birleştirdiğini biliyoruz. Çünkü kitap kahvesiz biraz eksik kalır. Ama kahve de tatlısız olmaz. Dünya klasiklerinden modern klasiklere, polisiyeden kurgu dışına her türde kitabın sayfasında ayrı bir tat almak için vişneli çikolatalı kurabiye tarifini mutlaka dene! Üstelik kitabın, kahven ve kurabiyenle çok havalı Instagram fotoğrafları çekip sosyal medyada düşman çatlatabilirsin.

Vişneli Çikolatalı Kurabiye Tarifi:

160 gr. Tereyağı

4/3 su bardağı Esmer şeker

1 su bardağı SuperFresh Vişne

2 yemek kaşığı Toz Şeker

1 adet Yumurta

2 yemek kaşığı Pekmez

1 çay kaşığı Karbonat

3 su bardağı Un

1 tutam Tuz

1/2 su bardağı Damla Çikolata

Yapılışı:

Geniş bir kabın içerisine oda sıcaklığındaki tereyağı, esmer şeker, toz şeker ve pekmezi ekleyip iyice çırpın. Üzerine yumurta ve bir tutam tuz ilave ederek çırpmaya devam edin. Un ve karbonatı eleyip kurabiye hamuruna yavaş yavaş ekleyin ve yoğurun. Damla çikolata ilave ederek yoğurmaya devam edin. Vişne’yi suyunu süzerek ilave edin ve çok ezmeden, hamur kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olana kadar yoğurun. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Hamurdan parçalar kopararak elinizin ortasında düzeltip tepsiye yerleştirin. 185 derecede ısıtılmış fırında 15- 20 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra biraz soğumasını bekleyip servis yapın.

Diğer tarifler için tıklayınız.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video