Görüş Bildir
Haberler
Sıcak Para Eriyor: Yabancı Yatırımcılarda Giden Dönmüyor!

Sıcak Para Eriyor: Yabancı Yatırımcılarda Giden Dönmüyor!

2021 yılının son aylarında döviz kurundaki hareketin ekonomi programı çerçevesinde olduğu iddia edilirken, 2022 yılı başında bu yana stabil olan döviz kuru yine ekonomi programı çevresinde seyrini koruyor.  Ekonomi yönetiminin kur - faiz - enflasyon sarmalından çıkamadığı görülüyor.

Muhalefet tarafından yayınlanan bir raporda kurdaki stabil seyrin yabancı yatırımcıya etki etmediğine dikkat çekildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

TL stabil ama yatırım yok!

TL stabil ama yatırım yok!

CHP TBMM Grubu’nun güncel raporu, TL’nin değerinin bir süredir stabil olmasına karşın, hem Türkiye’den çıkan yabancı yatırımcıların dönmediklerini hem mevduatlardaki döviz ağırlığının sürdüğünü gösterdi. 

'Yabancıların iştahı artmıyor!'

'Yabancıların iştahı artmıyor!'

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığı rapora göre, yabancı portföy yatırımcıları, kur ve fiyat hareketlerinden arındırıldığında 1 Ocak-11 Şubat arasında net olarak 559 milyon dolarlık hisse senedi ve iç borçlanma kağıdı sattı. Yabancı bankalar swap alacaklarını aynı dönemde 2.4 milyar dolar azaltarak 1.1 milyar dolara indirdi. Yabancıların hisse senedi, iç borçlanma kâğıdı, banka mevduatı ve swaplardan oluşan sıcak para stoku 31 Aralık-11 Şubat arasında arındırılmamış olarak, 1.3 milyar dolar azalarak 53.5 milyar dolara geriledi. 

Şu vurgu ise dikkat çekti: 

Döviz kurunun, kamu bankaları eliyle sabit bir noktada tutulmasının aslında yabancı yatırımcıların iştahını kabartması gerekiyor. Zira döviz kuru sabit kaldığı sürede, eğer TL’ye yatırım yapıp yıllık en az yüzde 14 faiz kazanan bir yatırımcı, dönem sonunda dolar bazında da yüzde 14 faiz kazanacaktır.

Kamuya yük mart ayında hissedilmeye başlanacak

Kamuya yük mart ayında hissedilmeye başlanacak

Yine, döviz mevduatının toplam mevduata oranını ifade eden “dolarizasyon oranı”nın toplamda yüzde 59.9 olduğuna işaret edilen raporda, bunun “gerçek” kişilere ait mevduatlarda ise yüzde 63.9 olduğu belirtildi. Bu kesimin mevduatı 31 Ocak-7 Şubat arasında 549 milyon dolar artarak 158.8 milyar dolar oldu. Mevduatın yüzde 6.7’sinin kur korumalı mevduat olarak garanti altına alındığına işaret edilen raporda şöyle denildi:  

Bu garantinin kamuya yükü mart ayı sonu itibarıyla hissedilmeye başlanacak. Şirketlerin vergi istisnası nedeniyle yoğun ilgi gösterdiği uygulamanın asıl büyük etkisi ise ağustos sonunda ortaya çıkacak.

Yabancı kaynaklı şirketlerin değer düşüşü!

Yabancı kaynaklı şirketlerin değer düşüşü!

Rapora göre ayrıca, Türkiye’nin uluslararası yatırım açığı geçen yıl 155 milyar dolara yakın azalarak 230.2 milyar dolar oldu.  

Ancak bu azalma, Türkiye’nin dışarıya olan borçlarını ödemesinden değil, Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan yabancı sermayeli şirketlerin piyasa değerindeki “büyük çöküşten” kaynaklandı. 

2020 yılı sonunda 230.5 milyar dolar olan bu şirketlerin piyasa değeri 2021 yılında 108 milyar dolara geriledi.

İcra dosyalarında artış

İcra dosyalarında artış

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre 1 Ocak-18 Şubat günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 1 milyon 527 bin yeni dosya geldi. 877 bin dosya ise sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33.4 arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı bu dönemde 911 bin adet artarak 18 Şubat itibarıyla 23 milyon 220 bine çıktı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın