onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Savcının Kapattığı Zarraf Dosyasını Umut Oran Açtı

Savcının Kapattığı Zarraf Dosyasını Umut Oran Açtı

04.07.2014 - 14:09

CHP'li Umut Oran, 17 Aralık operasyonuyla ortaya çıkan ve merkezinde Rıza Sarraf'ın bulunduğu kaçakçılık, usulsüzlük iddialarıyla ilgili yeni gelişmeleri duyuracağını bildirdi.

Gana’dan kalkarak taşıdığı 1,5 ton altınla 2013’te İstanbul’a inen uçakla ilgili savcılığın takipsizlik kararı vermesinin ardından CHP’li Umut Oran, bu dosyanın kapağını açtığını ve önemli gelişmeleri kamuoyuna duyuracağını bildirdi.

 

Oran’dan Bakan Yazıcı’ya: Soruşturmayla ilgili verdiğiniz ilk talimatta “altının transit yük olduğunu, uçağın Dubai’ye gittiğini” nereden bildiniz?

 

Uçak madem Dubai’ye gidecekti, neden Gana’dan İstanbul’a gelerek fazladan 4 bin 53 km yol kat etti?

ANKARA

Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde kalkan ve aynı gün İstanbul Atatürk Havalimanı’na (AHL) inen ULS havayollarına ait kargo uçağının değersiz maden diye bildirilen ancak şüphe üzerine yapılan kontrolle 1500 kg altın taşıdığının anlaşılması üzerine başlayan hukuki süreç, savcının kamu personeli hakkındaki takipsizlik kararı ile sonuçlanırken, aynı gün CHP’den karşı hamle geldi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 17 Aralık soruşturma ve tapeleriyle Rıza Sarraf’a ait olduğu belirlenen 1500 kg altının aslında İran’a götürüleceğini, memurun şüphesi üzerine yapılan aramayla durumun ortaya çıkarıldığını, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da olayın üstünü örtmek adına olaydan bir ay sonra verdiği soruşturma talimatında müfettişi yönlendirecek biçimde “uçağın transit eşya taşıdığını, Dubai’ye gittiğini, akaryakıt ikmali için İstanbul’a iniş yaptığı” ifadelerine yer verdiğini bildirdi.

Belge ve bilgileri zamanla açıklayacağım

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yazılı bir açıklama yaparak savcılığın verdiği takipsizlik kararını eleştirirken, altın kaçakçılığıyla ilgili bir yazılı soru önergesini de duyurdu. Savcılığın takipsizlik kararıyla ilgili olarak Umut Oran şunları kaydetti:

“1500 kg altının Rıza Sarraf’a ait olduğunu dünya alem öğrendi. 17 Aralık Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu sonrasında hükümetin başlattığı sıfırlama operasyonu anlaşılan yargıda halen sürüyor. Bu olayda çiğnenen o kadar çok yasa ve kural var ki inanamazsınız. Bu olayla ilgili elde ettiğim belge ve bilgileri belli bir zamanlama dahilinde tek tek açıklayacağım. Şimdilik şunu söylemekle yetineyim ki bu takipsizlik tam bozacının şahidi şıracı dedirtecek bir gelişmedir. Savcılık, valiliğin kamu çalışanları hakkında soruşturma izni vermemesine atıf yapıyor. Vali izin vermiyor madem biz de incelemeyelim diyor savcılık. Bu kabul edilemez ve niçin kabul edilemeyeceğini, kamunun çıkarlarının nasıl birilerine peşkeş çekildiğini kısa sürede kamuoyuna duyuracağım.”

“Varan 1” geldi

Umut Oran, Rıza Zarraf-altın kaçakçılığı-Gümrük Bakanlığı üçgeni hakkında önemli bilgiler duyuracağını belirterek “Varan 1” dediği ilk önergesini TBMM’ye verdi. Umut Oran, önergesinde, “1 Ocak 2013 tarihinde saat 06.40’da Gana’dan havalanan ve Babek Zencani tarafından kiralanan ULS Havayollarına ait TC-ABK KZU755 sefer sayılı kargo uçağı Atatürk Havalimanına iniş yapmıştır. Uçakta 1500 kg altın olduğu beyan edilmiş ancak o tarihte bu altının kime ait olduğunu gösteren özet beyan, konşimento veya hiçbir fatura ilgili gümrük müdürlüğüne sunulamamıştır” dedi. Umut Oran, Bakan Hayati Yazıcı’ya şu soruları yöneltti:

Talimat için neden bir ay beklediniz?

  • Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü görevlilerinin yönlendirmesi, yol göstermesi ve yardımları sonucunda Türkiye’den uçağın Dubai’ye hareket müsaade edilmesi sonucunda olayın kamuoyuna yansıması üzerine mi 15.02.2013 tarihinde inceleme ve soruşturma başlatma emrini verdiniz? Soruşturmanın başlatılması için 17 Ocak’tan 15 Şubat’a kadar hangi sebeple bekletilmiştir?

Müfettişi sınırlayacak o ifadeleri neden yazdınız?

  • 15.02.2013 tarihli soruşturma talimat yazınızda belirtme ihtiyacı duyduğunuz, uçağın taşıdığı eşyanın transit eşyası olduğunu, Dubai’ye gittiğini, akaryakıt ikmali için uçağın Türkiye’ye iniş yaptığını nasıl ve nereden bilmektesiniz? Bu ifadeler soruşturmanın yönlendirilmesi anlamına gelmez mi?

Altın dolu uçak madem Dubai’ye gidecekti neden 4 bin 53 km fazladan uçtu?

  • Gana’nın başkenti Akra ile İstanbul arası 7354 kilometre, İstanbul ile Dubai arası 2992 kilometre, Akra ile Dubai arasıysa sadece 6293 kilometredir.  Akra’dan yola çıkıp, Dubai’ye gitmek isterken İstanbul’da yakıt ikmali yapılması doğal hayatın gereklerine uygun mudur? 2002 – 2013 yılları arasında Gana’dan Dubai’ye giderken akaryakıt ikmali gerekçesi ile İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yapıp gümrük işlemleri başlatılan kaç uçak vardır?

Uçak rotaları, akaryakıt için sehven değişir mi?

  • Bahsi geçen uçuşun anlaşması Akra – İstanbul kargo taşıması olarak yapılmış olmasına rağmen 4 Ocak 2013 tarihinde varış yerinin Dubai Uluslararası Havalimanı (DXB) olduğunun belirtilmesinin gerekçesi nedir? Bir uçuşun rotasının “sehven” belirlenmesi mümkün müdür? Uçağın 1500 kg altın taşırken sehven İstanbul Atatürk Havalimanı’na akaryakıt için gelmesi gümrük uygulamasında şüphe uyandırmayacak bir durum mudur?

Müfettiş Eryılmaz neden talimatınıza uymadı?

  • Bakanlığınız 15.2.2013 günlü 254 sayılı yazısıyla hazırlanan 18.3.2013 tarihli soruşturma raporunda “Gana’dan Dubai’ye transit eşya taşımasında İstanbul Havalimanının akaryakıt ikmali için kullanılmasının rutin bir uygulama olup olmadığının” araştırılması istenmesine rağmen ilgili müfettiş Mehmet Eryılmaz raporda bu husus hakkında açık bir hükümde bulunmamıştır. Konu hakkında kendisinden tekrar bilgi istediniz mi? İstemediyseniz bunun nedeni nedir?

Soruşturma raporunda var peki neden kaçakçılık işlemi yapılmadı?

  • 18.3.2013 tarihli soruşturma raporun 19. sayfasında “Külçe altınların Gana’dan Gana mevzuatına uygun olmayan bir şekilde kaçak olarak yurt dışına kaçırıldığı”  ibaresi yer almaktadır. Gana’dan kaçak olarak yurt dışına kaçırılan 1500 kilo altının Türkiye’ye sahte evrakla, hiçbir resmi, geçerli belge olmadan sokulmaya çalışılması Kaçakçılık Mevzuatı açısından şüphe uyandıracak bir durum değil midir?”
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam