onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şarj Aleti Taşımaya Son: İnsan Vücuduyla Bataryaları Doldurmanın Yolu Bulundu

Şarj Aleti Taşımaya Son: İnsan Vücuduyla Bataryaları Doldurmanın Yolu Bulundu

California Üniversitesi'nden araştırmacılar, uykudan önce takılan ve çoğu cihazı şarj etmek için yeterli güç üretecek, giyilebilir şeritler yaptılar. Yeni icat; insanları, uyurken pilleri şarj edebilecek birer güç kaynağına dönüştürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

California San Diego Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sadece on saatlik bir uykuda bile bir saati, 24 saat çalıştırmaya yetecek kadar güç üretildiğini iddia ediyor.

Haraketsiz otururken bile şarj ediyor

Haraketsiz otururken bile şarj ediyor

Şu anda piyasada bulunan ve güç üreten giyilebilir cihazların çoğu, kullanıcıların yoğun egzersiz yapmasını, güneş ışığı veya büyük sıcaklık değişiklikleri gibi dış kaynaklara bağımlı bir şekilde çalışıyor. Ancak araştırmacılar, kullanıcı tamamen hareketsiz oturduğunda bile güç üreten yepyeni bir enerji formu icat ettiler.

Egzersiz gerekmiyor

Egzersiz gerekmiyor

Bilim insanlarının icat ettiği esnek şeritler, parmakları yapışkan bir sıva gibi sarıyor ve kullanıcı aşağı bastırdığında veya terlemeye başladığında az miktarda elektrik üretiyor.

Araştırmanın yazarlarından doktora öğrencisi Lu Yin şunları söyledi: 

“Diğer terle çalışan giyilebilir cihazların aksine, bu icatta egzersiz gerekmiyor. Bu çalışma, giyilebilir cihazları sıradan insanlar için daha pratik, kullanışlı ve erişilebilir hale getirmek adına atılan bir adım.”

'Buharlaşmasına izin vermek yerine, bu teri toplamak için cihazımızı kullanıyoruz'

'Buharlaşmasına izin vermek yerine, bu teri toplamak için cihazımızı kullanıyoruz'

Parmak uçlarında oluşan terin aslında vücudun diğer bölgelerine göre çok daha yoğun olduğunu belirten Yin, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Vücudun diğer kısımlarında daha terli hissetmemizin nedeni, bu bölgelerin iyi havalandırılmaması. Oysa parmak uçları her zaman havaya maruz kalır, bu nedenle ter dışarı çıkarken buharlaşır. Yani, buharlaşmasına izin vermek yerine, bu teri toplamak için cihazımızı kullanıyoruz ve önemli miktarda enerji üretebiliyoruz.”

Kullanışlı hale getirilmeye çalışılıyor

Kullanışlı hale getirilmeye çalışılıyor

Cihaz, parmak terini emen karbon köpüğünden yapılmış elektrik iletkenleri veya elektrotlarla donatılmış. Elektrotlardaki enzimler daha sonra elektrik üretmek için ter molekülleri ve oksijen arasında kimyasal bir reaksiyonu tetikliyor. Elektrotların altındaki küçük bir çip de basıldığında güç üretiyor.

Yin cihazı şu şekilde tanımladı: 

“Cihazın boyutu yaklaşık bir santimetre kare. Malzemesi de esnek, bu yüzden çok sert olması veya garip hissetme konusunda endişelenmenize gerek yok. Uzun süre rahat bir şekilde giyebilirsiniz. Bunun az miktarda enerji üretebilen başka bir harika şey olmadığını göstermek istiyoruz. Enerjiyi sensörler ve ekranlar gibi elektroniklere güç sağlamak için kullanabiliriz.”

Araştırmanın yazarlarından Profesör Joseph Wang ise buluşla ilgili şunları söyledi: “Bu teknoloji, kullanıcıdan nerede olursa olsun veya ne yapıyor olursa olsun, hiçbir çaba harcamadan, doğal olarak akan parmak ucundaki teri kullanarak net bir enerji kazanımı sağlar.”

Cihazı daha verimli ve dayanıklı hale getirmek için çalışmalar devam ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
5
3
2
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın