Şairlerin Kendisine Aşk Mektupları ve Aşk Şiirleri Yazdığı "Rönesans Gibi Kadın" Nahit Fıratlı
Şairlerin Kendisine Aşk Mektupları ve Aşk Şiirleri Yazdığı "Rönesans Gibi Kadın" Nahit Fıratlı
Aşkın kelimelerle ifade edilemeyeceğini düşünenlerdenseniz, Nahit Fıratlı'nın hayatına bir göz atın. Şairlerin mürekkep dolu kalemlerini onun için salladığı, Rönesans tablosu gibi göz kamaştıran bu efsane kadın, aşk mektupları ve şiirlerle ölümsüzleşti. Gelin, Nahit Fıratlı'nın büyüleyici hikayesini birlikte keşfedelim. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nahit Fıratlı, 1909'da Girit'te doğmuş, Cumhuriyet dönemi Türk şiirine önemli katkıları olan bir edebiyat öğretmeni ve entelektüeldir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eğitim hayatını İstanbul'da sürdüren Fıratlı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü tamamlamıştır.
Kariyerine Ankara Kız Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak başlamış fakat daha sonra sürgün edilerek Edirne Lisesi ile Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik yapmıştır.
İlk evliliğini eğitimci Halit Vedat Fıratlı ile yapmış, sonrasında ise şair Arif Damar ile evlenmiştir.
İki evlilik arasında ünlü şair Orhan Veli ile de bir ilişkisi olmuş ve Orhan Veli, Nahit Fıratlı'ya olan duygularını şiirlerinde dile getirmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fıratlı, sadece Orhan Veli'nin aşkı olmakla kalmayıp Sabahattin Ali gibi önemli yazarların da ilham kaynağı olmuştur.
Cemal Süreyya, Nahit Fıratlı'yı "Cumhuriyet döneminin küçük burjuva duyarlılığının anası" olarak nitelemiştir.
Eski Çalışma Bakanı Samet Ağaoğlu ise onu "Rönesans gibi kadın" olarak tanımlamıştır.
Orhan Veli, Nahit Fıratlı'ya olan sevgisini sadece şiirlerle ifade etmekle kalmamış, mektuplarında da onu "36 yıllık ömrünün en büyük sevdası" olarak adlandırmıştır.
Ancak Fıratlı, sadece Orhan Veli için değil, Can Yücel, Edip Cansever, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı Tarancı, Ece Ayhan, Turgut Uyar ve Cemal Süreyya gibi birçok önemli şair ve yazar için de ilham kaynağı olmuştur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nahit Fıratlı'nın hayatına dair ilginç bir detay ise, her zaman gençlik fotoğraflarının kullanılmasını ve hep güler yüzlü biri olarak anılmak istemesidir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ne kadınlar var be. Bir de Yahya Kemal in ‘Sessiz Gemi’ sine ilham olan Celile Hanım vardır (Nazım Hikmet in annesi). Tabii o aşk hüsranla bitti.
nazımın pirayesi?verası?be güzel kadınlardır hepsi bee,bulurmu bizide bi tanesi(:
Senin bu ellerinde ne var bilmiyorum göğe bakalım.. Tuttukça güçleniyorum kalabalık oluyorum... BU SENİN ESKİ ZAMAN GÖZLERİN yalnız gibi ağaçlar GİBİ.. Sular... Devamını Gör
İşte bu kadının filminin senaryosunu yazmak isterdim... Yok ya üşendim şimdi o kadar literatür tara vs... Biri filmini yapsa da izlesek... Ama çok ricacı olu... Devamını Gör