onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rumi Takvim İle Miladi Takvim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Rumi Takvim İle Miladi Takvim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Elif Ateş
11.11.2021 - 12:00

Takvim; zamanın yüzyıl, ay, yıl, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp belirli bir sırayla gösterildiği çizelgedir. Takvimdeki süreler güneş, ay , dünya gibi bazı astronomik olayların hareketlerine göre şekillenmiştir. Ayrıca hasat zamanı, suların yükselmesi ve çekilmesi gibi doğal olaylar üzerinden de belirlenebilir. Pek çok uygarlık kendi özel ihtiyaçlarına göre uygun takvim modeller geliştirmiştir. Dünya da birçok takvim kullanılmış, en çok kullanılanı ise Miladi ve Hicri Takvim olmuştur. Rumi Takvim ise ilk kez Osmanlı Devlet'inde tarafından kullanılmış, kısa bir süre sonra kullanımdan kaldırılmıştır. Peki, Rumi Takvim ve Miladi Takvim arasındaki farklar nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İlk Babil takvimleri, birbirini izleyen iki dolunay arasındaki 29.5 günlük dönemi temel alır. Döngüye göre ortalama 365 gün olarak gözlemlenen güneş yılından daha kısa 354 günlük bir Ay yılı ortaya çıkar. Güneş yılına dayalı ilk takvim ise eski çağ Mısırlılarına aittir. Mısır'da hayat Nil Nehri'nin taşkınlıklarının etrafında dönmekteydi. Bundan dolayı Mısırlılar takvimlerini bu olaylara göre yapılandırdılar. Modern takvimler ise 8.yy'da ortaya çıktı. Bu takvimler M.Ö 46 yılında Jül Sezar tarafından kullanıma sokuldu ve Jülyen Takvimi adını aldı. Jülyen takviminden sonra  Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan takvim ise Miladi takvim oldu. Rumi takvim ise çok sonraları uygulanmaya başlandı. Rumi takvim ve Miladi takvim arasındaki farkları sizler için derledik...

Rumi Takvim ve Miladi Takvim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Rumi Takvim ve Miladi Takvim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Miladi takvimin aslı Roma takvimine dayanır. Günümüze gelene kadar biraz daha iyileştirilerek birkaç farklı dönemden geçmiştir. Rumi takvim ise Osmanlı Devlet'inde mali işleri düzenlemek için kullanılan takvimdir. Rumi ve Miladi takvim arasındaki farklar ise şunlardır:

  • Miladi takvim başlangıç yılı olarak Hz. İsa'nın doğumunu esas alır. Rumi takvim ise başlangıç yılı olarak Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini kabul eder ve karma bir takvimdir. 

  • Miladı takvimde yıl başı Ocak iken, Rumi takvimde yılbaşı Mart olarak kabul edilmiştir.

  • Miladi takvimde aylar; Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık iken Rumi takvimde ise bu aylardan bazıları bulunur ve Gücük, Zemheri, İlk Güz gibi aylarda vardır.

  • Miladi takvim ve Rumi takvim arasında 13 gün fark vardır.

Rumi takvim ve Miladi takvimde güneş yılını esas alır. Rumi takvim 1840 yılına kadar Ay'ın Dünya çevresindeki dolanımı üzerine kuruluydu. Bu yıldan sonra ise Dünya'nın Güneş etrafındaki dolanımını esas almıştır. Rumi takvim kullanımı 1883 yılına kadar sürmüştür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın