Rehber: Ebeveynlerin Günümüz Ergenlerini Mutlu Etmek İçin İzleyeceği 12 Yol
1. Eleştiri yaparken cimri, övgüler yağdırırken cömert olun.
2. Mizah duygunuzu geliştin, onun gibi olmaya çalışın.
Yaptığı espri kötü dahi olsa size karşı gösterdiği reaksiyonun bir benzerini ona gösterin. Çünkü onlar farkı olduğunu düşünürler ve onların çağının bolca teknoloji ve bireysellik içerdiğini unutmayın.
3. Bu dönemin sonsuza kadar sürmeyeceğini ve geçici olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.
Ebeveynler bazen kendilerini bu konuda çaresiz hissedebilir, evladının durmuna ayak uydurmadığı için çıkış noktası bulmakta zorlanabilirler.
Sürekli çatışma halinde olmak, sözünüzü dinletememeniz, yaptığı hataları görüp eleştirememek zordur elbette ancak geçici bir evrenin içinde olduğunu unutmayın.
4. İyiyi kötüyü ayırt etme yeteneğini zamanla öğreneceğini unutmayın.
İnsanoğlu iyi ile kötüyü ayırt etme yeteneğini sadece deneyimleyerek öğrenir. Yaşıtlarla ya da ortamla kurulan bağlar çok önemlidir. Eğer doğru olduğunu düşündüğün bir durum içindeyse onlar için hata yok demektir. Sadece farkında olmadan edinilen bir deneyim vardır.
O anki durumla ilgili ne anlatırsanız anlatın onlar için havada kalacaktır.
İyi arkadaş ortamı olacağı gibi olumsuz davranış ve alışkanlıkları olanları da karşılarına çıkacaktır. Hiçbirinin tesadüfen karşılarına çıkmadığını, yaşamın iyisiyle ya da kötüsüyle bir bütün olduğunu öğrenmesini beklemek işinize yarayacaktır.
Tabi bunu söylüyoruz diye ipin ucunu kesinlikle bırakmayın. Madem çocuğunuzla arkadaş olmaya karar verdiniz o halde iyiyle kötüyü ayırt etmesini sağlayacak yolları öğretmek çocuğun ergenlik döneminde ebeveyn olarak sizin en birinci vazifeniz durumuna geliyor.
5. Tüm öflemelere, püflemelere rağmen sık ve sıkı iletişim kurmayı ihmal etmeyin.
Ergen çocukla sağlıklı ilişkiyi devam ettirmek ve sınırları korumak çok önemlidir. diyen Psikiyatri Uzmanı Arzu Önal sözlerine şöyle devam ediyor: 'Çünkü yapılan araştırmalar anne baba ilişkileri daha sağlam olan ergenlerin özgüvenlerinin yüksek olup, istemedikleri şeylere daha rahat 'hayır' diyebildiklerini ortaya koymuş. Örneğin, çevreden telkin edilen alkol, sigara ve uyuşturucu maddeleri daha kolay reddedebiliyorlar.'
6. Değişimlerine saygı gösterin. Büyüdüğünü aklınızdan çıkarmayın.
Ergenlik insan yaşamında değişimin en yoğun olduğu dönemdir. Hem fiziksel hem mental açıdan farklılaşmaya başlayan çocuk, yetişkin olma evresine girerken bir yandan da çocuk kalmak isteyebilir.
Ergenlikle birlikte istekleri, zevkleri, alışkanlıkları farklılaşır, anne ve babadan uzaklaşmaya başlar, sorgulama ve reddetme döneminde artışlar olur.
Bu değişikliğe olumlu yaklaşan ebeveynler çocuklarını kaybetmek yerine kazanmış olurlar.
7. Aynı dilde konuşmaya çalışın gerekirse jargonlarını öğrenin.
Farklı dilde konuştuğunuz takdirde, zaten 'beni anlamıyor' demeye fazlasıyla meyilli olan çocuğunuz, bu durumda anlaşılamadığını düşünerek iletişimi kesebilir. Dolayısıyla çocuğunuzla aynı dilde iletişim kurmaya çalışın.
8. Bana uymaz demeyin ortak ilgi alanları bulun ve mutlaka birlikte yapın.
Çocuğunuzun ilgisini çekebilecek aktiviteleri keşfedin, gerekirse sorun ve ona bunları birlikte yapmayı teklif edin. Örneğin ona dans veya herhangi bir spora ya da başka bir aktiviteye birlikte katılmayı önerebilirsiniz, veya çok sevdiği bir müzik grubunun konserine birlikte gitmeyi teklif edebilirsiniz.
Ergen grubuna giren gençlerin en sevdiği şarkıcılar arasında Eminem, Rihanna, Demi Lovato gibi isimler olduğunu bilin ve daha fazlası için araştırmalar yapın.
9. Ama ergenle de ergen olmayın.
Çocukla kurulan iletişimde ebeveynlerin sıklıkla yaptıkları hatalardan biri yaş düzeylerine uygun olgunlukta bir iletişim tarzı sergilememeleridir. Ergenin, yaşına uygun olarak, kolay öfkelenmesi, alınganlık göstermesi, çatışmacı bir dil kullanması doğal olarak kabul edilebilir. Ancak, bir çok ebeveynin da aynı bir ergen gibi kolay öfkelenip çatışmacı dil kullanması anlamlı değildir.
Sonuçta anne, baba ile çocuk arasındaki ilişkinin, yetişkin-ergen ilişkisi olması gerekirken, iki ergenin ilişkisine dönmesi işleri oldukça zorlaştırabilmektedir. Ebeveynden beklenen, çocuğun duygusal iniş çıkışları karşısında daha sakin, dengeli ve kontrollü olmayı başarmasıdır. Aksi halde, iletişim çatışmalarının şiddeti daha yoğun olmakta ve her iki taraf da fazlaca yıpranmaktadır.
10. Teknolojiyi daha da yakından takip edin.
Unutulmalı ki, devir teknoloji devri. Tabii ki çocuğunuz kadar teknolojiyle içli dışlı olmanız çok zor ve gerekli de değil. Ancak en azından gençlerin sıkça kullandıkları selfie - Instagram, Facebook, Twitter, Playstation oyunları gibi başlıklar konusunda bilgi sahibi olun. Bu çocuğunuza bir adım daha yakınlaşmanızı sağlayabilir.
11. Olaylarda gerekise size karşı da zaferler kazanmasına zaman zaman izin verin.
Bir insanı etkilemenin en iyi yollarından biri görüşlerine değer vermektir. Bir ergen için ise bu daha da önemlidir. Zaman zaman çocukla çeşitli konularda tartışma açılmalı ve onun bu konudaki görüşleri sorulmalıdır. Ortaya koyduğu bilgi ve görüşlerden bazıları ilgi çekici bulunmalı ve onaylanmalıdır. Bu konudaki bilgi ve görüşlerini geliştirmesi için de desteklenmelidir.
12. Kurallar konusunda anlaşmalar yapın.
Kurallar hayatımızın olmazsa olmazlardandır. Kurallar, çocuğun sorumluluklarını hatırlamasını sağlar ve risklere karşı da çok açık olmasını önler. Bu nedenle abartılı olmadan belirli kurallar konusunda anlaşmak gerekir.Kuralların mümkün olduğunca az olması, tüm aile üyeleri için geçerli olması ve uygulanmadığında ne gibi sonuçların olacağının açıkça belirtilmesi önemlidir. Özellikle çocukla anlaşma yaparak kural konması çatışma riskini de azaltır. Ayrıca, kendisi de bu anlaşmanın bir tarafı olduğu için uyma eğilimi daha yüksek olur.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!