Regl Döneminde Yaşadıklarımız Sağlığımız ve Vücudumuz Hakkında Neler Anlatıyor?
Regl dönemi, her kadında ve her ay farklılık gösterebilen bir süreç. Üstelik bu dönem, beden sağlığı hakkında da önemli ipuçları içeriyor. İşte regl dönemindeki belli başlı farklılıklar ve anlamları.
Regl, her sağlıklı kadının ergenlikten itibaren yaşadığı, ama her kadında farklı şekilde yaşanan bir dönem.
Açık ve Parlak Kırmızı Kan
Bu genellikle reglin başlangıcında görülen bir renktir ve bu ay reglinizin biraz ağır geçeceğini gösterir. Hem bu renkte, hem de biraz kalın yapıdaysa bu böbreklerinizi üşüttüğünüzün belirtisi olabilir.
Koyu Kırmızı, Pıhtılı Kan
Aslında normal kabul edilen kan rengi koyu kırmızıdır, ancak pıhtılar bu renge eşlik ediyorsa yine üşütmüş olabilirsiniz.
Pembe Kan
Regl başlangıcında görülen bu durum dalak problemine işaret ediyor olabilir. Ayrıca Çin'de Qi olarak geçen, vücudu ayakta tutan hayat enerjisinin eksikliğinin de pembe kana yol açtığı düşünülüyor.
Kahverengi Kan
Reglin son günlerinde kanın renginin kahverengiye dönmesi normal kabul ediliyor. Ancak üşütme, kist ve az kanama da varsa hormonal bir bozukluk söz konusu olabilir.
Az Kanama
Aslında bu birçok kadının hayalidir, kısa süren regl dönemi arada bir oluyorsa normal karşılanabilir. Ayrıca doğum kontrol hapı gibi bir hormon takviyesi kullanıyorsanız, bu da az kanamaya yol açabilir. Bunların dışında regliniz kısa sürüyor ve baş ağrısı, ruhsal durum değişiklikleri gibi belirtiler taşıyorsanız bu tiroid hormonuyla ilgili bir sıkıntının habercisi olabilir. En kısa sürede bir hormon testi yaptırmalısınız.
Aşırı Kanama
Bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız (spiral gibi) normal sayılabilecek bir durum. Aksi halde uzun dönem aşırı kanamalar kistlere işaret eder. Bu kistler genelde iyi huyludur ve ilaçla tedavi edilebilir. Kan kaybı demir eksikliğine yol açacağından anemi de olabilirsiniz.
Pıhtı
Özellikle yoğun günlerde koyu lekeler görebilirsiniz, bunlar pıhtıdır. Pıhtılar normal kabul edilir; özellikle uzun süre yattıktan ya da oturduktan sonra ayağa kalktığınızda oluşan kanamalarda. Ancak çok yoğun oluyor ve şiddetli sancılar da bu duruma eşlik ediyorsa sebebi Polikistik Over Sendromu olabilir.
Aşırı Kramp
Vücudunuzdaki kan kas kasılmalarıyla atıldığı için basit ağrılar normal kabul ediliyor. Ancak çok şiddetli; bulantı, kusma ve kabızlık gibi semptomların eşlik ettiği kramplar endometriozis adlı hastalığın belirtisi olabilir. Henüz nedeni ve çözümü bilinmeyen bu hastalıkta rahim hücreleri, rahim dışında büyür ve çikolata kisti olarak bilinen kistleri oluşturabilir. Uzun dönem geçmeyen kramplar için mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
Döngünün Düzensizliği
28-35 gün arasındaki adet döngüsü normal sayılıyor. Elbette regliniz birkaç gün önce ya da sonra da olabilir. Ancak sürekli düzensiz tarihlerde regl olmak Polikistik Over Sendromu ve hormonal dengesizliğin göstergesi olabilir. Ara dönemde lekelenme şeklinde kanamalarınız oluyorsa bu da kistlere ya da genital bölge hastalıklarına işaret eder.
Regl Olmamak
Bu birçok kadının başına gelir. Bazı ayları kanama olmadan geçirebilirsiniz. Bu mutlaka hamilelik belirtisi olmadığı gibi, çok normal bir durum da değil. Aşırı kilolu, aşırı zayıfsanız; aşırı spor yapıyorsanız ve yeme bozukluklarınız varsa bu hormonlarınıza yansır ve regl olmayabilirsiniz. Bu durumu hafife almadan bir doktora gitmelisiniz.
Yorum Yazın
Keşke hiç böyle bir şey olmasaydı evrilme süreci biraz daha farklı ilerleseydi ...
Keşke...