Referandumla Kabul Edilmişti: İrlanda'da Kürtaja İzin Veren Yasa Parlamentodan Geçti
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İrlanda da mayıs ayında yapılan referendum, kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının önü açılmıştı Referandumda kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler oyların yüzde 66,4'ünü almış, yüzde 33,6'lık bir kesim ise kürtaj yasağının sürmesi yönünde oy kullanmıştı.
İrlanda Anayasası'na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu.
Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusuydu. Ülkede kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler son 35 yıldır bu yönde kampanyalar yürütüyordu. 1980'den beri 170 bin İrlandalı kadın kürtaj olmak için komşu İngiltere'ye yolculuk yaptı.
Parlamentodan geçen yasa 12 aya kadar kürtaja izin veriyor.
Referandumdan evet alan ve parlamentodan geçen yasa 12 haftaya kadar kürtaja izin vermesinin yanı sıra ileriki dönemlerde annenin sağlığına tehlike oluşturması durumunda da hamileliğin sonlandırılmasının yolunu açıyor.
Ocak ayında yürürlüğe girecek olan yasa hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins yayımladığı yazılı açıklamada, '35 yıl boyunca bir ulusu değiştirmeye çalışan, kalpleri ve akılları değiştirmeye çalışan kampanyacılara teşekkür etmek istiyorum' dedi.
Referandumda kürtaj yasağının kalkması çağrılarına destek veren Başbakan Leo Varadkar ise, İrlandalı kadınları için bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi.
Referanduma kadar uzanan kürtaj tartışması 6 yıl önce alevlenmişti.
İrlanda nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik olan bir ülke, ancak kürtaj konusunda çok net kırmızı çizgilere sahip olan Kilise'nin son yıllarda etkisinin azaldığı belirtiliyor.
6 yıl önce 17 haftalık hamile Savita Halappanavar'ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddedilmiş ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetmişti. Kocası, kürtaj taleplerinin 'İrlanda'nın Katolik bir ülke olduğu ve ceninin kalbinin hala attığı' söylenerek geri çevrildiğini anlatmıştı. Yapılan otopside kadının ölüm sebebi, kan zehirlenmesi olarak belirlenmişti. Bu olaydan sonra kürtaj yasağı ülkenin en önemli tartışma konuları arasına girmişti.
Bu değişimle, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke olarak sadece Malta kaldı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
O çocuğa bir gelecek vaad etmeyecekseniz, durumunuz yoksa veya annelik-babalık duygunuz yoksa yapacağınız en büyük kötülük o çocuğu doğurmak olur. Hem çocuk ... Devamını Gör
O çocuğun yaşama isteğine sen KARAR VEREMEZSİN ! Bakamayacaksınız en baştan ne yaptığınızı bilin. Benim anam beni doğurdu ve tam işitme engelli olarak dünyay... Devamını Gör
Bunu beğenmeyenlerin %80’i erkektir
Kürtaj vahşettir,katilliktir. Tecavüzcülerden pek bir farkı yoktur.
ama tecavuz edip hamile bırakan var kürtaj yaomak zorunds kalıyor