Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Putin Ekonomi Kurmaylarını Topluyor: Rusya, Ukrayna'dan Çıksa da Kendine Zor Gelecek!

Putin Ekonomi Kurmaylarını Topluyor: Rusya, Ukrayna'dan Çıksa da Kendine Zor Gelecek!

Rusya'nın Ukrayna hesapları çarşıya pek uymadı gibi görünüyor. 

Son dönemde rezervlerini güçlendirerek dolar bağımlılığı azaltma yolunu seçen Rus ekonomi yönetimi gelecek yaptırımların bu kadar yoğun olmasını beklememiş gibi görünüyor. Belki de Batı için Ukrayna sandığından daha da kıymetli ya da Zelenskiy iletişimin gücünü doğru kullanıyor. Bunların hepsi siyasetin konusu olurken siyaseti ise ekonomi belirliyor!

Rusya piyasa ve ekonomisinde hafta sonu gelen yaptırımlar sonrası sadece bugün yaşananlar bile baş döndürüyor!

Borsa açılmadı!

Borsa açılmadı!

Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlerin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğu belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybı bugün yüzde 20'yi aştı.

Moskova Borsası cuma günkü yüzde 26'lık artışa karşın şubatta bir önceki ay kapanışına göre yüzde 35 değer kaybetmişti.

Rusya Merkez Bankası bugün şok bir faiz artışıyla parasını korumaya çalışsa da durum gerçekten zorlaşıyor!

Kripto hesaplara ne olacak?

Kripto hesaplara ne olacak?

SWIFT sisteminden ha çıktı ha çıkacak derken, sistemin karmaşası günlerdir başımızı döndürdü ama iyi yanından bakalım sokakta herkes SWIFT'in ne olduğunu öğrendi. Türkiye'nin finansal okuryazarlığı dünyada eşsiz zaten!

SWIFT'te yaptırım geldi ama o da seçmece oldu. Diğer yandan sistemden çıkarılırsa ödemeler kripto tarafına kayar denilerken, kripto para borsası Binance konuyla ilgili açıklamasında Rusya'dan açılan hesapları tek taraflı olarak dondurma planı olmadığını bildirdi.

Ukrayna, Binance'den Rusya ile kripto para operasyonlarını engellemesini istemişti.

Binance açıklamasında, 'Milyonlarca masum kullanıcımızın hesaplarını tek taraflı olarak dondurmayacağız. Kripto, dünya genelinde insanlara daha büyük finansal özgürlük sağlamak anlamına geliyor' dedi.

SWIFT yaptırımları da burada👇

Putin ekonomi kurmaylarını topluyor!

Putin ekonomi kurmaylarını topluyor!

Ukrayna'nın Belarus sınırında Rusya-Ukrayna müzakere görüşmeleri sürerken Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'dan yaptırımlara ilişkin yanıt geldi.

Peskov, 'Putin, Batı'nın yaptırım kararlarından sonra ülkede oluşan ekonomik durumu, bugün ekonomi kurmaylarıyla görüşecek.' açıklamasında bulundu.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, yaptırımların sorunlu olduğunu söyleyen Peskov, 'Bunların ciddi sorunlu yaptırımlar olduğunu ancak Rusya'nın zararı talep etme potansiyeli var' dedi.

Yaptırımların Rus ekonomisine etkileri

Yaptırımların Rus ekonomisine etkileri

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, cumartesi günü yaptığı açıklamada, 'Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını felç edeceğiz. Bu; işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir.' ifadesini kullanmıştı.

Washington merkezli Atlantik Konseyi uzmanı Josh Lipsky, Financial Times'e yaptığı değerlendirmede, Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulanmasının önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, 'Bir merkez bankasına yaptırım uygulamak, muhtemelen uluslararası finans sisteminde en çok sıkıntıya neden olacak hareket.' değerlendirmesinde bulundu.

Bu hafta Rus döviz piyasasında büyük sıkıntı olacağına işaret eden bazı analistler, işlemlerin durdurulmasını bekliyor. Bazı uzmanlar da Rusya'nın döviz kurunu yapay olarak sabitleyeceği öngörüsünde bulunuyor.

"Bu, ekonomik bir soğuk savaş"

"Bu, ekonomik bir soğuk savaş"

AA'nın aktardığına göre, Atlantik Konseyi Avrasya Merkezi'nde ekonomik yaptırımlar konusunda uzman olan Edward Fishman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Şeytan ayrıntıda gizli olacak. Bakalım (Rusya'nın) hangi bankaları listede yer alacak? Yaptırım listesinde Sberbank, VTB ve Gazprombank gibi en büyük Rus bankaları varsa kesinlikle çok büyük olumsuz etkisi olacak.' ifadelerini kullandı.

Atlantik Konseyi uzmanlarından Daniel Fried de Rus ekonomisinin söz konusu şoklardan kurtulmasının zor olacağına inandığını belirterek, 'Bu, ekonomik bir soğuk savaştır.' değerlendirmesinde bulundu.

Küresel ekonomide etkiler olacak!

Küresel ekonomide etkiler olacak!

Allianz danışmanı ve Gramercy Fon Yönetimi Başkanı Mohamed El-Erian de Rus şirketlerinin Batılı şirketlerde borç ve alacakları olduğuna işaret ederek, Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarılmasının küresel ekonomi için kaçınılmaz yansımaları olacağını vurguladı.

Uzmanlar, Batılı ülkelerin Moskova'ya karşı son yaptırım kararlarının birçok yatırımcıyı endişelendireceğini ve geçen haftanın ikinci yarısında piyasalarda görülen toparlanmanın bu hafta yeniden teste tabi tutulacağını belirtiyor.

Batılı ülkeler, Rusya'nın elit tabakasına, 'zenginliklerinin sembolünün yakından ellerinden alınabileceği' konusunda da uyarılarda bulundu.

Bloomberg'de yer alan haberde, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı hemfikir olduğu mali cezalar arasında, 'yaptırım uygulanan oligarklar, hükümet yetkilileri ve şirketleri belirlemeye ve varlıklarına el koymaya başlayacak bir görev gücü oluşturulmasının' yer aldığı da iddia edildi.

Rezervlerine dokunamayabilir!

Rezervlerine dokunamayabilir!

Rusya'nın tüm finans sistemi olmasa da sistemin neredeyse yüzde 80'ini oluşturan bankaların Swift dışına çıkarıldığını Sözcü'den Emre Deveci'ye aktaran İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Geri kalan yüzde 20 ile işlerin yürütülmesi o kadar kolay değil. Swift dışına çıkarılmayan yüzde 20 içinde Batılı bankalar da var, örneğin Fransız SocGen'in Rusya'da kurduğu banka da var ancak yüzde 80 ile yapılanın yüzde 20'ye aktarılması kolay olmayacak” dedi.

Özellikle Batı ülkelerinin Rusya Merkez Bankası ile işlemleri devre dışı bırakmasının ayrı bir problem olduğuna dikkat çeken Manukyan, 640 milyar dolarlık rezervin sadece 12 milyar dolarının dolar ya da euro olarak nakit şeklinde Rusya Merkez Bankası'nda olduğunun analizlerde belirtildiğini, bunun dışında 139 milyar dolarlık altının Merkez Bankası'nda olduğunu ancak işlem yasağından dolayı bu altını satmanın zorlaştığını söyledi.

Ruble'yi destekleyemeyebilir!

Ruble'yi destekleyemeyebilir!

Rusya Merkez Bankası'nın 84 milyar dolarlık Çin yuanı bazlı menkul kıymete sahip olduğunu ancak bu tip varlıkların küresel piyasada pek işe yaramadığını belirten Manukyan, “Belki Çin ile altın swapı yapılabilir ya da yuan cinsi menkullerin swapı olabilir” dedi.

Ancak bunun dışında kalan yaklaşık 400 milyar dolarlık rezervin aslında bir elektronik kayıt olarak Batılı varlıklarda olduğuna dikkat çeken Manukyan, “Bunun hareket ettirilemiyor olması rublenin desteklenmesini zorlaştırıyor. Yani dolar, euro, pound satarak rubleyi destekleyemiyor. İkincisi, piyasada birileri, yükümlülüklerini tamamlayamadığı için açıkta kalacak. Bunun yaratacağı fonlama problemi olabilir küresel piyasalarda, onu takip etmek lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna etkisi ağır bastı!

Ukrayna etkisi ağır bastı!

Petrol ve buğday fiyatlarının bu gelişmeler üzerine doğal olarak zıpladığını, bunların SWIFT hamlesinden ziyade Ukrayna içindeki gelişmelerden etkilendiğini belirten Manukyan, “Piyasaların ilk tepkisi çok kötü değil çünkü görüşmeler de devam ediyor ama dediğim gibi bir fonlama problemi yaşanması durumunda tüm varlık sınıflarında dalgalanma olabilir. Şu an için altında bir yükselişten ziyade dolara erişim çabası görüyoruz” dedi.

Swift açıklamasından sonra, Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezerv varlıklarını yönetmesine ilişkin daha önemli bir hamle geldiğini, AB ülkelerinin Rusya Merkez Bankası ile olan tüm işlemleri yasakladığını aktaran Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “Bu aynı zamanda Banka'nın dış finansal varlıklarının dondurulabileceği anlamına geldiğinden stratejik bir müdahale. Aynı zamanda Rusya Merkez Bankası'nın swap işlemleri kanalını da kapatması ve dış rezerv kaynaklarını kısıtlamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Banka şoku kapıda!

Banka şoku kapıda!

Rusya Merkez Bankası'nın dış finansal işlemlerden koparılmasının büyük önemi olduğunu, çünkü yabancı rezervlerin büyük bölümünün G-7 ülkelerinde bulunduğunu vurgulayan Erkan “Rusya'nın bu varlıkları dondurulursa ciddi bir finansal kilitlenme ve banka şoku yaşanması potansiyeli var” dedi.

Swift kısıtlaması belli oranda para transferini zorlaştıracağından ticaret gelirlerinin rezerv katkısını sınırlandıracağına işaret eden Erkan, “Rezervlere erişimin sınırlanması çok ayrı boyutta bir sıkıntı ve rubleyi savunmayı güçleştiriyor. Rusya ciddi anlamda ekonomiyi kilitleyerek belli bir dönem daralma yaşayacak görünüyor” dedi.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın