Probiyotikler
Probiyotikler bağırsak sağlığına katkısı bulunan organizmalardır. Hastalık ve rahatsızlıklarla savaşan faydalı bakterilerdir. Laktobasillus acidophilus veya daha çok bilinen acidophilus bu dost bakterilerden bir tanesidir.
Bir çok doktor acidophilusu ağızdan alınan antibiyotikle birlikte verir zira antibiyotikler faydalı bağırsak bakterilerini harap ederek ishale ve Candida albicans mantarları büyümesine yol açar. Bu mantar bağırsaklarda, akciğerlerde, ağızda (pamukçuk), parmaklarda veya ayakların altında büyür.
Acidophilus kültürünün düzenli kullanımı bağırsakları tutar. Bağırsakların çürümesiyle oluşan ve gargarayla veya ağız spreyiyle geçmeyen kötü ağız kokusunu kabızlığı, kötü kokulu gazı ortadan kaldırır ve akne ile cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır. Östrojen seviyesi düşük ve vajinası kuru olduğundan dolayı vajinal enfeksiyonlarına hassas olan menopoz dönemindekilere yardımcı olabilir. Laktozun, kompleks karbonhidratların, pektinin, lifli gıdaların ve C vitamininin bağırsak florasını daha çok geliştirdiğini unutmayın. Bu önemlidir zira laktik asit veya laktoz ile sürekli takviye edilmediklerinde dost bakteriler beş gün içinde ölebilir.
Yoğurt aldığınızda inülin içermesine dikkat edin. İnülin bir prebiyotiktir, yani bilimsel olarak faydalı bakterilerin (örneğin Bifidobakteria) aktivitesini artırdığı ve sindirim sisteminde zararlı bakterilerin üremesini önlediği kanıtlanmıştır. İnülin enginar, kuşkonmaz, soğan, kuru üzüm ve muz gibi pek çok meyve ve sebzede bulunur ve iyi bir doğal diyetsel çözünebilir lif kaynağıdır. Şeker hastalığına iyi gelir çünkü kanda glükoz seviyesini veya insülin seviyesini artırmaz. Kalsiyum emilimini artırır ve bakterilerin besin zehirlemelerine (E.coli, salmonella, stafilokok ve listeria) yol açmasını önler.
haber kaynağı: 724saglik.org/beslenme-diyet
Yorum Yazın