“PKK Terör Örgütü Listesinden Çıkartılabilir” Raporu Spekülasyonmuş!
“AKP, bunu önlemek için ABD’de adım atacak mı?” sorusu ise yanıtsız kaldı
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve hükümetine yakınlığıyla bilinen Center for American Progress (CAP) adlı düşünce kuruluşunun 31 Temmuz 2014 tarihli raporunda “Eğer PKK, tümüyle barış sürecine adapte olursa, ABD’nin terörist listesinden çıkarılmayı hak edebilir” denilmesi üzerine konuyu TBMM’ye taşıyan CHP’li Umut Oran’a yanıt Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş, “önergede ima edilen hiçbir uluslararası angajman söz konusu değildir. Önergede sözü edilen hususlar tamamen spekülasyon ürünüdür” demekle yetindi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CAP’in söz konusu raporunun yayınlandığı hafta içerisinde TBMM’ye soru önergesi vererek eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a bazı sorular yöneltti. Atalay kabine dışı kalınca önergeyi Numan Kurtulmuş yanıtladı. “Yürüttükleri sürecin ardından güçlü bir halk desteği bulunduğunu” savunan Kurtulmuş, “Önergede ima edilen hiçbir uluslararası angajman söz konusu değildir. Önergede sözü edilen hususlar tamamen spekülasyon ürünüdür” demekle yetindi.
PKK listeden çıkacak mı diyorum ‘Tık’ yok!
Kurtulmuş’un yanıtına tepki gösteren CHP’li Umut Oran, “PKK’nın terör örgütü listesinden çıkartılmasından söz ediliyor, Başbakan Yardımcısı makamında oturan kişi ‘spekülasyon’ deyip geçiyor, bu kadar kolay mıdır, makamın sorumluluğu ile uyumlu mudur bu yanıt? Hükümet bunu önlemek için adım atacak mı diye soruyorum ‘tık’ yok. Konunun peşini bırakmayacağım” diye konuştu.
İşte yanıtlanamayan o sorular
Oran’In önergesinde (www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-49650s.pdf) yer alan, ama Numan Kurtulmuş’un hiç değinmediği sorular şöyle:
“- ABD hükümeti tarafından Yabancı Terörist Organizasyonlar listesinde yer alan PKK Terör Örgütü’nün bu listeden çıkarılmasıyla ilgili hükümetiniz ve bakanlığınızla bir görüşme yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu görüşme ne zaman kimler arasında gerçekleştirildi, alınan kararlar veya eylem planı var ise bunlar nedir? Böyle bir görüşmeniz oldu ise TBMM’de temsil edilen siyasi partileri neden bilgilendirmiyorsunuz, bu bilgilendirmeyi ne zaman yapacaksınız?
- ABD tarafından PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılmasını önlemek için adım atacak mısınız, bu konuda hangi girişimlerde bulundunuz?
- PKK Terör Örgütü’nün silah bırakması ve barış sürecine entegre olması karşılığında örgütün terör örgütü listesinden çıkartılması için hükümetinizce bir görüş birliğine mi varılmıştır?
- ABD’de bu kanıya varılmasını sağlayacak bilgiler, PKK terör örgütü başı ile yürüttüğünüz görüşmelerin perde arkasından mı kaynaklanmaktadır? CAP’ın söz konusu raporunun yazımı için Türkiye’den kendilerine herhangi bir bilgi akışı sağlandı mı, varsa aktarılan bilgiler nelerdir?
- Bir terör örgütünün, silahlarını tamamıyla bırakıp, şiddet eylemlerine başvurmayacağını açıklamamasına rağmen Terörist Organizasyonlar Listesinden çıkartılması mümkün müdür, dünyada bunun bir örneği var mıdır?”