Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Piyasalar Haftayı Kapatırken Güç Kazanmakta Zorlandı: Borsa ve Dövizin Seyri Ne Oldu?

Piyasalar Haftayı Kapatırken Güç Kazanmakta Zorlandı: Borsa ve Dövizin Seyri Ne Oldu?

Borsa İstanbul'da dün faiz sonrası dalgalı bir seyir izleyen endeks, haftanın son gününde negatifte seyretti. 

Dolar ve Euro'da da sıkışma sürdü. 

Küresel piyasalarda da jeopolitik riskler ve enflasyon kaygılarıyla oynaklık sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Borsa İstanbul haftayı nasıl kapattı?

Borsa İstanbul haftayı nasıl kapattı?

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da kapanışa yakın etkisini artıran satışlarla düşüşe geçen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,36 değer kaybıyla 2.014,21 puandan tamamladı.

Bu arada dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentileri dahilinde politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutarken, karar metninde önemli değişikliklere gitti. Karar metninde, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü belirtilirken, bankanın tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin yürütüldüğü bildirildi.

Analistler, enflasyon kaygıları ve jeopolitik risklerin pay piyasalarında oynaklığın yüksek seyretmesine neden olduğunu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de yapacağı görüşmeye ilişkin haber akışının piyasaların yönü zerinde belirleyici olacağını söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.070 seviyesinin direnç, 1.970 ve 1.950 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,16 puan ve yüzde 0,31 değer kaybederek 2.008,05 puana geriledi.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,15 oranında 3,04 puan değer kaybıyla 2.011,16 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi 0,35 oranında değer kazanırken, sanayi endeksi 0,32 oranında değer kaybetti. 

Küresel piyasalarda endişeler yön belirlenmesini engelliyor

Küresel piyasalarda endişeler yön belirlenmesini engelliyor

Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere askeri yığınak yapmasının ardından Rus ordusunun Ukrayna'ya gireceği kaygıları artarken, ABD yönetiminden yeni bir hamle geldi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Rusya'ya tepki gösterdi.

Jeopolitik tarafta risk algısını artıran bu gelişmeler, halihazırda enflasyon ve para politikalarında hızlı sıkılaşma kaygılarıyla satış baskısı altında kalan borsalardaki oynaklığı artırdı. 

Dün güne yükselişle başlayan New York borsasında endeksler, kapanışa yakın düşüşe geçti. 

Dün Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,65 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,3 değer kazandı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 düşüş kaydetti. 

Asya tarafında, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 değer kaybetti.

Bugün Avrupa borsaları güne satıcılı bir seyirler başlarken, ABD'de de endeksler güne düşüşle başladı. 

Dolar ve Euro'da sıkışık seyir sürecek mi?

Dolar ve Euro'da sıkışık seyir sürecek mi?

Dolar/TL ise dün yüzde 0,4'lük azalışla 13,3807'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,44 seviyesinde işlem gördü.

Buna karşın tahvil piyasasındaki satışların durulmasıyla çarşamba günü yüzde 1,90'ı test eden ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi düşüşünü 3'üncü güne taşıdı ve yüzde 1,77'ye geriledi.

Dolar endeksi dün yüzde 0,2 artışla 95,7'den kapanmasının ardından bugün yatay bir seyir izledi.

Dün yüzde 0,4'lük düşüşle 1,13 sınırına kadar gerileyen euro/dolar paritesi, bugün 1,1325 seviyelerinde hareket etti.

18.20 itibarıyla gün sonunda dolar/TL yüzde 0,42 oranında değer kazancıyla 13,4333 liradan, euro/TL 15,2560 liradan işlem görürken, euro/dolar da 1,13470 seviyesinden karşılık buldu.

ABD Hazine kağıdı getirilerinin gerilemesi altın fiyatına destek veriyor

ABD Hazine kağıdı getirilerinin gerilemesi altın fiyatına destek veriyor

ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirisinin 1,90 seviyesinden 1,77-1,78 aralığına geri gelmesi altın fiyatına destek verdi.

1831 dolar/ons direncinin üzerinde hareket etmeye devam eden ve 1849 dolar/ons seviyesini kırmayı hedefleyen spot altın bugün düne göre yüzde 0,13 artışla 1840,54 dolar/ons seviyesinde.

Analistler, Fed agresif faiz artırımlarına başlasa da reel faizin negatif olmaya devam edeceği değerlendirmelerinin enflasyona karşı koruma arayan yatırımcıları altına yöneltmeye devam ettiğini belirtiyorlar.

Bununla birlikte yatırımcılar, altında pozisyonlarının yönünde güçlü bir ayarlama yapmadan önce Fed'in 25-26 Ocak'ta yapacağı FOMC toplantısından çıkacak kararları bekliyorlar.

Gümüş ve paladyum da bu hafta yatırımcıların ilgi odağı oldu. Gümüş fiyatı geçen haftaya göre yüzde 6 ve paladyum fiyatı yüzde 8,5 civarında yukarıda.

18.20 itibarıyla gün sonunda uluslararası piyasalarda ons altın 1.835 dolardan, gram altın da Kapalıçarşı'da 793 liradan karşılık buldu.

ABD petrol stoklarının yükselmesi petrol fiyatlarını yükseltti

ABD petrol stoklarının yükselmesi petrol fiyatlarını yükseltti

ABD'de petrol stoklarının güçlü artış göstermesi petrol fiyatlarını 7 yılın zirvesinden geriletti.

Stok verileri sonrasında hızlanan kar realizasyonlarının etkisiyle ICE'de Mart vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 89,50 dolar/varil seviyelerinden 85,71 dolar/varile kadar geriledi. Düne göre 1,37 dolar düşüşle 87,0 dolar/varil seviyesinde işlem gördü.

NYMEX'de Şubat vadeli Batı Teksas petrolü de düne göre 1,5 dolar düşüşle 84,03 dolar seviyesinden işlem gördü. 

Analistler, Fed'in agresif faiz artırımı yoluna gideceği endişelerinin hisse senedi piyasalarında yarattığı aşağı hareketin bir benzerinin petrol piyasasında da yaşanmakta olduğuna ifade ediyorlar.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 1,78 oranında düşüşle 86,81 dolardan işlem gördü.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın