Fayton Kelimesi Nereden Geldi? Yunan Mitolojisine Dayanan Phaeton Efsanesi
Fayton Kelimesi Nereden Geldi? Yunan Mitolojisine Dayanan Phaeton Efsanesi
Fayton çoğunlukla Adalar bölgesinde ulaşım amaçlı kullanılırdı. Fakat son yıllarda atların sağlığının kötüye gitmesi nedeniyle faytonlar yasaklanmıştı. Rivayete göre II.Mahmud’ un faytonsuz adım atmadığı söyleniyor. O dönemde İstanbul’ da kullanılan tek araç faytonlarmış. Fransızca’ dan dilimize geçen faytonun kökenine bir de mitolojik hikayesine bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son yıllarda özellikle Adalar bölgesinde yasaklansa da fayton ülkemizde ve Dünya'nın birçok şehrinde hem nostalji hem de taşıma ve ulaşım alanlarında kullanılmaya devam etmektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Binek hayvanı olarak evcilleştirilen atlar, yıllardır insanlara hizmet etmiş olsa da belki de uğradığı en büyük zulüm asfalt zeminlerde faytona koşturulmasıdır.
Fayton kelimesi Türkçeye Fransızcadan geçmiştir.
İlk olarak M.Ö 2800'lü yıllarda Mısır’da görüldüğü söyleniyor. Anadolu topraklarında ise ilk kez Osmanlı Dönemi’ nde padişah Abdülmecit zamanında kullanılmaya başlanmış.
Arkası açık olanlara lando denirken arkası kapalı olan saraya hizmet için kullanılan faytonlara da kupa denir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kökeni Yunan Mitolojisi'ne dayanan faytonun öyküsüne bakalım.
Yunan Mitolojisi’nde uzaklarda yaşayan Güneş Tanrısı Helios’ u, oğlu görmek istemiş. Annesinden izin almış ve güneşin doğduğu dağa doğru yola koyulmuş.
Phaeton babasının yaşadığı bu en tepedeki saraya tırmanmak için binlerce basamak çıkmış ve sonunda fildişi kaplı saraya ulaşmış.
Saraya ulaştığında babası ona neden geldiğini sormuş. Phateon da ‘izin ver ölümlülere senin oğlun olduğumu ispatlayayım’ demiş.
Bunun üzerine babasının güneş arabasını kullanmak için izin alır, hızla dağları aşan atlar, güneşten getirdikleri kavurucu sıcakla Helikon, Parnassos ve Olympos tepelerini tutuştururlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunun üzerine Zeus daha fazla zarar vermesini önlemek için eline aldığı yıldırımı Phaethon’ a fırlatınca Phaethon, sonradan Po olarak adlandırılan Eridanus Nehri'nin ağzına düşer.
Kız kardeşleri onun ölümüne öyle çok üzülüp ağlamış ki ırmağın kenarında duran kavak ağaçlarına dönüşmüşler.
İşte Phaeton'un yıllardır bilinen destansı hikayesi de bu şekilde.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın