Pazar Kahvaltılarının Assolisti Pişi Tarifi
Sabah uyandığımızda sevdiceğinizin kokusundan daha fazla duymayı isteyebileceğimiz bir koku varsa o da pişi kokusudur.
Hatta Cemal Süreya eksik söylemiş; diğer kahvaltılıklar üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama pişinin mutlulukla bir ilgisi olmalı.
Pişi hemen hemen her yörede, hatta arttırıyoruz; her millette farklı şekillerde de olsa var aslında. Yani bu eşsiz lezzet tüm insan ırkının müptelası olduğu bir şey. Esasen anneannelerin ya da babaannelerin maharetli ellerinden yemeye alışkın olduğumuz pişiyi pekala evde biz kendimiz de yapabiliriz. Yeter ki isteyelim. Zaten istemeseniz de aklınıza bir kez düştü mü yapmaktan başka çareniz kalmayacaktır.
Pişi için malzemeler
- Yarım kilo un (yani 3 su bardağı kadar)
- 1 yemek kaşığı kadar kutu maya (ya da yarım paket yaş maya)
- 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
- Aldığı kadar su (1 su bardağı ılık su yeterli olacaktır)
- Sıvı yağ
Eğer tüm malzemeler hazırsa artık başlayabiliriz.
İlk olarak bir kabın içine ılık su döküyoruz. Üstüne mayayı koyuyoruz ve kaşıkla karıştırarak mayanın erimesini sağlıyoruz. Tabii bu işlem yaş maya için geçerli. Eğer kuru maya kullanırsak direkt olarak kabartma tozu gibi hamurun içine ilave edebiliriz. Özellikle yaş maya kullanacakların mayanın tazeliğine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü yaş mayalar kuru mayalara oranla çok daha çabuk bozuluyorlar.
Un tam istediğimiz kıvama geldikten sonra sıra beklemeye geldi. Bunun için kabın üstünü bir bez ya da bir havlu ile kapatıyoruz. Hamuru ilk koyduğumuzdaki hali aklımızda tutalım çünkü mayalamaya bıraktıktan sonra iki katı kadar kabarması gerekiyor. Hamur iki katı büyüklüğünde kabarana kadar bir köşede yaklaşık 1 saat kadar mayalanmak üzere bekleyecek.
Ben hamurla, mayalanmasıyla uğraşamam diyenler için basit bir yöntem de var. İsterseniz ekmek fırınından hazır ekmek hamuru satın alarak bu aşamayı hızlı bir şekilde geçebilirsiniz.
Kızarmış hamurları bir bir yağdan alıp bir tepsiye koyuyoruz ve kahvaltı soframızın assolistini ön grupları olan diğer kahvaltılıkların ortasına yerleştiriyoruz.
Afiyet olsun!
Ve şimdi de püf noktaları...
Eğer evde maya yoksa ve siz yine de pişi yapmak istiyorsanız hamuru yoğurt, yumurta, karbonat ve sirkeyle hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem 1 saat hamurun mayalanmasını beklemek istemeyenlerin de işine yarayacaktır. Ya da kahvaltıda pişi yemek için 1 saat erken kalkmak istemeyenlerin...
Pişi hamuru çok cıvık bir hamur olduğu için elde şekil vermek çok kolay değil. Bunun için ellerinizi bol sıvı yağ ile yağlamaktan geri durmayın. Hatta yağ ve hamur ile uğraşırken kısa süreliğine çocukluğunuza bile geri dönebilirsiniz.
Şimdi de size pişinin en önemli püf noktasını söyleyeceğiz. Eğer bu şekilde yapmazsanız gerçekten lezzetli bir şekilde pişi yiyemezsiniz. Pişi tarifini uygularken arada mutlaka çay demlemeyi unutmayın. Çünkü çaysız yenilen pişinin tadı asla çıkmaz, boynu bükük kalır.
Şimdiden afiyet olsun!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın