Soma’daki Maskelerin Pespayeliği TÜBİTAK Raporunda
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden katliamına ilişkin açılan davanın iddianamesinde, ocaktaki gaz maskelerinin içler acısı hali gözler önüne serildi.
Soma Cumhuriyet savcıları Mehmet Fatih Kırbaş, Murat Saygı ve Sertaç Ekici tarafından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 231 sayfalık iddianamede, TÜBİTAK raporlarına değinilerek gaz maskelerinin durumlarına ilişkin bilgiler verildi.
Maskeler 20 yıllık
İddianameye göre, ocakta bulunan 164 gaz maskesinden 22’sinin kullanılmış halde raflarda durduğu belirtilirken, maskelerden üçünün raf ömrünü doldurduğu, 12’sinin ise filtre kısımlarının paslanmış olduğuna yer verildi.
Diken'den Can Bursalı'nın haberine göre; Maskelerin bir kısmının 16-20 yıl önce üretildiği ifade edilen iddianamede, kullanılmamış maskelerinde tümünün paslı halde bulunması, TÜBİTAK raporuyla yaralı kurtulan işçilerin ifadelerinin örtüştüğüne kanıt olarak gösterildi.
Her işçi için ayrı ceza istendi
İddianamede, gaz maskelerindeki eksikliklerin yanısıra, teknik nezaretçi defterinin düzenli olarak tutulmaması, üretim zorlaması yapılarak tehlikeli çalışma koşullarınının oluşmasına sebebiyet verilmesi, işletmenin elektrik sisteminin güvenli olmaması ve elektrik projesinin onaysız olması, haberleşme ve alarm sisteminin gecikmesi nedeniyle tahliyenin gecikmesine sebebiyet verilmesi, işçilere gerekli eğitimin verilmemesi gibi hususlara değinildi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, şirket yöneticileri Akın Çelik ve Ramazan Doğru’nun da bulunduğu halen tutuklu sekiz şahıs hakkında ‘olası kasıtla insan öldürme ve yaralama’suçundan 301 kez ve 20 ila 25 yıl, çoğu mühendis ve ocak çalışanlarından oluşan 37 kişi hakkında ise ‘bilinçli taksirle insan öldürmek ve yaralama’dan iki ila 15 yıl hapis istenmişti.
Davanın ilk duruşması 13 Nisan’da Akhisar’da yapılacak.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!