'Paralel Yapı' Operasyonu: 17 Polis Serbest Bırakıldı
Emniyet'te yasadışı dinleme iddiaları nedeniyle gözaltına alınan ya da teslim olan 17 İstihbarat polisinden 5'i savcılık sorgusunun ardından, 12'si ise sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasadışı dinlemelerle ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı çıkarılan 17 polis Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanması sonrası adliyeye sevk edildi. Sağlık kontrolünden geçirilen ve aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, Terörle Mücadeleden sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Arslantaş'ın da bulunduğu 17 polis savcılar Tekin Küçük, Durak Çetin, Serdar Coşkun ve Sadık Bayındır'a ifade verdi.
Aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da olduğu 17 şüpheliden 12'si tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Şüphelilerden 5'i serbest bırakıldı.
Mahkemede bir kez daha ifade veren 12 şüpheli, yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bıkarıldı.
Savcılık, soruşturma kapsamında 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartmıştı. Şüphelilerden biri, başka bir soruşturma nedeniyle İstanbul'da tutuklu bulunuyor.
Böylece, soruşturma kapsamında Ankara'da sorgulanan 17 kişiden tutuklanan olmadı.
Anayasal suçlara bakan Savcı Tekin Küçük tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Ankara'da 14, İstanbul, İzmir, Siirt ve Ağrı'da 1'er kişi olmak üzere 17 şüpheli polis için gözaltı kararı çıkartıldı. Polis savcılığın talimatıyla 4 kişiyi gözaltına alabildi. Diğer şüpheliler ise bulunamamıştı. Bulunamayan 13 şüpheli emniyete gelerek teslim oldu.
Suçlama casusluk
Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın, haklarında gözaltı kararı verdiği şüpheliler, 'siyasi ve askeri casusluk, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, özel hayatın gizliliğini ihlal, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ile suçlanıyor.
O dönem İstihbarat Dairesi'nde görevli bu polislerin 24 kişiyi 'örgüt üyesi, çete mensubu' adıyla açık isimleriyle dinlediği tespit edildi. Bu kapsamda dinlenen 24 kişi arasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını da yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, Gazeteci Nuray Mert, Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, Hanefi Avcı'nın avukatı, TÜBİTAK görevlileri, İçişleri Bakanlığı eski müsteşarının koruması ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir subayın da bulunduğu öğrenildi.
Mağdurlardan altısının TÜBİTAK'ta çalıştıkları, birinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı'nda Şube Müdürü olarak görev yapan Ö.G. olduğu kaydedildi.
Şüpheli polislerin dinlediği isimlerin TÜBİTAK Bilgem ile Hava Kuvvetleri'nin ortak yürüttüğü 'Güdümlü mermilere karşı savunma projesi'ni yürüten ekip içinde yer aldığı belirlendi. Dinlenen kişiler arasında TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptolama Araştırma Enstitüsü'nde görevli isimler olduğu belirtildi.
Mahkemeden önleme dinlemesi kararı alan polislerin dinleme sonrası tapeleri yasal çerçevede imha ettiği belirlendi.
'Asker, çete üyesi sıfatıyla dinlenemez'
Şüpheliler hakkında daha önce İçişleri Bakanlığı'nca idari soruşturma açıldığı ve müfettişin, şüphelilerin 'önleme dinlemesi' kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği ifade edildi. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu aynı raporda, bazı isimlerin dinlenmesinin doğal olduğu ancak TÜBİTAK çalışanları ile Hava Kuvvetleri'nden bir subayın 'örgüt ve çete üyesi' sıfatıyla dinlenemeyeceğini belirtti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları soruşturmanın önce Memur Suçları Bürosu tarafından yürütüldüğünü ancak TÜBİTAK görevlileri ile Hava Kuvvetleri Harekat Dairesi'nde Şube Müdürü'nün de dinlenmiş olması nedeniyle 'askeri ve siyasi casusluk' iddiasıyla Anayasal Suçlar Bürosu'nun görevlendirildiğini söyledi.
Altıparmak ve Kırcılı kimdir?
Soruşturma kapsamında dinlemelerle ilgili hakkında gözaltı kararı çıkarılan Ömer Altıparmak Emniyet'te İstihbarat Dairesi'nin başındaydı. 17 Aralık soruşturmasının ardından önce merkeze çekilen Altıparmak daha sonra görevinden alınmıştı.
Lokman Kırcılı ismi de Gezi olayları sırasında ön plana çıktı. Ankara'daki olayların önlenmesi için İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan koordinasyon merkezinin başında görev yapan Kırcılı da 17 Aralık soruşturması sonrası görevinden alındı.
51 kişi tutuklanmıştı
Hükümetin 'paralel yapı' olarak nitelediği ve Fethullah Gülen Cemaati'ne yakın olduğu iddia edilen polislere yönelik operasyonlarda şu ana kadar 51 kişi tutuklanmıştı. Aralarında eski Emniyet müdürü Ömer Köse, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Yurt Atayün ve İstihbarat Şubesi'nin eski müdürü Ali Fuat Yılmazer de var. Tutuklu polisler Metris Cezaevi'nden Silivri Cezaevi'ne nakledilmişti.
Kaynak: Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!