Özlem Gökbel Yazio: Dünya Uyku Günü Şerefine 15 Altın Kural
Her gün “bir şey” günü… Bazı günlerin şahsım nezdinde bir anlamı olmadığı gibi “hadi kutlayalım/hadi hatırlayalım!” diye önümüze konulan bazıları ise beni o başlıkta yeniden düşünmeye, araştırmaya hatta yazmaya itiyor; ki bundan memnunum. Örneğin geçtiğimiz cuma günü Dünya Uyku Günü’müz vardı. Dünya Uyku Derneği tarafından 2008 yılından beri kutlanan, uykunun sağlığımız için faydalarına dikkat çeken ve her yıl kuzey yarımküre (Mart) ekinoksundan önceki cuma günü kutlanan bir gün. Ben UYKU konusuna çarpık şekilde takık biriyim. Bir yandan 90 yaşımı görürsem yaklaşık 26-27 senemi uykuda geçirmiş olacağım bilgisi ile öte yandan günde 6-7 saat kaliteli bir uyku uyumazsam 90 yaşımı göremeyeceğim yüksek ihtimali ile ilgili güçlü bir anksiyeteye sahibim. Büyük dilemma!
Neden uyuyoruz?
Yeterince ve iyi uyumama halinde obezite, kalp rahatsızlıkları, görme bozuklukları, diyabet, depresyon ve diğer rahatsızlıklara dair risklerin arttığını biliyoruz. Uzun süreli uyku problemleri tehlikeli.
Ama şimdilik uyumak zorundayız. Peki nasıl?
Dünya Uyku Derneği Başkanı Dr. Clete Kushida ‘mükemmel uyku miktarı nedir?’ sorusuna; 'Kısa cevap, en az 7 saat uzunluğundadır, ancak gerçekten onarıcı bir uyku, süre kadar süreklilik ve derinliğe de bağlıdır,” diye cevap veriyor. İyi uyuyalım, insomnia yaşamayalım, aklımız iyi çalışsın, işlerimizde verimli, ilişkilerimizde uyumlu olabilelim, huzurlu uzun ömürler sürebilelim diye her sene UYKU konusunda onlarca kitap basılıyor, yüzlerce program yapılıyor. Sağlıklı ve kaliteli uyku için de tüm doktorların, uyku uzmanlarının birleştiği altın kurallar var. Benim; Dünya Uyku Derneği, BBC.com, Türk Nöroloji Derneği, Solunum Derneği TÜSAD, Memorial ve Acıbadem Hastaneleri ile gibi kaynaklardan derlediklerim aşağıda.
Yorum Yazın