Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Özel Güvenlik Şiddeti: Her Yerde!

Özel Güvenlik Şiddeti: Her Yerde!

18.11.2014 - 18:09 Son Güncelleme: 18.11.2014 - 18:50

Özel Güvenlik Şiddeti: Her Yerde!

Üniversitelerden zeytinliklere uzanan özel güvenlik şiddeti son olarak futbolda ortaya çıktı. Küfür eden taraftarlara tepki göstererek sahayı terk eden Volkan Demirel'i görüntülemek isteyen gazeteciler özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradı! İşte yasal dayanakları olmadan darp eden, kelepçeleyen ve biber gazı sıkan özel güvenlik şiddetinden örnekler...

RADİKAL - 1830’lu yıllarda Amerika’da atlı posta arabalarını korunmak amacı ile ortaya çıkan özel güvenlik hizmeti, zamanla dünya genelinde pek çok ülkede gelişerek yaygınlaştı. Son dönemlerde yapılan piyasa araştırmaları dünya genelinde toplam 20 milyon özel güvenlik personelinin bulunduğunu gösteriyor. TOBB Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi 2014 Raporu’na göre Türkiye çalıştırdığı 213 bin 718 özel güvenlik personeliyle, özel güvenlik alanında en çok istihdam sağlayan ikinci Avrupa ülkesi. Listenin birinci sırasında ise 220 bin özel güvenlik personeli ile İngiltere yer alıyor. Rapora göre, Türkiye’de toplam bin 500 özel güvenlik şirketi bulunuyor. Bu rakamla özel güvenlik şirketleri Türkiye’de 3 milyar dolarlık bir pazar oluşturmakta.

ÖĞRENCİLERE TEKME TOKAT VE GAZLI MÜDAHALE

Özel güvenlik şiddetinin en sık görüldüğü alanlar üniversiteler... Örneğin 11 Mart 2013'de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yemek zammını protesto etmek isteyen ve rektörle görüşme talepleri kabul edilmeyen 300 öğrenci boykot kararı aldı. Öğrenciler rektörlük binasının önünde toplanarak evden getirdikleri sandviçleri dağıtmaya başladı. Bu sırada özel güvenlik görevlileri öğrencilerin elindeki sandviç dolu ekmek kasalarını almaya kalktı. Kasaları vermek istemeyen öğrenciler ile güvenlik görevlileri arasında çıkan arbede, kısa sürede kavgaya dönüştü. Güvenlik görevlileri öğrencilere biber gazı sıktı. Olayda özel güvenlik görevlileri öğrencilere tekme, yumruk ve coplarla müdahale etti. Öğrencilerin bir kısmı özel güvenlik görevlileri tarafından kelepçelenerek üniversite binalarına sokuldu. Beş öğrenci yaralandı. CHP Milletvekili Umut Oran olayla ilgili meclise bir soru önergesi verdi. Önerge dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yanıtlandı. Güler, 'özel güvenlik görevlerinin biber gazı bulundurma ve sıkma yetkisinin bulunmadığını' bu yüzden 10 özel güvenlik görevlisi soruşturma başlatıldığını söylüyordu!

KTÜ'DE KADIN ÖĞRENCİYE GÖZ AÇTIRMADILAR

Yine Mart 2013'de sergilemek istedikleri oyun için tiyatro salonunun kendilerine verilmemesini protesto etmek amacıyla bir grup kadın öğrenci Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) rektörlük binası önünde oturma eylemine başladı. Dört gün süren eyleme özel güvenlik görevlileri üç kez sert bir şekilde müdahale edince, gerilim tırmanmaya başladı. Son olarak öğrenciler 28 Mart 2013 tarihinde bir basın açıklaması yapmak için üniversite bahçesinde tekrar toplandı. Öğrenciler burada da özel güvenlik görevlilerinin sert müdahalesi ile karşılaştı. Müdahale sırasında dört öğrenci hastaneye kaldırıldı. KTÜ’deki özel güvenlik şiddeti Trabzon’daki sivil toplum kuruluşları tarafından da kınandı.

ZEYTİNLİKLERİ SAVUNAN KÖYLÜYE KELEPÇE TAKILDI

Soma’nın Yırca mahallesinde yapılması planlanan termik santral için Kolin Grubu’na bağlı özel güvenlik görevlileri 21 Ekim 2013 tarihinde Yırca’da bulunan zeytinlikleri kesmek istedi. Ancak Somalılar zeytinliklerin kesilmesine izin vermeyince özel güvenlik görevlilerinin şiddetine uğradı. Güvenlik görevlileri 11 köylüyü kelepçeledikten sonra 100 zeytin ağacının kesilmesine başlandı. Jandarmanın olay yerine gelmesiyle köylüler kelepçeli halde hastaneye götürüldü. Soma’da özel güvenlik görevlilerinin köylülere uyguladığı şiddet daha sonra da devam etti. Son olarak özel güvenlik görevlileri 7 Kasım 2014 tarihinde zeytinliklerin bulunduğu alana girdi. Zeytin ağaçlarının kesilmesini önlemek için nöbet tutan köylüler önce darp edildi, daha sonra da kelepçelendi. Bazı köylüler barakaya kapatıldıktan sonra iş makinaları üç saatte 6 bin zeytin ağacını kesti. Ağaç kesiminden hemen sonra Danıştay 6. Dairesi Yırca’da kurulması planlanan termik santralle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. 10 Kasım 2014 tarihinde Yırcalılara müdahale eden 100 güvenlik görevlisi işten atıldı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/turkiye/oze...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam