Öz Güveniniz Neden Düşük Merak Ediyorsanız Farkında Bile Olmadığınız Travmalarınız Olabilir
Birçok insanın kolaylıkla yapabildiği şeyleri yapmak konusunda çekimser davrandığınızı düşünüyorsanız öz güvenininiz düşük olabilir. Cesaretli olamıyor ve kalabalık ortamlarda görünmez oluyorsanız bu geçmiş travmalarınızla ilgili olabilir. Eğer geçmişte yaşadığınız olumsuz bir anı varsa bunun nelere neden olabileceğini görmek üzücü olsa bile farkındalık kazanmanız için önemlidir.
Hadi gelin geçmişinizde neler yaşadınız birlikte bakalım!
10. Çocukluk travmaları öz güvensizliğin en temel nedenidir.
9. Diğerlerinden farklı hissetmek veya uyumsuz birisi olmak...
8. Narsist kişilerle iç içe olmak...
7. Sizden beklenti içerisinde olan insanlarla mücadele etmek zorunda kaldıysanız...
Sınavdan düşük puan aldığınızda eve korkarak gidiyorsanız veya her yazılı sonrası 'Ali senden daha iyi not almış' diyen bir aileniz varsa bu sizin kendinize olan güveninizi düşürmüş olabilir.
6. Size kendinizi başarısız hissettiren kişiler olması...
Diğer yandan hayatınızda ne yapsanız kendinizi beğendiremediğinizi hissettiğiniz ve sevgisini hak etmiyormuşsunuz gibi davranan kişiler olduysa bu size zarar vermiş olabilir.
5. Zorbalığa uğradıysanız...
Okulda sizi aşağılayan bir akranınız olduysa, öğretmeniniz tarafından şiddet gördüyseniz ya da iş yerinde size mobbing yapan bir patronunuz varsa öz güvenini kırılmıştır.
4. Ağır bir travma yaşamış olmak...
Ölüm, afet ya da kaza gibi hayatınızın bir noktasında ağır bir travmatik olay yaşadıysanız strese bağlı olarak öz güven düşüklüğü yaşamış olabilirsiniz.
3. Olumsuz romantik ilişki deneyimleri...
Aşk hayatınızda sizi zorlayan ve sevdiğiniz için fedakarlık yapmak zorunda kaldığınız bir olay yaşadıysanız bu sizi strese bağlı olarak yıpratmış olabilir. Duygusal anlamda yaşadığınız yıkım öz güveninizi de etkiler.
2. Fiziksel sağlık sorunları...
Kronik olarak yaşadığınız fiziksel sağlık sorunları öz güveninizi sandığınızdan daha fazla etkiliyor olabilir.
1. Ruhsal sağlık sorunları...
Depresyon, anksiyete ve diğer psikolojik rahatsızlıklar sizi dış dünyadan soyutlayarak acı çekmenize neden olur. Bu yüzden içe kapanık olabilirsiniz.
Yorum Yazın