Otostopçunun Galaksi Rehberi Kitabındaki "Her Şeyin Anlamı" Sorusunun Cevabı Olan 42 Sayısının Gizemi Ne?
Otostopçunun Galaksi Rehberi Kitabındaki "Her Şeyin Anlamı" Sorusunun Cevabı Olan 42 Sayısının Gizemi Ne?
Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabında 'Hayatın, evrenin, her şeyin cevabı ne?' sorusuna tam 7,5 milyon yıl sonra yalnızca '42' cevabı veriliyor. Haliyle bu da ayrı bir soru yaratıyor. Neden 42? Bu modern mite cevap arayarak 42'nin gizemini çözmeye çalışacağız.
Kaynak: Barış Özcan
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Douglas Adams "Otostopçunun Galaksi Rehberi" konseptli radyo programında ilk kez söylediği ve kitabında da geçen her şeyin yanıtının "42" olduğu konusu o zamandan beri akılları kurcalıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bundan sonra 42 sayısı ayrı bir öneme sahip oldu. Douglas Adams'ı 42. yaş gününde Pink Floyd sahneye davet etti, keşfedilen bir asteroide 2001 DA42 adı verildi, Doctor Who dizisi aynı 42 isimli bir bölüm yaptı ve Coldplay grubu bu isimle bir şarkı çıkardı.
Google merkez kompleksine taşınırken yerleştiği ilk binanın adını 42 yaptı. Cern laboratuvarlarında yine aynı isimli bir ofis binası bulunuyor.
Google'da hayatın, evrenin ve her şeyin cevabı cümlesini İngilizce arattığınızda bir hesap makinesi ile sonuç 42 çıkıyor.
Peki ama neden 42?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu konuyla ilgili pek çok teori üretildi. Bazıları ışığın suda ancak 42 derecelik yansımasıyla gökkuşağı oluşabileceğini söyledi.
Kimisi de ışığın protonun çapı kadarlık bir mesafeyi geçmesi için gereken sürenin 10 üzeri eksi 42 saniye olduğunu hesapladı.
Ayrıca bilgisayar dünyasındaki ikili kod sisteminde 42'nin karşılığı 101010. Yani var yok var yok var yok.
Ayrıca bir kağıt 42 kez katlandığında her seferinde iki katına çıkan kalınlıktan dolayı en sonunda yaklaşık 440 milyar milimetreye ulaşıyor. Bu da dünya ile ay arasındaki mesafe demek!
Bu sorunun cevabını inançta da arayanlar var. Matbaada basılan ilk kitap olan Gutenberg İncili B42 ya da 42 satırlık İncil olarak da biliniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Douglas Adams bu soruları hep cevapsız bırakmış. Ancak ölümüne 1 yıl kala cevaplamış ama cevap pek de hoşunuza gitmeyecek.
Adams bir sabah işine giderken bunu düşünmüş, "Acaba kitaptaki derin düşünce 7,5 milyon yıl düşündükten sonra bu soruya ne cevap versin?"
Yani yazar sıradan, boş ve anlamsız bir cevap yazmış sorusuna ama bizler buna derin anlamlar yüklemeye çalışmışız.
Bilimle kalın!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Barıș Özcan forumda editör mü oldu? İçerik direk olarak onun çünkü.
ucuz içerik
42 sayısı aklıma şunu getirdi; doğduğumuz günden ta 42 yaşımıza kadar gücümüz yerinde oluyor. 42'den sonra ise gücümüz azalıyor. Bir nevi cıvıl cıvıl hayatım... Devamını Gör