Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Padişahlarının Duyanlara 'Daha Neler' Dedirten 11 İlginç Olayı

Osmanlı Padişahlarının Duyanlara 'Daha Neler' Dedirten 11 İlginç Olayı

Osmanlı Devleti tarihteki diğer örnekleri gibi büyük bir monarşi olmuş ve uzun yıllar hüküm sürmüş. Tabii ki bu uzun yıllarda kimi günü iyi kimi gün kötü yönetilmiş. Bir de her padişahın her anı birbirini tutmaz elbette, kimi gün makul kimi gün ise akıl dışı olmuşlar...

Kaynak: İslam Ansiklopedisi

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Murad II ve vasiyeti

1. Murad II ve vasiyeti

Tahtı iki kez kendi isteği ile oğlu II. Mehmed'e bırakarak bir bilgelik örneği gösteren Sultan 2 Ağustos 1446'daki vasiyetinde şöyle der: (Beni) Bursa’da merhum oğlum Ali yanındaki kabrin katında koyalar ... Üzerime bir çâr dîvâr türbe yapalar, üstü açık ola ki üzerime yağmur yağa ... Soyumdan sopumdan her kim ki ölecek olursa benim yanımda komayalar, katıma getirmeyeler.

2. Mehmed II ve kayık düzenlemesi

2. Mehmed II ve kayık düzenlemesi

Bazı hafifmeşrep kadınların Boğaz ve Haliç'in iki yakası arasında yolcu taşıyan kayıklarda erkeklerle 'buluştuğu' tespit edilir ve Fatih, erkekler ile kadınların kayıklara beraber binmelerini yasaklar. Hatta bu yasak 20. yüzyılın ilk yıllarına kadar sürer. Yasaktan yalnızca 'yaşlı' kadınlar muaf tutulur.

3. Bayezid II ve Kolomb

3. Bayezid II ve Kolomb
trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr

Kristof Kolomb, Osmanlı Sultanı II. Bayezid'in huzuruna çıkarak 'dünyanın sanılandan daha büyük olduğunu ve kendisine yardım etmesi halinde Osmanlı adına keşfe çıkabileceğini' söyler. Ancak II. Bayezid, Kolomb'u reddeder.

4. Murad III ve kırmızı fesli maymun

4. Murad III ve kırmızı fesli maymun

III. Murad rüyalarını muntazaman kendisine gönderip yorumlattığı Şeyh Şücâ'nın isteğini reddetmez ve İstanbul'daki iki yüz maymunun kafasına kırmızı fes takılması yönünde ferman çıkartır. Şeyh Şüca'nın gerekçesi ise maymunların insana benzemesidir.

5. Ahmed I ve kafes sistemi

5. Ahmed I ve kafes sistemi

Osmanlı'da saltanatın intikali hep problem olmuş hatta Fatih zamanında 'kardeş katli'ne yönelik fetva çıkartılmıştır. Sultan Ahmed ise hanedanın en büyük ferdinin tahta geçmesi usulünü benimser ve öteki şehzadelerin sarayın özel bir yerinde kafes arkasında tutulmasını emreder.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Mustafa I ve delilikleri

6. Mustafa I ve delilikleri

Peçuylu ve Katip Çelebi, I. Mustafa'nın garip hallerinden şöyle söz eder: Yerli yersiz denizi seyretmeye gitmesi, yanındaki altınları balıkalra yem diye atması, ona buna para ve değerli mücevherler dağıtması ve -sanırım 'en eğlencelisi' bu- vezirler arza girdiklerinde bazısının tülbendini çekip başlarını açması.

7. Murad IV'ün kahve ve fener yasağı

7. Murad IV'ün kahve ve fener yasağı

Tütün ve afyonu yasakladığını bildiğimiz Sultan, Kadızade Mehmed Efendi'nin haram olarak addetmesiyle kahveyi de yasaklar. Bunun yanında asayişi mutlak olarak sağlamak isteyen Sultan geceleri bizzat sokakları gezerek yasaklara uymayanları öldürür ve bu yüzden yatsı namazından sonra evden fenersiz çıkmayı yasaklar.

8. Sultan İbrahim ve samur devri

8. Sultan İbrahim ve samur devri

Sultanın samur merakı öyle yaygın bir hal almış ki çıkarttığı bir fermanla kasırlar ve köşklerin samur kürkleriyle döşenmesini emretmiş, hatta vezirler ve ulemadan içi ve dışı sadece samurdan oluşan süslü, düğmeli bir nevi elbise yaptırmalarını ve kendisine hediye etmelerini istemiş. Bir 'samur vergisi' koydurtması da şaşırtıcı değil sanırım.

9. Osman III ve çivili ayakkabıları

9. Osman III ve çivili ayakkabıları

'Bir efsaneye göre' padişah karşısına cariye çıkmaması için harem dairesinde ökçeleri gümüş çivili ayakkabılarla dolaşırmış. Ancak efendim bu rivayetin kaynağına ulaşılamadığını da belirtelim.

10. Mahmud II ve cirit üzüntüsü

10. Mahmud II ve cirit üzüntüsü

Cirit özellikle 19. yüzyılda Osmanlı'da en büyük tören ve gösteri oyunu olur. Sultanlar özellikle cirit için alanlar yaptırırlar ve bu sporu teşvik ederler. II. Mahmud da bunlardan biridir. Ancak 1816'da oyun esnasında kendisine cirit isabet eden bir oyuncunun ölmesi Sultan'ı üzer ve oyunu yasaklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Mehmet IV ve işgal altında evlilik

11. Mehmet IV ve işgal altında evlilik

Vahdettin olarak da tanıdığımız Sultan, henüz Sakarya Savaşı devam ederken ve Anadolu işgal altındayken Nimet Nevzad Hanım ile evlenir. Vahdettin'in ilk eşi Emine Nazikeda'nın anlattığına göre merasim oldukça görkemli bir şekilde gerçekleşir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
18
14
9
4
3
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Buradakilerin pek çoğu safsata, bazıları dizileri gerçek sananların ürünü. Önce en basit olanından gidelim. Kafes sistemi dediğimizde kafanızda kuş kafesi ca... Devamını Gör

Bozkurt

Fatih gibi bir padişahtan Bayezid gibi bir meczup çıkıyor ve üstüne Kristof Kolomb'u reddediyor. İstesen denk getiremezsin.

İlber Ortaylı Kolomb hikayesinin gerçek olmadığını söylemişti.

RapraRapra

Kusura bakmayın da hepsi ganimet olarak kadın almış köle yapmış bazı güzel kadınları da kendilerine cariye yapmış ve çocuk yaşta kızlarla yatmış kişiler iste... Devamını Gör

İçerikle bağlantılı değil yazdıklarınız, ancak retrospektif bakmamak tarihi konularda çok önemlidir diye hep belirtiyorum ki doğru değerlendirme yapabilin. N... Devamını Gör