Okuma Yazma Bilmeyen Bir Kişi Bile Olsa Ona Kurs Açarım: Eğitimde Tunceli Mucizesi
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) ilk defa hazırladığı ‘İllerde Yaşam Endeksi 2015’ araştırmasının sonuçlarına göre, ‘bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip’ olan “eğitim endeksinde” ilk sırada Tunceli yer alıyor.
İllerin eğitim ile puanları hesaplanırken, okul öncesi eğitimde net okullaşma oranı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerleştirmeye esas puan ortalaması, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan ortalaması, fakülte ve yüksekokul mezunlarının oranı, kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı gibi 5 gösterge incelendi. İnceleme sonucunda 1 en yüksek sıfır ise en düşük puan olarak belirlendi ve değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. Araştırmada; İstanbul 56, Ankara 44 ve İzmir 31’inci sırada kendine yer bulabildi.
Tunceli son üç yıldır liselere yerleştirme için kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında Türkiye birincisi. Üniversiteye Giriş’in ilk aşaması Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda da (YGS) altı yılda 64. sıradan ilk 10’a kadar yükseldi. Peki, komşusu olan iller; Erzincan, Malatya, Bingöl ve Elazığ eğitim endeksi sıralamasında sırasıyla ancak 24, 34, 68 ve 40’ıncı sırada yer bulabilirken nasıl oluyor da Tunceli bütün büyük şehirleri, gelişmiş illeri, daha geniş imkanlara sahip kentleri geride bırakarak birinciliğe yerleşti? Elbette ki bu şans eseri veya tesadüfen yakalanmış bir başarı değil.
Yararlanılan kaynaklar:
http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/egitimde-dersim-yildizi
http://www.egitimhane.com/egitimde-tunceli-yildizi-h16100.html
http://www.cnnturk.com/turkiye/egitim-siralamasinda-tunceli-birinci
1. Tunceli’de öğretmen açığı yok, öğretmen açığı olmadığı gibi öğretmen sirkülasyonu da yok. Tunceli’ye gelen öğretmen yıllarca burada görev yapıyor.
2. Bölgeden yaşanan göçler, terör yüzünden boşalan kasabalar, köyler yüzünden nüfus azalmış durumda bu da sınıf mevcutlarının il genelinde ortalama 15 öğrenci olmasını sağlamış.
3. Haliyle bu durum öğretmenlerin öğrencilerle neredeyse bire bir ilgilenmesine olanak tanımış. Öğrenciler istekli öğretmenler de özverili olunca sonuç kaçınılmaz olmuş.
4. Tunceli’deki tüm okullarda tam gün eğitim ve öğretim yapılıyor. Kimse sabahın köründe okula gelmek, kimse gecenin bir vakti okuldan çıkmak zorunda kalmayınca verim artıyor.
5. Tunceli’de okullaşma oranı %100, okul öncesi eğitimde okullaşma oranı ise %72 gibi son derece yüksek bir oran, evet inanılmaz ama tüm çocuklar okula gidiyor.
6. İl genelinde öğrenciler sürekli olarak değerlendiriliyor, başarı ve başarısızlığın sebepleri sürekli inceleniyor.
7. Tunceli’de görev yapan öğretmenleri %70’i Tuncelili, bu da bölge insanını, eğitim şartlarını, bölge dinamiklerini çok iyi bilip ona göre davranmaları anlamına geliyor.
8. Öğretmenler öğrencilerin bütün özelliklerini, özel durumlarını yakından takip edebiliyor.
9. Tunceli’de her öğrenci okul öncesinden, üniversiteden mezun oluşuna kadar yakından takip ediliyor ve onlarla ilgileniliyor.
10. Tunceli insanı eğitim konusunda son derece hassas, veliler öğrencisinin okul başarısını, devamsızlığını takip ediyor, öğretmenlerle işbirliği halinde çocuklarını evde nasıl destekleyeceğini soruyor.
11. Tunceli fakir bir il, iş imkanları son derece kısıtlı, tarıma elverişli araziler son derece kısıtlı bu sebeple insanlar eğitimi ilk sıraya koyuyor, eğitimi çıkış yolu olarak görüyor.
12. Veliler böyleyken çocukların başka türlü olması beklenemez, Tuncelili öğrenciler de son derece hırslı ve istekli, gelecek planlarını daha ilkokul sıralarındayken yapıyorlar.
13. Bölgenin dinamikleri çocukların daha çabuk olgunlaşmasını ve bilinç kazanmasını sağlıyor. Çocuklar eğitimin ne kadar önemli olduğunu çok erken yaşlarda kavrıyor.
14. İl genelince okuma-yazma bilmeyen kimse yok, il milli eğitim müdürü “okuma yazma bilmeyen bir kişi bile olsa ona kurs açarım” diyerek okur yazarlığa verdiği önemi anlatıyor.
15. Tunceli’de kız çocuklarının okullaşma oranı yaklaşık %100.
Bütün bu faktörler bir araya gelince ortaya Tunceli mucizesi çıkıyor. Umut ediyoruz ki bu yıldız hiç sönmez.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Kürt, zaza ya da alevi degilim. Yaklasik iki senedir tuncelideyim ve hayatim boyunca tanimadigim kulture, bilgi birikimine sahip insanlarla burada karsilasti... Devamını Gör
Alevi kültürünün olduğu bir şehirden böyle güzel haberler çıkar. Kızlarını okuturlar, kendi kızlarına hallenip diyanete soru sormazlar.
O zaman Dersim'iz eğitim diyelim.