OECD’nin Daha İyi Yaşam Endeksi’nde Türkiye Sondan Üçüncü
OECD’nin Daha İyi Yaşam Endeksi’nde Türkiye yine son sıralarda yer aldı. Yaşam kalitesinde sondan üçüncü olan ülkemiz 10 üzerinden 3.9 puan alarak Meksika ve Güney Afrika'nın üzerinde kendisine yer bulabildi.
Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 38'i bulduğu Türkiye, iş-yaşam dengesi puanlamasında, yani iş yeri dışında geçirilen zaman ortalamasında ise sonuncu sırada. 38 ülkeyi kapsayan rapora göre kendimize vakit ayırmıyoruz...
Endekste 11 kriter dikkate alınıyor
Endeks oluşturulurken,
Barınma
Gelir seviyesi
İş bulabilme
Sosyal yaşam
Çevre
Yurttaş hakları
Sağlık
Yaşam memnuniyeti
Güvenlik
İş-yaşam dengesi
alanlarında 11 kriter dikkate alındı.
Türkiye, bunlardan yalnızca yurttaş hakları alanında 38 ülke ortalamasının üzerinde puan alırken, diğer 10 kriterde zayıf not aldı.
Türkiye'nin yurttaşlık haklarında yüksek puan almasındaki en büyük etken ise seçimlere yüzde 85'leri bulan katılım oranları etkili oldu. Bu alanda OECD ortalaması ise yüzde 68'de kaldı.
Yaşam kalitesi en yüksek ülke Norveç
Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranı: Türkiye yüzde 38 ile zirvede
Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 38'i bulduğu Türkiye, değerlendirmede iş-yaşam dengesi puanlamasında sınıfta kaldı.
Kişilerin aile yaşamına ve eğlenceye ne kadar vakit ayırabildiğinin ölçüldüğü bu kritere göre, bütün ülkelerde 50 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 13 düzeyinde.
Kendimize ne kadar vakit ayırabiliyoruz?
Günlük azami çalışma süresinin 10 saatten 12 saate çıkarılması yönündeki yeni istihdam yasasının protesto edildiği Fransa'da vatandaşlar günde ortalama 16.4 saati kendilerine ayırabiliyor.
İş dışında geçirilen zaman açısında Fransa'yı İspanya takip ediyor. İspanyolların kendilerine ayırabileceği günde ortalama 15.9 saati bulunuyor.
OECD'in 38 ülkeyi kapsayan raporıunda mesai dışı zaman ortalamalaınrda Avrupa ülkeleri zirvede. Hollanda ve Danimarka'da 15.9, Belçika'da insanlar 15.8 saati iş yeri dışında geçiriyor.
38 ülke arasında Türkiye sonuncu. Türkiye'de iş yeri dışında geçirilen zaman ortalaması günde 12.2 saat.
Türkiye, çalışanların gelir düzeyinde ise 0.7 puan alabildi
Eğitim, çevre, barınma ve toplum yaşamı Türkiye'nin 10 üzerinden 5'in altında puan aldığı diğer kriterler oldu.
OECD'nin yaptığı araştırmada Türkiye en yüksek notu 6.8 ile güvenlik kriterinde aldı
OECD'nin yaptığı araştırmada Türkiye en yüksek notu 6.8 ile güvenlik kriterinde aldı. OECD ortalamasına göre gece yolda yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı yüzde 68 iken, Türkiye ortalamanın yüzde 8 gerisinde kaldı.
OECD genelinde 100 bin kişiye düşen cinayet oranı 4.1 olarak kaydedilirken, Türkiye'de bu oranın yalnızca 1.7 olması güvenlik notunun yükselmesinde etkili oldu.
Araştırmaya katılanlara yaşam memnuniyeti düzeyleriyle ilgili sorular da yöneltildi. Türkiye'den alınan cevaplarda ortalama 10 üzerinden 5.5'te kalırken, ülkelerin ortalaması 6.5 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye bu kriterde 2.3 puan aldı.
Peki siz yaşamınızdan memnun musunuz?
Sözcü, __Al Jazeera ve OECD
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
olsun. mallıkta birinciyiz
Barınma - 1001 odalı saray yaptı barınıyor daha ne yapsın. Gelir seviyesi-milyarlarca doları var gemileri var Allahtan korkun. İş bulabilme- 20li yaşlarınd... Devamını Gör
Olay bundan daha iyi özetlenemezdi... Yanliz seyi unutmussun; bir zamanlar beraber yürüyüp, beraber yürüttüklerini, simdi yürümesinler diye iceri atiyorlar...
Eyy OECD!! Sen kimsin ki bu ulkenin yuzde 52yle secilmis cumhurbaskaninin ulkesine dusuk puan veriyosun. Derhal yuzde yuz yerli ve milli bir kalkinma orgutu ... Devamını Gör