onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Normal Büyüklükteki Bir Organın Sonradan Küçülmesi: Atrofi Nedir?

Normal Büyüklükteki Bir Organın Sonradan Küçülmesi: Atrofi Nedir?

Nur YILMAZ
26.02.2023 - 20:50

Atrofi kelimesi, zayıflama ve körelme anlamına gelmektedir. Amyotrophy ya da atrofi, kas hacminde ya da büyüklüğünde azalma olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Subkortikal kortikosteroid atrofi, diffüz kortiko-subkortikal atrofi, fronto-parietal subkortikal kortikosteroid atrofi ve kortikosteroid-subkortikal atrofi çeşitleri bulunmaktadır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Atrofi Nedir?

Atrofi Nedir?

Doğuştan ya da doğumdan sonra ortaya çıkabilen anormal durumlar sonucunda ortaya çıkan atrofi, bir doku ya da organın küçülmesi ya da körelmesidir. Organ veya dokunun gelişme evresinde gelişme göstermemesi, geri kalması sonucunda atrofi ortaya çıkar. Gelişme geriliğinin neden olduğu atrofinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mutasyonlar, 

  • Beslenme 

  • Kanlanma problemleri, 

  • Hormonal problemler, 

  • İlgili organda innervasyon bozulması.

Atrofi Neden Olur?

Atrofi Neden Olur?

Kas Atrofisi Neden Olur?

Kas atrofisi sinir sistemi ya da nörolojik bir hasar ile oluşabilir. Kas atrofisi, hastanın durumuna ve tıbbi tedavilere bağlı olarak ilerlemektedir. Kas atrofisi tüm vücuda yayılabileceği gibi bulunduğu kasta da artış gösterebilir. 

Beyin Atrofisi Neden Olur?

Beynin bir kısmını ya da tamamını etkileyen beynin boyutunda azalma olmasıdır. Beynin kütlesinde meydana gelen azalmaya neden olabilirken bunun yanı sırada nörolojik hastalıklara sebebiyet verebilir. Beyin atrofisi hafıza bölgelerini etkiliyorsa hafıza bozuklukları da ortaya çıkabilir.

Vajinal Atrofi Neden Olur?

Menopozun ardından östrojen hormonu azalır. Östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte vajen duvarı incelir.

Atrofi Çeşitleri Nelerdir?

Atrofi Çeşitleri Nelerdir?

Subkortikal Kortikosteroid Atrofi

Kişinin yaşına bağlı olarak ortaya çıkan subkortikal kortikosteroid atrofi, beyin hacminin küçülmesiyle ilgilidir. Serebral görüntülemelerle varlığı ya da yokluğu anlaşılır. 

Diffüz Kortiko-subkortikal Atrofi

Beyin zarının altında yer alan yapıların boyutunun azalmasıdır. Alzheimer hastalığının bir belirtisi olarak görülen bu atrofi türü taramalar sonucunda görülebilir.

Fronto-parietal  Subkortikal Kortikosteroid Atrofi

Alın ve parietal kemik bölgelerinde görülen atrofi çeşididir. Hafıza problemleri, konuşma problemleri ve dil problemleri ortaya çıkabilir. 

Kortikosteroid-subkortikal Atrofi

Yaş ve hastalık önemli bir şekilde oluşumunu etkiler. Demans türleri, beyin travması, beyin tümörü, vasküler kaza sonucunda ortaya çıkabilir.

Atrofi Belirtileri Nelerdir?

Atrofi Belirtileri Nelerdir?

Bazı belirtilerle kendisini gösteren atrofide kol ya da bacaklardan birisinin diğerinden daha küçük olması durumudur. Bunun yanı sıra atrofide uzuvlarda güçsüzlük yaşanabilir. Fiziksel olarak hareket etmeyen bireylerde de atrofi belirtileri görülebilir. Eğer hasta beyin atrofisi yaşıyorsa bu kişide hafıza kayıpları da görülebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın