Norm Ender, Cumhuriyet'in 100. Yılı İçin Hazırladığı 'Parla' Marşını Nasıl Yazdı?
Norm Ender, Cumhuriyet'in 100. Yılı İçin Hazırladığı 'Parla' Marşını Nasıl Yazdı?
Habertürk'ten ayrıldıktan sonra YouTube'da yayınlarına devam eden gazeteci Fatih Altaylı, rapçi Norm Ender'i konuk etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fatih Altaylı, yaptığı YouTube yayınında Norm Ender'e Cumhuriyet'in 100. yılı için yaptığı 'Parla' marşı ile ilgili sorular sordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı için 'Parla' marşını yapan Norm Ender'i 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde konuk eden Altaylı'nın programı açtığı sırada 10 Kasım ile ilgili konuşurken gözleri doldu.
Norm Ender, Fatih Altaylı'nın 'Parla nasıl hazırlandı?' sorusuna, İzmir Gültepe'de büyüdüğünü ve mübadele göçmeni olduğunu ve Alsancak'ta okuduğunu belirterek küçükken içinde bulunduğu çok çeşitlilik sayesinde çok şey öğrendiğini ve Türkiye'nin doğusundan batısına her insan grubunu da bildiğini söyledi.
Norm Ender ayrıca marş yazmanın çocukluk hayali olduğunu belirterek, küçükken okulda hep marş söylediğini ve bunun kendisini etkileyerek, 'Ülkeme bir gün marş yapacağım' hayalini kurduğunu söyledi.
Norm Ender, Cumhuriyet'in 100. yılı için yazdığı 'Parla' marşını ise 3-4 ay önce, Haziran ayı gibi karar verdiğini belirtti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Marş ile şarkı arasındaki farkı nasıl yakaladığı hakkında da açıklama yapan Norm Ender, 'Çok sesli olması lazım, koro ile söylenmesi lazım, müziğinin de çok sesli olması lazım, en iyi yapacak kimse onu buldum' dedi.
'Tarihi bir bilinç olarak gördüm' dediği Parla marşını da hiçbir sponsorlu destek veya kurum desteği almadan yaptığını belirten Norm Ender, ilk olarak isme karar verdiğini ve 'Parla' olmasının nedenini de geleceğe atıf yaptığı için seçtiğini söyledi.
Fatih Altaylı'nın 'Kaç günde yazdın?' sorusuna ise Norm Ender, 'Müziği oluşturulmadan, işin teknik kısmı, üretim kısmına geçmeden önce benim elimden, atölyemden çıkış aşaması yaklaşık 20-25 gün' cevabını verdi.
Parla marşını yazarken neye dikkat ettiğini de açıklayan Norm Ender, "İnsanların duygu ve düşüncelerini, bir milletin duygu ve düşüncelerini yansıtacak olan bir şarkı gibi düşünsünler bunu. Dolayısıyla bu marşımızda insanların, toplumun, Türkiye'nin bütün kültürel yapısını 7'den 77'ye söyleyeceği için basit değil ama sade, yalın bir dil olmak zorundaydı. Dolayısıyla çocukların da ezberleyebilmesi için, 77 yaşındaki teyzemizin de dedemizin de hep beraber söyleyebilmesi için bunu hesap ettim" dedi.
Fatih Altaylı ayrıca Norm Ender'e, Parla marşını ilk defa Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon programında neden söylediğini sordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Norm Ender'in Fatih Altaylı'nın YouTube programına konuk olduğu anların tamamını buradan izleyebilirsiniz: 👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın