Nobel Ekonomi Ödülünü Alan Claudia Goldin'in Ödüllü Çalışması Eşitsizliği Gözler Önüne Serdi
Nobel Ekonomi Ödülünü Alan Claudia Goldin'in Ödüllü Çalışması Eşitsizliği Gözler Önüne Serdi
Nobel Ödülleri açıklandı ve 2023 yılında ekonomi dalında ödüle Harvard Üniversitesi'nden Claudia Goldin layık görüldü. Goldin'in çalışması kadın-erkek ücret eşitsizliğine dayanıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Claudia Dale Goldin, Harvard Üniversitesi'nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomisti olurken, 2023 yılında ekonomi alanında Nobel Ödülü'ne "kadınların işgücü piyasasındaki durumuna" yönelik çalışmasıyla layık görüldü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2023 Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü Sahibi Claudia Goldin, kadınların işgücü piyasasına katılımının 200 yıllık bir dönemde artış eğilimi göstermediğini, bunun yerine U şeklinde bir eğri oluşturduğunu gösterdi.
19. yüzyılın başlarında tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte evli kadınların katılımının azaldığını, ancak 20. yüzyılın başlarında hizmet sektörünün büyümesiyle kadınların işgücüne katılımının arttığını gösterdi.
"Kadınlar neden hala erkeklerden daha az kazanıyor?"
Kadınların daha az kazanmasının nedeni: Zaman.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Goldin'in ödülüne yapılan yorumlar da ilgi çekiyor: "'Tarihte kadınların işi yoktu' Nobel ödülü yanıldığınızı söylüyor o yüzden çenenizi kapayın pislikler!"
Ekonomi eğitiminde kadının yerine,
Kadının yerinin nelerle değiştiğine,
Toplumsal riyalara dair de dilekler dikkat çekiyor.
Türkiye'de de benzer grafikler görülürken,
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kadının ilk çocuktan itibaren iş hayatındaki yerini gösteren grafik ise en çarpıcı kısım oluyor.
Kadın-erkek eşitsizliğinin tüm dünyada var olması tabi ki rahatlatıcı olmuyor. Sizin iş hayatında cinsiyet eşitsizliğine yorumunuz nedir?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Çocuğuna bir yabancı bakıyor ve kazandığı paranın önemli bir kısmını bakıcıya veriyorsa kadının çalışması toplumsal açıdan karlı değil