Görüş Bildir
Haberler
Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli Tükenen Hayvanlar

Komik Kedi TV
22.01.2015 - 10:55 Son Güncelleme: 05.02.2015 - 17:06

Nesli Tükenen Hayvanlar

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Nesli Tükenen 10 Hayvan

Maalesef Dünya Üzerinde Nesli Tükenen Hayvanlar listesine en çok katkısı olan bizler, yüzünden soyu tükenen ve dünya üzerinde bir daha varlık gösteremeyecek olan bu hayvanlar ve canlıların sayısın her geçen gün artmakta. Soyu tükenen hayvanlar listesinin kabarmaması için herkesin doğaya ve hayvanlara sonsuz saygı göstermesi gerekli. Ayrıca geçimişte yapılan hataları birer ders olarak algılayıp dünya üzerinde yaşamakta olan diğer tüm canlılara sevgi ve hoşgörü ile yaklaşmalıyız. Soyu tükenmiş de olsa bu canlıları geçimiş nesillere aktarmalı ve gelecekte yaşanabilecek bu tarz durumların önüne geçmek için bilinçlenmeliyiz. İşte size soyu tükenmiş olan 10 hayvanı listeledik.

#1: Dodo (Raphus cucullatus)

Uçma yeteneği olmayan bu kuş türü, nesli tükenen hayvanlar listemizin ilk sırasında yer alıyor. İnsanoğlu tarafından sadece 400 yıldır bilinen bu tür, Hint Okyanusundaki Mauritius adasında yaşamaktaydı. Yalnızca insanoğlunun bu kuşları avlaması değil, yaratığımız çevre değişiklikleri ve adaya getirilen domuz, köpek ve diğer yırtıcıların varlığı da bu kuşların yok olmasına yardımcı olmuştur.  Son dodo 17. yüzyılın sonlarında ölmüş ve insanoğlu maalesef sadece 100 yıl gibi kısa bir sürede dünya üzerinde yaşayan bir canlı türünün yok olmasına neden olmuştur.

#2 Dinozorlar

İnsanoğlundan çok uzun yıllar önce bu gezegende hüküm sürmüş canlılardır. Soyu tükenen hayvanlar listesinde yer almalarına rağmen, dünyadaki da tüm insanlar ve hatta çocuklar tarafından iyi bilinirler. Tabi ki oyuncakların ve çizgi filmlerin payı burda küçümsenemez. Herhalde dünya üzerinde nesillerinin tükenmesine bizim neden olmadığımız ama nesillerinin tükenmiş olmalarından dolayı mutluluk duyacağımız yegane hayvan türü dinozorlar olsa gerek.

Dinozorların nesilleri tükenen hayvanlar listesine yer almalarının çeşitli nedenleri bulunmakta bunlar dünyaya çarpan meteorlar, yaşanan buz devri gibi sıralanabilir.

#3 Göçmen Güvercin (Ectopistes migratorius)

Kuzey Amerika da yaşayan en yaygın kuş türü iken nesli tükenen bu canlı sanırız Amerikan Tarihine kara bir leke den başka bir şey bırakmamış.

Martha adındaki son göçmen güvercinin Cincinnati Hayvanat Bahçesinde  1 Eylül 1914 tarihinde ölmüş ve  bu türün soyu tükenmiştir.

Ara sıra yeni ekilmiş tarlara girseler de genel olarak tarıma zarar vermeyen bu kuşların nesillerinin tükenmesi ile tüm dünyada doğa koruma çalışmalarının başlamasını sağlamışlardır. Hatta Wyalusing Eyalet Parkı’nda, göçmen güvercin için dikilen bir anıtta “Bu tür, insanın açgözlülüğü ve düşüncesizliği yüzünden yok olmuştur” yazıldır.

#4 Büyük Auk (Pinguinus impennis)

Büyük Auk, ortalama uzunluğu 75 ila 85 cm, ve ortalama ağırlığı 5 kg civarında, uçamaya bir kuş türüydü. Fakat soyu tükenen hayvanlar listesine dahil olmadan önce yaşayan son üyesi, muhtemelen normal ölçülerinden çok daha farklı bir boydaydı. Çünkü, neslin son üyesi İskoçya'da köylüler tarafından cadı olduğu düşünüldüğünden öldürülmüştür. Maalesef , tiraji komik bir hikayesi olan bu tür Kuzey Yarım kürenin uçma yetisi olmayan son kuşudur.

#5 Tasmanya Kaplanı (Thylacinus cynocephalus)

Tasmanya Kaplanı, kaplan ve köpek karışımı bir canlı görünümünde olmasına rağmen keseli bir etçil hayvandı. Avrupalıların, Avustralya’ya göçünden sonra nesli tükenen hayvanlar listesine dahil olmuştur.

Bu kıtanın yeni sakinleri, kendi hayvanlarını korumak için bu canlıları katletmiş ve sayıca azalmalarına neden olmuştur. Bu hayvanların nesli tükenmiş hayvanlar listesine dahil olmamaları için 20. yüzyılın başlarında ne kadar da çaba sarf edildiyse başarılı olunamamıştır.

#6 Büyük Kemirgen (Josephoartigasia mones)

4 milyon yıl önce Güney Amerika kıtasında yaşamış olan bu tür, büyük bir fareden çok Ginepig hayvanına benzeyen bir canlıydı. İlk defa fosilleri 1987 yılında bulundu ve bulunan ilk fosil 3 metre uzunluğundaydı. Canlı ağırlığının ise 450 kg olduğu tahmin edilmektedir.

#7 Kılıç Dişli Kaplan

Kılıç dişli kaplan (Smilodon) olarak bilinen bu nesli tükenen hayvan, 3 milyon yıl önce Kuzey ve Güney Amerika kıtasında yaşamış ve son buzul çağında nesli tükenmiş dev kedilerdir. Yetişkin bir Kılıç Dişli Kaplan 2.7 metre uzunluğa ve 600 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir.

#8 Baiji Beyaz Yunus

Maalesef insanlık tarihinin yok ettiği en yeni hayvan türü olan bu canlılar görme engelli olmalarına rağmen çok zeki hayvanlardı. Çin Yangtze Nehrinde yaşayan bu tatlı su yunusları, maalesef balıkçılar ve avcıların aşırı avlanması sonucu nesli tükenmiş hayvanlar listesine kendi ellerimiz ile eklediğimiz diğer bir canlı türü olmuştur.

2006 yılında Yangtze Nehrindeki 6 aylık özel aramalara rağmen hiçbir Baiji Beyaz Yunusa rastlanamamış ve bu canlılarda soyu tükenen hayvanlar listesinde yerini almışlardır.

#9 Quagga Zebrası

Bir zamanlar Avrupa hayvanat bahçelerinde standart bulunan bu havan türü maalesef soyunu tükettiğimiz diğer bir canlı. 19. yüzyılda dünya üzerinden silinen bu hayvanları tekrardan türetmek için çalışmalar devam etse de pek sonuç vermemiştir.

Orijinal Quaggaların sonuncusu 1883 yılında Amsterdam Hayvanat Bahçesinde ölmüştür.

#10 Steller Deniz İneği

Boyları 9 metreyi bulan bu deniz memelileri ilk kez 1741 yılında Kuzey Pasifik Okyanusunda görülmüştür. Balinadan sonra gelen en büyük memeli hayvan olan bu tür maalesef Avrupalıların Amerikayı keşfinden 27 yıl sonra nesli tükenmiş hayvanlar listesine dahil olmuştur. Ağır cüssesi ve yavaş hareketleri nedeni ile balıkçılar ve avcılar tarafından kolayca yakalanmış ve soyları tükenmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın