Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Nepal Rehberi

Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Nepal Rehberi

Özge Tepe
12.08.2023 - 06:00

Himalaya sıradağlarının güney yamaçları boyunca uzanan Asya ülkesi Nepal, doğu, güney ve batıda Hindistan ile kuzeyde Çin'in Tibet Özerk Bölgesi arasında yer alan karayla çevrili bir ülkedir. Bölgesi, doğudan batıya yaklaşık 500 mil (800 kilometre) ve kuzeyden güneye 90 ila 150 mil uzanır. Başkent Katmandu'dur. Peki Nepal'in tarihi, coğrafyası, ekonomisi nasıl? 

Bu içeriğimizde Nepal'im nüfusu, gezilecek yerleri, kültürü, toplumu hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

İşte Nepal rehberi:

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Nepal Hakkında Genel Bilgiler

Nepal Hakkında Genel Bilgiler

Himalaya sıradağlarının güney yamaçları boyunca uzanan Asya ülkesi Nepal, doğu, güney ve batıda Hindistan ile kuzeyde Çin'in Tibet Özerk Bölgesi arasında yer alan karayla çevrili bir ülkedir.

Uzun süre bir tecrit politikasını benimseyen babadan oğula geçen başbakanların yönetimi altında olan Nepal, 1950'deki bir saray isyanı 1951'de kraliyetin otoritesini geri getirene kadar dış dünyaya kapalı kaldı; ülke 1955'te Birleşmiş Milletler'e kabul edildi.

1991'de krallık çok partili bir parlamenter sistem kurdu ancak 2008'de yaşanan güçlü bir isyanla monarşi feshedildi ve Nepal demokratik bir cumhuriyet ilan edildi.

Nepal hakkında birkaç önemli bilgi:

  • Başkenti: Katmandu

  • Resmi Diller: Nepalce

  • Nüfusu: (2023 tahmini) 29.641.000

  • Para Birimi: Nepal Rupisi

Nepal'in Tarihi

Nepal'in Tarihi

Nepal, Eski Kızılderililer tarafından biliniyordu. MÖ 3. yüzyılda, büyük Hint İmparatoru Budizm'i Nepal'e getirdi. Nepal, Çin ile de temas halindeydi. MS 200 civarında, Lichavis adlı bir halk Nepal'de iktidarı ele geçirdi. Onların altında Nepal gelişti ve hem Hindu hem de Budist için büyük tapınaklar inşa edildi.

Ancak, Lichavis sonunda geriledi ve MS 879'da yeni bir dönem başladı. Onların yerini Thakuriler aldı. 12. yüzyıldan itibaren, soyadı Malla ile biten bir dizi kral Nepal'de hüküm sürdü. 14. yüzyılda bunlardan biri olan Jayasthiti Malla, kast sistemini Nepal'e getirdi. Malla hanedanının gücü 15. yüzyılda zirveye ulaştı.

Nepal, 18. yüzyılda Prithvi Narayan Shah adlı bir adam tarafından yeniden birleştirildi. 19. yüzyılda Nepalliler İngilizlerle uzlaşmak zorunda kaldılar. 1814-1816'da bir savaş verdiler ve ardından Nepal'in bugünkü sınırları çizildi.

1846'da Rang Bahadur adında bir adam iktidarı ele geçirdi ve kendisini başbakan ilan etti. Bu hanedana Rana Hanedanı adını verdi. 1950'de Rana devrildi ve kraliyet otoritesi yeniden sağlandı. Ardından 1959'da Nepal'de seçimler yapıldı. 1962'deki yeni anayasaya göre, kral tüm gerçek güce sahipti. Ancak 1990'da yaygın protestolar demokrasinin yeniden kurulması yönündeydi. Nepal yeni bir anayasa kazandı ve 1991'de seçimler yapıldı.

1996'da Nepal'de ekonomiye ciddi şekilde zarar veren bir Maoist (Komünist) isyan başladı. Ancak Kasım 2006'da bir barış anlaşması imzalandı. Nisan 2008'de seçimler yapıldı ve koalisyon hükümeti iktidara geldi. Mayıs 2008'de monarşi kaldırıldı ve Nepal bir cumhuriyet oldu. Nepal 2015 yılında yeni bir anayasa kazandı.

Bugün Nepal fakir bir ülke olmaya devam ediyor. Halkın çoğu çiftçilikle geçiniyor. Ancak, Nepal'de turizm büyük bir potansiyele sahiptir. 2020'de Nepal'in nüfusu 29 milyondu.

Coğrafi Açıdan Nepal

Coğrafi Açıdan Nepal

Nepal, dünyadaki en sağlam ve zorlu dağlık arazilere sahiptir. Ülkenin kabaca yüzde 75'i dağlarla kaplıdır. Nepal, güneyden kuzeye, her biri ülke genelinde doğudan batıya uzanan dört ana fiziksel kuşağa ayrılabilir:

  • Hindistan sınırına bitişik alçak, düz, verimli bir toprak olan Tarai

  • Ormanlık Churia etekleri ve Tarai ovasından engebeli Mahābhārat Sıradağlarına yükselen İç Tarai bölgesi

  • Mahābhārat Sıradağları ile Büyük Himalayalar arasındaki orta dağ bölgesi

  • 29.000 fitin (yaklaşık 8.850 metre) üzerine çıkan Büyük Himalaya Sıradağları.

Nepal'in İklimi

Nepal'in İklimi

Nepal'in subtropikal bir enlemdeki konumundan olduğu kadar yükseklikten de etkilenen iklimi vardır. Katmandu Vadisi'nde ortalama sıcaklıklar Ocak'ta 10 derece ile Temmuz'da 26 derece arasında değişir.

Ortalama yıllık yağış yaklaşık 55 inç olup, çoğu Haziran'dan Eylül'e kadar olan dönemde düşer.

Nepal'in Ekonomisi

Nepal'in Ekonomisi

Karayla çevrili, ekonomik kalkınma için önemli kaynaklardan yoksun ve yetersiz bir ulaşım ağı tarafından engellenen Nepal, dünyadaki en az gelişmiş ülkelerden biridir. Ekonomi, temel malzemelerde ithalata ve orman ve tarım ürünleri için dış pazarlara büyük ölçüde bağımlıdır. Nepal, yakıt, inşaat malzemeleri, gübreler, metaller ve çoğu tüketim malları gibi temel malları ithal eder ve pirinç, jüt, kereste ve tekstil gibi ürünleri ihraç eder.

Nepal'in siyasi ve idari sistemi, ticaret, yatırım ve ilgili ekonomik politikalarda ekonomik gelişmeyi hızlandıracak ve yabancı sermayeyi çekecek değişiklikleri yapmadı. Hükümetin dış yardımla finanse edilen kalkınma programları da kırsal kesimdeki insanların ihtiyaçlarına doğrudan cevap veremedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Nepal'in Nüfusu

Nepal'in Nüfusu

Tahmini 29 milyondan fazla nüfusa sahip olan Nepal, çok sayıda etnik grup bulunmakta ve çok sayıda dile ev sahipliği yapar.

Ülke halkının %80'i Hindu'dur ve Nepal kendisini dünyanın tek Hindu devleti olarak tanımlar.

Nepal'de Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Nepal'de Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Diller

Nepal'in resmi dili Nepalcedir. Nepalce, Hint-Avrupa ailesinin Hint-Aryan koluna aittir. Tarai ve dağlık bölgelerde bulunan bir dizi bölgesel lehçe vardır.

Din

Nepal'de nüfusun büyük bir çoğunluğu Hindu'dur ancak küçük bir yüzdesi Budizm'i veya diğer dini inançları kabul eder.

Kültürel Hayat

1951'de Rana yönetiminin devrilmesinin ardından sansürün gevşetilmesi, sanatsal ve entelektüel ifadenin yeniden canlanmasını teşvik etti. Edebiyat ve şiirde Nepal eserleri kültürel rönesansı ve ulusal vatanseverliği vurgular.

Nepal'de Gezilecek Yerler

Nepal'de Gezilecek Yerler
  • Pashupatinath Temple

  • Swayambhunath

  • Durbar Meydanı

  • Buddha Stupa

  • Chitwan Milli Parkı

  • Garden of Dreams

  • Shree Bindhyabasini Temple

  • Narayanhiti Palace Museum

  • Nyatapola Temple

  • Shree Muktinath Temple

  • Manakamana Temple

Nepal'e Nasıl Gidilir?

Nepal'e Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Kathmandu şehrine aktarmasız uçuşlar düzenleniyor. Bu uçuşlar ile Nepal'e ulaşabilirsiniz. Seyahatler yaklaşık 7.5 saat sürmektedir. Aynı zamanda aktarmalı uçuşlar da bulunur.

Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türk vatandaşları, Nepal'e seyahatlerinde vize almak zorundadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın