Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Nefes Kesici Güzellikteki 15 Cami Kubbesi

Nefes Kesici Güzellikteki 15 Cami Kubbesi

samet yesil
18.01.2015 - 10:29 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 15:04

Nefes kesici güzellikteki kubbeleriyle Dünya'dan çeşitli bölgelerinden en güzel 15 cami.

Kaynak: http://travel.allwomenstalk.com/mesme...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Sheikh Zayed Camii, Abu Dhabi

1. Sheikh Zayed Camii, Abu Dhabi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'de bulunan cami, ülkenin en büyük, Dünya'nın ise sekizinci büyük camisidir. Zeminini kaplayan halı Dünya'nın en büyük halısı olarak kabul ediliyor.

2. Sultanahmet Camii, İstanbul

2. Sultanahmet Camii, İstanbul

1616 yılında arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Sultanahmet Camii, mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca 'Mavi Cami (Blue Mosque)' olarak adlandırılır.Ayasofya'nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

3. Sain Petersburg Camii, Saint Petersburg

3. Sain Petersburg Camii, Saint Petersburg

1913 yılında ibadete açıldığında Türkiye'dekiler hariç Avrupa'da bulunan en büyük cami olarak kabul ediliyordu. Camide 5.000 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir.

4. Nusretiye Camii, İstanbul

4. Nusretiye Camii, İstanbul

1823’teki Firuzağa yangınında yanmış olan “Arabacılar Kışlası Camii”’nin yerinde II. Mahmut tarafından yaptırılan ve “Nusretiye” adı verilen camii, 1826’da ibadete açıldı. Mimarı Krikor Balyan'dır. Yapı, tarihi İstanbul’un sınırları dışında inşa edilmiş en büyük camilerden birisidir.

Yapıldığı yıllarda İstanbul'da etkin olan ampir ve barok üslup etkisindeki caminin sebil, muvakkithane ve şadırvanı da Tophane'yi süsler.

5. Aya Sofya, İstanbul

5. Aya Sofya, İstanbul

Ayasofya Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından MS 532 - 537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Türkler tarafından alınmasındansonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir.

15 yüzyıl boyunca ayakta duran bu yapı sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer alır ve büyük kubbesiyle Bizans mimarisinin bir simgesi olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Badshahi Camii, Pakistan

6. Badshahi Camii, Pakistan

Pakistan'ın Lahore şehrinde bulunan Badshahi Camii, 1673 yılında altıncı Moğol İmparatoru Aurangzeb tarafından yaptırılmıştır. Pakistan'ın en büyük ikinci camii olan yapı ayrıca Lahor'un en popüler turistik yapısıdır.

7. Sabancı Camii, Adana

7. Sabancı Camii, Adana

Sabancı Merkez CamiiAdana'nın Reşatbey semtinde, Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında yer alan cami.1998 yılında hizmete açılmıştır. 32 metre çaplı ana kubbesi vardır. Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir. Orta Doğu'nun en büyük camisidir.

8. Quwwat Ul Islam, Yeni Delhi

8. Quwwat Ul Islam, Yeni Delhi

1193 yılında Memluk Sultanı Qutbu l-Din Aibak tarafından yaptırılmıştır. Cami günümüzde aktif olarak kullanılamamaktadır.

9. Yeni Camii, İstanbul

9. Yeni Camii, İstanbul

Yeni Cami ya da Yeni Valide Sultan Camiiİstanbul'da 1597 yılında Sultan III. Murat'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan ve 1663'te zamanın padişahı IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan'ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir.

Mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa devam ettirmiş ancak inşaatın başlangıcından 66 yıl sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında bitirilebilmiştir.

Mimar Sinan'ın Şehzade Camii'nde ve Sedefkar Mimar Mehmed Ağa'nın Sultanahmet Camii'nde kullandığı kubbe planını tekrarlar. Ancak kubbenin piramidi andırır şekilde yükselmesi kendine has bir özelliktir.

Yeni Cami etrafında Valide Sultan Türbesi, sebil,Mısır Çarşısı arastası bulunmaktadır. Caminin mimari üslubu, kubbedeki yükseklik vurgusu ve yan cephe revaklarıdır.

10. Kurtuba Camii, Cordoba

10. Kurtuba Camii, Cordoba

Endülüs Emevilerinin başkenti Kurtuba'da 600 cami vardır. Bu camilerin en anıtsal ve ihtişamlısı Kurtuba Camii'dir. Vadil-Kebir nehri kenarındaki caminin temelini 786'da I. Abdurrahman atmıştır.

Caminin kare minaresinin kenarları 8,48 m'dir. Kubbe sisteminde üst üste binen kemerlerde kırmızı beyaz mermer kullanılmıştır. Cami içinde 1293 sütun vardır. Bu ulu cami bugün Cordoba Katedrali'dir.

Oymalı mermer mihrabı bütün camiler içinde en güzel mihraplardandır. Duvarlarda kufi yazılar lacivert zemine altınla yazılmıştır. Minber, pek çok fildişi parçayla, değerli taşlardan altın çivilerle yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Şah Cihan Camii, Thatta

11. Şah Cihan Camii, Thatta

Moğol İmparatoru Şah Cihan 1647 yılında Pakistan'ın Thatta şehrinde yaptırılmıştır. 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

12. Küçük Mecidiye Camii, İstanbul

12. Küçük Mecidiye Camii, İstanbul

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecit tarafından, 1848 yılında saray mimarlarından Balyan kardeşlere yaptırılmıştır. Çırağan Sarayı'nın arkasında, Çırağan Caddesi ile Yıldız Parkı'nı bağlayan kısa yol üzerinde bulunan cami, mimari olarak barok üslubunda yapılmış olup, tek minarelidir. Caminin genel mimarisi gibi, minaresi de geleneksel Osmanlı mimarisinden farkılıklar göstermektedir.

13. Tokyo Camii, Tokyo

13. Tokyo Camii, Tokyo

Rusya'daki Bolşevik İhtilali’nden kaçan Kazan Tatarları'nın bir kısmının Japonya'nın başkenti Tokyo'ya yerleşmiş; Mançurya’ya sığınanların da Japonya’ya gelmesi ile 1920’lerde Müslüman Türk nüfusu artmıştı. Tokyo'nun ilk camisinin inşaatı bu topluluk tarafından 1932'de başlatıldı ve 1938'de hizmete girdi. Cami binası 1986’da yıkılınca arazisi, cami yapılması şartı ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hibe edildi. Bu nedenle cami arsasının mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti hazinesine aittir. 1997’de Diyanet İşleri Başkanlığı Tokyo Cami Vakfı’nı kurdu. 1998’de temeli atılan bina, 2 yılda tamamlandı. Cami, 30 Haziran 2000’de ibadet açıldı.

14. Vakil Camii, Şiraz

14. Vakil Camii, Şiraz

Günümüzde İran'ın Şiraz şehrinde bulunan Vakil Camii, 1773 yılında Zend Hanedanlığı döneminde yaptırılmıştır. 8.668 m2'lik alan kaplayan cami, 48 adet yekpare oyulmuş sütunlarıyla Şiraz'ın en popüler turistik yapılarındandır.

15. Agha Bozorg Camii, Kaşan

15. Agha Bozorg Camii, Kaşan

İran'ın ünlü mimarlarından Ustad Haj Sa'ban-ali tarafından yapılan Agha Bozorg Camii İran'ın Kaşan kentinde bulunur. 18.yy'da yapımı tamamlanan cami kompleksinin içinde bir adette medrese bulunmaktadır. Agha Bozorg Camii yapıldığı dönemin en güzel İslami mimari eseri olarak kabul edilmektedir.

backpackingistanbul.com

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
15
3
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
isim soyisim

Selimiye camii nerde gençler?

feyk

sanatin her sekli ayri guzel