onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ne Yapıyorsak Kendimize Yapıyoruz! Stresin İnsan Vücuduna Verdiği Zararlar

Ne Yapıyorsak Kendimize Yapıyoruz! Stresin İnsan Vücuduna Verdiği Zararlar

Strese girdiğimiz zamanlarda, tepkilerimizi genellikle dışarıya yansıtırız. Fakat aynı zamanda belli olmasa da bu durumun içimize de etkileri oldukça büyüktür. Biz fark etmesek de zamanla büyük problemlere yol açabilir. 

Stresin vücudumuza verdiği zararlar içeriğimizde.👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Stres, doğal bir insan reaksiyonudur.

Stres, doğal bir insan reaksiyonudur.

Her insanın yaşadığı olumsuzluklara bir tepki vermesi gerekmektedir. Bu da stres olarak karşımıza çıkar. Bazen gelecek kaygısı, bazen bir toplantı bazen ise okullar... Strese girmemiz için hayatımızda birçok neden var. Ama bu stresi kontrol altında tutup, daha büyük zararlara yol açmasını engellemekte yine bizim elimiz de.

Stresin vücudumuza verdiği etkiler...👇

Stresin vücudumuza verdiği etkiler...👇

Stres, baş ağrısı, kas gerginliği veya kas ağrısı, göğüs ağrısı, yorgunluk, cinsel yaşamda değişim, mide bozuklukları, uyku sorunları gibi gündelik hayatımızı olumsuz etkileyecek bir sürü probleme neden olur.

Stresin genel ruh halimize etkileri ise;

Stresin genel ruh halimize etkileri ise;

Anksiyete, huzursuzluk, motivasyon veya odaklanma eksikliği, sinirlilik veya öfke hali, üzüntü ve depresyon gibi birçok alanda bizi negatif etkiler. Bu durum zamanla psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.

Stresin davranışlarımıza etkisi ise;

Aşırı yeme veya iştah kesilmesi, öfke patlamaları, tütün kullanımı, asosyallik, egzersiz veya yürüyüş yapmama veya buna hali olmama durumu. Bu tür davranışlar ise yine günlük yaşantımızı kısıtlayan etkilerdendir. Stresin bu üç etkisi de hayatımızı olumsuz etkilemekte ve hayatımızı yanlış yönlendirmemize neden olmaktadır. 

Peki siz stresle nasıl başa çıkabilirsiniz?👇

Öncelikle strese girme nedeninizi belirleyin.

Günlük hayatınızda olaylara karşı verdiğiniz tepkilerin farkına varın. Üzerinizde oluşan baskı ve sorumluluğunuz sizi kötü etkileyebilir. Bunu biriyle paylaşmak akıl almak size yarar sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Güçlü ilişkiler kurun.

Güçlü ilişkiler kurun.

Çevrenizle kurduğunuz ilişkiler stresin kaynaklarından olabilir. Arkadaşlarınızla, eşinizle veya sevgilinizle yaptığınız bir tartışma sonucu strese girmeniz gayet doğaldır. Böyle durumlarda kendini sakinleştirmenin bir yolunu bulun ve sakin kalarak düşünmeye başlayın. Tartıştığınız eşiniz ise, ailenizden birini arayıp akıl danışmanız sizin için daha iyi olacaktır. Sundukları bakış açıları size fayda sağlayabilir ve sinir anınızdan kurtulup mantıklı düşünmenizi sağlarlar.

Zihninizi dinlendirin.

Zihninizi dinlendirin.

Stresin geceleri uykunuzu kaçırdığından zaten bahsetmiştik. Yetişkin bir insanın, uyuması gereken 8 saatlik bir süreçten daha az uyuması halinde, günlük işlerini verimsiz bir şekilde gerçekleştirilmesine ve sürekli kendilerini yorgun hissetmelerine neden olur. Her gece aynı saatte yatmak, yatmadan önce bir şey tüketmemek ve elektronik eşyalardan uzak durmak gibi önlemleri alabilirsiniz. Ayrıca egzersiz, yoga, kitap okuma, sakin müzikler dinlemekte zihninizi dinlendirmek için yapacağınız, işe yarar tavsiyelerdendir.

Sinirliyken mola verip, hareket edin.

Sinirliyken mola verip, hareket edin.

Aniden sinirlendiyseniz, kendinizi durdurmayı bilmeli ve mola vermelisiniz. Bir kaç saniyelik o mola sizin daha mantıklı düşünmenize neden olacaktır. O sırada hemen dikkatinizi dağıtacak bir şey bulmalısınız. Böyle durumlarda uzmanlar, egzersiz yapmanın daha faydalı olacağını düşünüyor. Enerji ve mutluluk sağlayan egzersizler, endorfin seviyenizi arttıracaktır.

Psikolojik destek alın.

Psikolojik destek alın.

Şikayetlerinizle kendiniz başa çıkamadıysanız, artık size fiziksel ve ruhsal zararları mevcutsa bir uzmana danışmanız en iyisi. Alacağınız destek bu durumlardan kurtulmanızı ve daha mutlu bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır.

Hayatınızdan keyif alın.

Hayatınızdan keyif alın.

Stresin neden olduğu, bu saydığımız zararların karşısında durmak sizin elinizde. 'Stres oldunuz ve sadece o an panik yaptınız, geçti' diye düşünmemelisiniz zamanla bu durumlar artabilir ve sağlığınızı kötü etkileyecek durumlara dönüşebilir. Olumlu düşünmek, mutluluk, hayattan keyif almak, memnun olmak, heyecan duymak gibi hayatınızı anlamlı ve olumlu yaşamanız sizin çabanızla sonuç verir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
4
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın