Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Nasıl Meditasyon Yapılır, Bilimsel Faydaları Nelerdir?

etiket Nasıl Meditasyon Yapılır, Bilimsel Faydaları Nelerdir?

Alican Elkorek
19.12.2023 - 01:00 Son Güncelleme: 15.01.2024 - 15:08

Merhaba Onedio Ailesi,

Ben Alican Elkorek, İnsanlık Halleri Podcast ‘inden size sesleniyorum.

Bugün hayatımıza çok büyük katkıları olan hallerden birini, Medite Halimizi konuşuyoruz. Bu pratiğin şaşırtıcı bilimsel faydalarını anlatıyorum. Onu hayatımıza nasıl dahil edebileceğimizden bahsederken, modern bilimden kadim uygulamalara kadar meditasyonun akıl almaz gücünü ve fizyolojik faydalarını bugün birlikte keşfediyoruz. 

Kendi meditasyon yolculuğumu, taktikleri ve meditasyon türlerini canlı olarak uygulamak isterseniz videonun tamamını izlemenizi öneririm.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bilinç Hali

Bilinç Hali

Bölüm Linki: 'Nasıl Meditasyon Yapılır? Bilimsel Faydaları Nelerdir?'

Her şeyden önce şunu anlatmak istiyorum: Zihnimizi de ki düşünceleri gözlemleyebilen bir bilinç halimiz var. Yani biz akan düşüncelerimize, geçen giden bulutlar gibi, yargısızca uzaktan bakabiliyoruz. İşte bu hali yakalayıp tutmak ve hayatın her anında gözlemci bilincimizi açarak onu koruyabilmemiz gerekiyor. Hani “Bir ben var benden içeri” demiş ya Yunus Emre, bunu daha çok Tanrı’nın bir parçacığı içimizde var gibi demiş aslında ama bu cümle benim şu an size söylemeye çalıştığımı gayet iyi anlatıyor. Yani içimizde, beynimizden geçen düşünceler haricinde bir bilinç hali, bir benlik daha var. O düşünceleri gözlemleyen bir üçüncü göz gibi düşünebilirsiniz. İşte meditasyon zamanla bu kası uyandırıyor ve yanında bir çok zihinsel, bedensel ve ruhsal faydayla birlikte geliyor. 

Meditasyon deyince benim aklıma ilk olarak odaklanma gücümün artması geliyor. Bunun yanında zihinsel rahatlama sağlaması, berrak ve net düşünme kabiliyetlerimizin artması, uykumuzun kalitesini yükseltmesi, stresimizi azaltması ve ruh halimizin iyileşmesi en başlıca faydaları. Bunun yanında demin bahsettiğim kendi iç sesimizi, tabiri caizse kalbimizin sesini duymak var. En sevdiğim faydası da: Şehir hayatına ve tüm diğer insanlara karşı toleransımızın ve sabrımızın çok ciddi anlamda arttırması.

Ayrıca araştırmalar yaparken şu bilgi çok dikkatimi çekmişti; ne kadar çok meditasyon yaparsak, onun faydalarından yararlanmak için o kadar az meditasyon yapmamız yeterli oluyor. O yüzden ilk başlarda yoğun ve düzenli pratikler yapmak çok önemli. Sonra yavaş yavaş azaltarak onu korumamız mümkün, tıpkı kas geliştirmek gibi, bu da aslında, beyin kasımız diyebiliriz.

Bu arada çok yakın zamanda Spotify ve Youtube ‘da bu pratiklerin kayıtlarını kendi sesimle sizinle paylaşmak için çeşitli hazırlıklar yapıyoruz.

Bu arada çok yakın zamanda Spotify ve Youtube ‘da bu pratiklerin kayıtlarını kendi sesimle sizinle paylaşmak için çeşitli hazırlıklar yapıyoruz.

Bir çok nefes, meditasyon, beden taraması ve uyumadan derin dinlenme yani NSDR kayıtlarına ulaşabileceksiniz. 

Meditasyon, netlik ve odaklanma getirmenin yanı sıra stres ve kaygıyı azaltmak için binlerce yıldır kullanılan kadim bir uygulama. 90’ların başında John Kabat Zinn'in yazdığı “Nereye Gidersen, İşte Oradasın” kitabı vesilesiyle meditasyon batı dünyasında duyulmaya başladı ve beyin görüntüleme teknolojileri sayesinde düzenli pratiklerin beyimizde ki büyük faydaları defalarca bilimsel olarak kanıtlandı. Çalışmalar, meditasyonun beyin ve vücut üzerinde en başlıca olarak stress azaltmak gibi olumlu etkileri olabileceğini ortaya koydu. Meditasyonun Gücü Sayesinde Daha Fazla Farkındalık ve mekân-zamanda mevcut var olma halimizi daha yoğun deneyimleyebiliyoruz. Bu sadece pratik esnasında değil, zamanla üzerimizde kalan bir hale dönüşüyor. 

Peki bu ne demek? Çevremizi anlamamız, etrafımızda olup bitenleri daha iyi yorumlamamız ve daha bilinçli kararlar almamız demek. Başka bir deyişle: Beynimizin asıl gücünü, gerçek potansiyelimizi, sakinlikle açığa çıkartıyor.

Meditasyon ve Mutluluk

Meditasyon ve Mutluluk

Şimdi şu soruların cevaplarını veriyoruz: Mutlulukla Meditasyonun ilişkisi nedir? Meditasyon Zihnimizi Dağılmaktan Nasıl Koruyabilir?

“Uçuşan bir zihin, mutsuz bir zihindir” diyorlar. Yapılan deneyler insanların kendi zihinlerinde kontrolsüzce dolaşırken, daha az mutlu olduklarını net olarak ortaya çıkardı. Herhangi bir anda yaptığımız işte tam olarak orada olabilmek mutlu bir insan olmamız için çok fazla önem taşıyor. Herhangi bir faaliyetin içinde olmakla, zihnimizin başka bir yerde olması arasındaki uyumsuzluk, insanların o anda kendilerini daha mutsuz hissetmelerini sağlıyor. Meditasyon, aslında tam olarak varlığımızın bulunduğu yeri ve zamanı belirliyor. Zihnimizin uçuşmasına ve düşüncelerimizin geçmişe veya geleceğe sürüklenmesine izin vermek yerine, önce içimizde ve sonra çevremizde olup bitenlere odaklanmamızı sağlıyor. Yani tamamen burada ve bu anda olmamızı sağlıyor ve bunu sadece pratik esnasında değil, hayatında geri kalanında da yapıyor. 

Sihirli formül şu: Bu pratiği düzenli yapmak. Meditasyon stres, kaygı, öfke ve anksiyeteyi azaltmamızı sağlayan olağanüstü bir araç, ancak işin sırrı; istikrar. Meditasyonunun nasıl yapılacağını öğrenmek isterseniz, videonun tamamını izlemenizi öneririm.

Denge ve Zihin

Denge ve Zihin

Dış dünyadan çok fazla müdahaleye yani uyarana maruz kalmak (normal medya, sosyal medya, insanlar, bilgiler, haberler, kornalar, korkular, içimize attıklarımız) bizi çevremize karşı aşırı duyarlı bir hale getiriyor. Bu durum sinir sistemimiz gereksiz yere çok fazla uyarılıyor, insanlar genelde zaten bunu yaşıyor. Bazı insanlar da tam tersini yaşıyor, çok fazla çevreden ayrışabiliyor, kendini soyutluyor, içimize kapanmak ve dünyayla bağlantımızı koparmak gibi durumlar olabiliyor. İşte meditasyon, bu iki uç ekstrem nokta arasında bir denge bulmamıza yardımcı oluyor. Onun sayesinde kendimizle, çevremizle, duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantıda kalabiliriz ama bundan hiç bunalmayız. İşte olay bu. Her şeye tahammül seviyemiz çok artıyor. Hiçbir şeyden bunalmıyoruz.

Peki, kaç dakika Meditasyon yapmalıyız?

Peki, kaç dakika Meditasyon yapmalıyız?

New York Üniversitesi laboratuvarından Dr. Wendy Suzuki tarafından yürütülen bir araştırma, günlük 13 dakikalık meditasyon pratiği yapmanın tüm faydalarını almak için yeterli olduğunu vurguluyor, ben bunu 15’e yuvarlıyorum. Çalışma, bu uygulamayı 8 hafta boyunca takip etmenin ruh halini, bilişsel yeteneği, odaklanmayı, hafızayı, mutluluğu, uykuyu, duygu düzenlenmesini büyük ölçüde iyileştirdiğini gösterdi. Burada ki anahtar, tutarlı ve düzenli olarak yapmak.

Yıllardır bunu çevremdeki herkese söylüyorum ve başlayanlardan inanılmaz olumlu tepkiler alıyorum. Sadece sabredin ve sürece güvenin. Düzenli meditasyon yapın ve bu gergin dünyada ki gergin olmayan insanlardan biri olma süper gücüne kavuşun.

Sizi çok seviyorum, esenlikle ve sağlıkla kalın. 

Meditasyon türleri ve örnekleri için videoya bir göz atın. Bizi her yerden takip etmeyi, abone olmayı, beğenmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın. 

Teşekkürler 😊 

YouTube

Instagram

X

Tiktok

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
3
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam