Mutfakta Hayatınızı Kolaylaştırıp Bir Şef Gibi Pratik Olmanızı Sağlayacak 14 İpucu
Herkes kendi mutfağının şefi bu konuda anlaşsak iyi olur, ancak zaman zaman mutfakta 3. Dünya Savaşı çıkarmayı başarabiliyoruz. Bu gibi durumlardan uzaklaşmak ve mutfak kıvraklığı yakalamak için gelin bu ipuçlarına bakalım...
1. Etler ve hamurlar içlerinde hava olmasını sevmezler...
2. Taze otların aromasını istiyorsanız kendilerine ihtiyacınız yok!
Yemeğin ya da çorbanın içersine taze ot aroması istiyorsunuz ama suda yüzen maydanozları sevmiyorsanız, maydanozların yapraklarını kullandıktan sonra saplarını buzdolabında saklayın ve bir demet halinde pişirdiğiniz yemeğin içerisine koyun.
3. Aynı işlemi daha odunsu otlar için de kullanabiliriz...
Kekik ya da biberiye gibi sapı çok da işe yaramayan otları da yine yemeğe aroma vermesi için bir demet halinde bağlayıp tencerenin içine bırakabiliriz.
4. Yemeklere tuz atarken boyunuzdan büyük işlere kalkışın!
Yok şaka yapmıyorum, bir yiyeceği ne kadar yukarıdan tuzlarsanız ya da baharatlarsanız o kadar homojen bir işlem uygulamış olursunuz.
5. Her yiyeceğin pişirme süresi farklıdır ama...
'Çevir ve kes' kesme stilini kullanırsanız yiyeceklerinizin pişme süresini eşitlemeye yaklaşabilirsiniz, aynı zamanda bu şekilde olan yiyecekler yemeğinize ayrı bir doku katacak.
6. Enfes pilavlar için, pirincin nişastasına dikkat edin!
Pirinçteki nişasta oranı pilavınızın lapalık derecesini arttırır. Bu nedenle tane tane pilavlar için pirincinizi en az iki kere ılık suda bekletin.
7. Ve tane tane olması için de...
Pilavınız demlenmeden önce yarım su bardağı kadar soğuk su ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirmeniz gerekiyor.
8. Bütün tavuk yapacağınız zaman aromasının içinde kalması önemli...
Bütün tavuğun içerisine enfes lezzetler doldurup fırına atma gibi bir niyetiniz varsa, tavuğu ya da diğer kümes hayvanlarını nasıl bağlamanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Yoksa hapsetmeye çalıştığınız aromalar maalesef yerinde durmayacaktır.
9. Tereyağının enfes aroması kalsa ama hiç yanmasa...
Tereyağında et ya da başka şeyler pişirmek enfes bir lezzet daha ekler, ancak içerisindeki süt asitleri nedeniyle çabuk yanıp kararmaya elverişlidir. İşte bu durumdan kurtulmak için, yağı eritip üzerindeki köpükleri bir kaba aktarın, toparlayamadıklarınızı tülbent koyduğunuz bir süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz yağ ısıya daha dayanıklı bir hale gelmiş olacak.
10. Hamur işi yaparken el ısısına dikkat!
Hamur işlerinin bazılarında tereyağının her daim soğuk kalması gerekir, mesela tart hamuru yaparken tereyağının soğuk olması gerekir. Böyle bir durumda yoğurma işlemini kısa tutup ellerinizi soğuk su ya da buz dolu kasede bekletmeniz gerekir. Ya da yoğurucu mikserleri tercih etmelisiniz.
Eğer hamur işinizi yaparken tereyağı parçalarının yumuşak olup iyice hamura yedirilmesi gerekiyorsa mesela poğaça hamuru gibi. Bu durumda hamuru kesinlikle yoğurucu bir aletle değil elinizin ısısı ile yoğurmalısınız.
11. Yumurta kırma alışkanlığınıza yeni soluk!
Evet her daim yumurtayı bir şeyin kenarına vurarak kırıp ortalığı rezil ettik, çünkü bunca zamandır olayı tamamen yanlış anlamışız. Meğer yumurtayı düz bir zeminde kırmamız gerekmekteymiş!
12. Yumurtaları çırpmadan önce sarılarını dağıtın.
Yumurtayı çırpmadan önce sarılarında bulunan minik zarı patlatmanız karışımın daha homojen olmasını sağlayacaktır.
13. Yumurtanızı şefler gibi çevirip hava atmak istiyorsanız...
Tavanın kenarına hafif bir vuruş yeterli olacaktır.
14. Ve son olarak odunsu ve füme lezzetlerden hoşlanıyorsanız...
Bir tencerenin içerisine alüminyum folyo serin sonrasında metal ya da ısıya dayanıklı kase koyun çevresine de minik odun parçaları doldurun. Odunların yanmasını bekleyin ve dumanlar hafifçe yükselmeye başladığında yapacağınız şeyi bir tabağa alıp kasenin üzerine oturtun. Birkaç dakika sonra enfes füme lezzetiniz hazır olacak!
Yorum Yazın
KEŞKE YUMURTAYI HAYVAN GİBİ VURMASAYMIŞSIN
bacım o yumurta sana ne yaptı ana bacına mı sövdü niye çarptin onu öyle yere
bu kızla evlenecek adam ne kadar şanslıysa benimle evlenecek olanda o kadar şanssız