Motorlu Taşıtlarda ÖTV Sistemi Değişti
Motorlu taşıtlardaki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) düzenlemesini de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Değişiklikle birlikte 2000 CC ve üzerindeki araçlarda yüzde 145 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 168'e çıkartıldı. Ayrıca bugüne kadar sadece motor hacmiyle belirlenen ÖTV oranı, bundan sonra farklı kriterlere göre de belirlenecek...
TBMM'de kabul edilen değişiklikle, motorlu taşıtlarda bugüne kadar sadece motor silindir hacmine dayalı alınan ÖTV'ye fiyat vb çeşitli gruplara göre de değişiklik getirme hakkı Bakanlar Kurulu'na verildi.
ÖTV'de araç özellikleri belirleyici olacak
Değişikliğe göre ÖTV esas alınarak fiyat grubu oluşturma ve oluşturulan fiyat grupları, malın cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye Bakanlar Kurulu'nun yetkilendirilmesi esas alınıyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal değişikliği şöyle açıklamıştı:
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bloomberg HT'de ÖTV kanunu ile ilgili fiyatlandırmanın nasıl yapılacağını şöyle açıklamıştı:
'Mevcut ÖTV kanununa göre otomobillerde vergilemenin tek bir ölçütü var. O da motor silindir hacmi. 1600-2000 ve üzeri. Sadece Türkiye için üretilmiş modeller var. Piyasada sistem vergi üzerine kurulduğu için biz piyasayı kendi elimizle bozmuşuz. Piyasada aktörler arasında haksız vergilendirmeye neden olmuştur.
Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir sistemdi bu. Gerektiği gibi motor silindir hacmi vergilendirmesi olmuyor. Onun için farklı ölçütleri sisteme dahil ettik. Bunlardan bir tanesi emisyona dayalı vergileme. Bir de aracın motor silindir hacmi dışında değerini etkileyen başka faktörler var. Yolcu taşıma amacıyla kullanılıp kullanılmadığı gibi kullanım amaçları. Kullanım amacı ve yeri aracın değerini etkiliyor. Bunları dikkate almayan vergilemeyle piyasa değeri bozuluyor. Yeni vergileme ölçütleri getirdik. Fiyat aralığına göre vergileme.
Bu fiyat seviyelerini belirleyen fiyat etmenleri aracın özellikleri gibi. Belli grupların oluştuğunu görüyoruz. Ölçüt olarak getiriyoruz. Vergi oranı belirledikten sonra o oranın altındaki araçlar için düzenleme yapacağız. Tek ölçüt olarak görmek istemiyoruz. Farklı ölçütleri birleştirerek yeniden düzen.
Sosyal medyadaki oranların doğruluğu yok. Bunlar tamamen gerçek dışı. Motor silindir hacmi ölçütü devam edecek. Gruplar oluşturacağız ve vergi oranları oluşturacağız. Farklı fiyat grupları var. Normal oranı belirleyerek daha düşük olanlar için daha düşük vergilendirme yapacağız. Otomobil sektörü Türkiye'nin itici lokomotif sektörü. Şu an istişarelerimiz var ama yasa çıkınca görüşeceğiz. Bizim için kritik bir sektördür. Otomotiv sektörünü büyütmek istiyoruz. Uzun vadeli planlamalarına zarar getirmemesini amaçladık'
56 bin liralık araç ÖTV ve KDV ile 161 bine geliyordu
Mevcut durumda ÖTV, 1600 CC’ye kadar olan araçlarda yüzde 45, 1600-2000 arası olan araçlarda yüzde 90 ve onun üzerinde olan araçlarda da yüzde 145 olarak uygulanıyor.
Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamasına göre sıfır bir ithal araçta vergi yükü şöyle:
Ülkeye giriş fiyatı: 56.000 lira (Avrupa fiyatı yaklaşık 17 bin euro)
ÖTV (yüzde 145): 81.200 lira
KDV (yüzde 18): 10.080 lira
ÖTV'nin KDV'si: 14.616 lira
Bayi kârı hariç satış: 161.896 lira
Yorum Yazın
bu çomar kitle olduktan sonra %1000 de yaparlar vergiyi bokun tezeğin içinden çıkamıyoruz arkadaş....
Öyle demeyin oğlum... Kış geliyor, sarayın ısıtma masraflarını karşılamak lazım. Sonra, bakanların milyonluk araçlarının giderleri var. Bir dünya danışman ma... Devamını Gör
Ya dostum, emekliye soruyorlar "memnun musunuz hükumetten?", emekli cevap olarak "çok memnunuz, ALLAH onları başımızdan eksik etmesin" diyor. "Peki emekli ma... Devamını Gör
Hükümet bize gireni santimetre cinsinden söylese daha kolay anlarız bence.
bence santimetreyi geçeli çok oldu ama neyse