Mısır Meclisi 3 Yıl Sonra Açıldı
Mısır Halk Meclisi 3 yıl aradan sonra ilk kez çalışmalarına başladı. Açılışta bir milletvekili yemin metninin dışına çıktı. Kriz meclis başkanının müdahalesiyle aşıldı.
Anayasa mahkemesinin, 'bağımsız adayların seçiminin kanuna aykırı olduğu' gerekçesiyle 2012'de feshettiği parlamento, üç yıl aradan sonra en yaşlı üye Baha Ebu Şakka'nın yönetiminde açıldı. Oturumda, meclis başkan yardımcılığı görevini en genç üyeler Neha Halid el-Humeyli ile Hasan Ömer Muhammed Hasaneyn üstlendi.
Meclis başkanının, yüksek seçim kurulunun kararlarını okumasının ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı.
Parlamentoda yemin krizi
Yemin töreni sırasında milletvekili Murtaza Mansur’un yemin metni dışına çıkması üzerine meclis başkanı yeminini tekrarlamasını istedi.
Meclis Başkanı Ebu Şakka, Mansur’un, 'anayasa ve kanunlar üzerine' yerine 'bazı anayasa ve kanunlar üzerine' şeklinde ettiği yeminin kabul edilmeyeceğini söyledi. Mansur'un, '25 Ocak Devrim'ini içime sindiremiyorum' şeklindeki sözleri, bazı milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Milletvekili Mustafa Bekri ile bazı vekillerin araya girmesiyle ikna olan Mansur, 'Yemin metnini okuyacağım ancak gönlümdeki yemini de edeceğim' diyerek metni çok hızlı bir şekilde okudu. Ancak vekillerin tekrar itiraz etmesi üzerine Mansur’un metin dışında ayrıca bir yemin etmesine izin verilmedi.
Bir dönem savcılık yaptığı belirtilen Mansur, halen Mısır’ın iki büyük futbol takımı arasında yer alan Zemalik’te başkanlık görevini yürütüyor.
Meclisteki 596 milletvekilinin yemin töreninin ardından meclis başkanı ve iki yardımcının belirlenmesi için oylama işleme yapılması bekleniyor.
Söz konusu oturumun ardından cumhurbaşkanının katılımıyla düzenlenecek ikinci oturumun (açılış oturumu) da tarihinin açıklanacak.
2012’de feshedilen parlamentonun ardından 3 yıl aradan sonra ekim ve kasımda düzenlenen seçimlerde, 448'i bağımsız listeden, 120'si de parti kontenjanından olmak üzere toplam 568 milletvekili seçilmişti. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Mısır Anayasası gereği doğrudan atadığı 28 milletvekili ile toplam sayı 596'ya çıkmıştı.
Anayasa Mahkemesi 25 Ocak Devrimi’nin akabinde 'seçim kanunundaki bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğu' gerekçesiyle, parlamentoyu Haziran 2012'de feshetmişti. Aynı yılın eylül ayında da İdari Mahkeme, 'kanunun gücü çerçevesinde parlamentonun varlığına son verildiğine' hükmetmişti.
AA
Yorum Yazın