onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rusya-Ukrayna Minsk Anlaşması Nedir? Minsk Anlaşması Maddeleri Neler? Minsk Anlaşması Rusya Ukrayna için Önemi

Rusya-Ukrayna Minsk Anlaşması Nedir? Minsk Anlaşması Maddeleri Neler? Minsk Anlaşması Rusya Ukrayna için Önemi

Ukrayna'nın doğusunda silahlı çatışmaları durdurmaya yönelik üzerinde anlaşmaya varılan Minsk Anlaşması, Ukrayna Rusya gerilimi nedeniyle tekrar gündeme geldi. 13 madde ile oluşan Minsk Anlaşması Belarus'un başkenti Minsk'te 5 Eylül 2014 tarihinde imzalandı. Peki, Minsk Anlaşması nedir, maddeleri neler, hangi ülkeler imzaladı? Minsk Anlaşması Rusya Ukrayna için önemi nedir? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

2014 yılında imzalanan ve 13 maddeden oluşan Minsk protokolümaddeleriyle birlikte gündemdeki yerini aldı. Bugün sabah saatlerinde başlayan Rusya Ukrayna savaşı Karadeniz sınırında sürmeye devam ediyor. 7 sivilin öldüğü bilgisinin gelmesiyle dünya gündemini meşgul eden konunun çözümü tarihte aranmaya başladı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi ardından Minsk Anlaşması da gündemde. Peki, Minsk Anlaşması nedir, maddeleri neler, hangi ülkeler imzaladı? Minsk Anlaşması Rusya Ukrayna için önemi nedir?

Minsk Anlaşması Nedir?

Minsk Anlaşması Nedir?

Minsk Anlaşması, Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalandı.

Donbass'taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas'taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015'te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti. Minsk II'de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyor.

Minsk Anlaşması Amacı Ne?

Minsk Anlaşması Amacı Ne?

Minsk anlaşması, 2014 yılında Rusya, Ukrayna Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri arasında Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalandı. Minsk Anlaşması savaşı durdurmayı başaramadı, 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi hazırlandı. Minsk 2 anlaşması da çatışmayı durduramadı, fakat Minsk anlaşmaları çözüm için temel olmayı sürdürüyor.

Minsk Anlaşması Maddeleri Neler?

Minsk Anlaşması Maddeleri Neler?
  • Ateşkes 15 Şubat 2015 yerel saatle 00:01'de başlayacak

  • Ağır silahlar 16 Şubat'ta geri çekilecek ve iki hafta içinde tamamlanacak

  • Tüm mahkumlar serbest bırakılacak; savaşa katılanlar için af

  • Ukrayna topraklarından tüm yabancı birliklerin ve silahların geri çekilmesi. Tüm yasadışı grupların silahsızlandırılması

  • Ukrayna, kısıtlamaları kaldırarak isyancı bölgelerde normal yaşamın yeniden başlamasına izin verecek

  • İnsani yardımların dağıtımı, nakliyesi ve güvenliğinin sağlanması

  • 2015 yılı sonuna kadar isyancı bölgelerde ademi merkeziyetçiliği mümkün kılacak anayasal reform

  • Ukrayna, 2015 yılı sonuna kadar koşullar yerine getirilirse Rusya ile sınırını kontrol edecek

  • “Lugansk ve Donetsk'e statü veren” kanun kapsamında bu bölgedeki yerel seçimlere ilişkin konuların üçlü temas grubu çalışmaları çerçevesinde görüşülüp, karara bağlanması. AGİT bu süreçte gözlemci olarak yer alması

  • Anlaşma maddelerinin görüşülmesi ve hayata geçmesi için üçlü (Kiev-Donetsk-Lugansk) çalışma ve temas gruplarının oluşturulması.

Minsk Anlaşması Önemi Ne, Nerede İmzalandı?

Minsk Anlaşması Önemi Ne, Nerede İmzalandı?

AGİT himayesinde Belarus'un Minsk kentinde yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından imzalandı. Donbass'taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas'taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015'te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti.

Minsk II'de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın