Mevduat Faizlerinde Yarış Sürecek mi? Banka Genel Müdürleri Mevduatta Ayrıştı, Kredide Birleşti
Mevduat Faizlerinde Yarış Sürecek mi? Banka Genel Müdürleri Mevduatta Ayrıştı, Kredide Birleşti
Kredi ve mevduatlarda yapılan düzenlemelerle faiz oranlarının Merkez Bankası faizinden ayrışması sürerken, bankalarda yılsonu ve düzenlemelerin etkileri mevduatlarda da görülmeye başlandı. Bu konuda banka yöneticilerinin açıklamaları ise farklılaşmaya başladı. Dev bankaların üst düzey yöneticileri, ekonomi politikalarında değişim vurgusu yapmaya devam ederken, finansmana erişim sıkıntılarını da dile getirmekten çekinmiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçen yıl bu zamanlarda piyasalardaki hareketlilik yaşanırken, Aralık ayı sonunda dövize karşı açıklanan KKM'nin mevduatlara katkısı yadsınamaz olsa da tablonun tamamında farklılaşma görülmüştü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Toplam TL mevduatlarda yılbaşından bu yana artış görülürken, mevduat faizlerinin de son 1 yıldır TCMB fonlamasının üzerinde kaldığı görülüyor.
TÜFE'nin yüzde 85,51 olduğu ortamda negatif faizin yüksek olduğu bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Diğer yandan mevduata yönelişte de son 3 yıla baktığımızda KKM'nin de etkisi olmakla birlikte artışın hızlandığı da görülüyor.
Bunların yanında bankalarda 100 bin TL'ye 1 aylık mevduat faizlerinin ortalama yüzde 23 gibi bir oranda olduğu da görülüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
TCMB son düzenlemesinde TL mevduatı, tüm mevduatlara oranla düşük kalan bankalara zorunlu karşılıklarda komisyon oranını artırdı.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kendi bankalarının bu oranı yakalamaya çalışmayacağını açıkladı.
Hakan Aran, geçen ay yaptığı bir konuşmada Merkez Bankası’nın düzenlemelerini eleştirmiş, bu uygulamaların bankaları riske açık hale getirdiğini vurgulamıştı.
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise yaptığı konuşmada, enflasyon vurgusu yaparak, "Enflasyon sizin bütün varlığınızı yiyip bitiriyor. En büyük düşman enflasyondur" dedi.
Faiz oranında tek hane olmaktan öte gerçek anlamda enflasyonun tek hane olmasının önemli olduğunu söyleyen Ateş, geçmişe atıfla, enflasyonun baz etkisiyle yüzde 40-50'lere düşebileceğini ama yapışkan olabileceğini söyledi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın