Görüş Bildir
Haberler
Melikşah'tan Sonra Tahta Kim Çıktı?

Melikşah'tan Sonra Tahta Kim Çıktı?

Elif Ateş
04.11.2021 - 09:00

Tarihte pek çok Türk devleti kurulmuştur. Bu devletler, imparatorluk haline gelmiş ve çeşitli sebeplerden dolayı yıkılmıştır. Türk devletlerinden biri de Büyük Selçuklu İmparatorluğu'dur. Bu imparatorluk, Oğuz Türkleri tarafından Orta Çağ döneminde kurulmuştur. Büyük Selçuklu İmparatorluğu Türk İran geleneğine dayalı, Sünni  bir topluluktan oluşmaktadır. Hindikuş Dağları'ndan Batı Anadolu ve Orta Asya'dan Basra Körfezine kadar olan toprakları kontrol ettiler. Daha sonra ise Aral Gölü yakınlarında güç kazandıktan sonra Horosan'ı ele geçirdiler, buradan da İran'ın iç kesimine doğru ilerlediler. Anadolu'daki tüm şehirlerin kontrolünü de Selçuklular sağladı. Özellikle Büyük Selçuklu Devleti'nin üçüncü sultanı olan Melikşah döneminde devlet, en geniş sınırlara ulaştı. Peki, Melikşah'tan sonra tahta kim çıktı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Büyük Selçuk Devleti'nin önemli padişahlarından biri olan Melikşah, küçüklüğünden beri pek çok sefere katılmıştır. Karahanlılar'ın bölgesine kadar ilerlemiş, Semerkant'a kadar olan yerleri ele geçirmiştir. Sonrasında ise iki devlet arasında akrabalıklar kurulmuş, Gazneliler Melikşah'ın hükümdarlığını kabul etmiştir. Melikşah, Süleyman Şah'ı Rum Sultanı olarak tayin etmiş ve İzmit şehri yeni başkent olmuştur. Doğu Bölgesindeki Seyhun Nehri ile Tanrı Dağları, batı bölgesinde Boğazlar ile Akdeniz, kuzeyde ise Kafkas Dağları ve Hint Denizi'ne kadar olan sınırlarını genişletmiştir. Ayrıca bu dönemde Ömer Hayyam, Gazali ve Kaşgarlı Mahmut devlet tarafından korunmuştur. Melikşah, Hassan Sabbah tarafından kurulan Batinilik tarikatı tarafından zehirlenerek öldürülmüştür. Melikşah'tan sonraki Büyük Selçuklu İmparatorluğu hakkında merak edilenleri sizler için derledik..

Melikşah'tan Sonra Tahta Kim Çıktı?

Melikşah'tan Sonra Tahta Kim Çıktı?

Melikşah öldürüldükten sonra, büyük oğlu Berkyaruk tahta çıktı. Berkyaruk'un annesi Selçuklu asıllı Emir Yakut'un kızı Zübeyda Hatun'dur. Ancak Melikşah'ın diğer eşi Terket Hatun, oğlu Mahmut'u sultan olarak ilan etti. Hatta ordu askerlerini kendi yanına çekmek için 20.000 altın dinar dağıttığı söylenmektedir. Daha sonra ise İstifhan'da bulunan Berkyaruk'u yakalatmaya çalıştı. Dönemin baş veziri olan Nizamülmülk ile taraftarları Berkyaruk'u Rey şehrine kaçırdı ve orada sultan olarak ilan etti. 1093 yılında tahtı ele geçirmek için Burucerd'de savaş yapıldı. Fakat Berkyaruk, Terket Hatun'un askerlerini kendi tarafına çekerek savaşı kazandı.

Berkyaruk İsfahan bölgesini kuşattı. Terket Hatun zor durumda kalınca yüklü miktar para teklif etti ve anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre İsfahan ve Fars, Terket Hatun ile oğlu Mahmud'a bırakıldı. Sultan olan Berkyaruk ise diğer yerleri egemenliği altına aldı. Ancak Terket Hatun tahtı tekrar ele geçirmek için Berkyaruk'un dayısı olan İsmail Bin Yakuti'ye bir teklif sundu. Eğer Berkyaruk'un karşısında yer alırsa onunla evlenebileceğin söyledi. Bunun üzerine İsmail Bin Yakuti, teklifi kabul etti ve tekrar savaş açıldı. Bu savaşta da Berkyaruk zaferle ayrıldı. Berkyaruk, 1904 yılında Sultan olarak ilan edildi ve hutbe okutuldu. Amcası I. Tutuş, Suriye Selçuklu Devleti sultanlığını ilan etti. Fakat Tutuş ve Terket Hatun tekrardan Berkyaruk'a savaş açtılar. Berkyaruk bu savaşı kaybetse de kardeşi Mahmud'un ani ölümüyle sultan oldu.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın