Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meğer Yanlış Saklıyormuşuz! Yiyeceklerin Daha Uzun Süre Taze Kalmasını Bu Yöntemlerle Sağlayabilirsiniz👇

Meğer Yanlış Saklıyormuşuz! Yiyeceklerin Daha Uzun Süre Taze Kalmasını Bu Yöntemlerle Sağlayabilirsiniz👇

11.12.2021 - 08:30

Besinleri uygun koşullarda saklamak, onları uzun süre taze bir şekilde tüketebilmek için oldukça önemli. Peki, ya besinleri yanlış yerde ve yanlış şekilde saklıyorsak? İçinize kurt düştüyse endişelenmeyin! Çünkü kulaktan kulağa yayılmış fakat yanlış olduğu bilinmeyen saklama yöntemlerini ve besinlerin nerede, nasıl saklanması gerektiğini açığa çıkarıyoruz! Haydi, detaylara birlikte göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Baharatlar

1. Baharatlar

Mutfak tezgahına çeşit çeşit yerleştirilen baharatların görüntüsü her ne kadar güzel olsa da bu yanlış bir saklama yöntemi. Baharatlar; nem, ışık ve ısıya maruz kaldıkları zaman aromalarını kaybeder. En doğru saklama yöntemi, baharatları ağzı tamamen kapalı bir şekilde kavanoza koyup karanlık ve serin bir ortamda saklamak. Bu yöntemle top halindeki baharatları 3 yıl, öğütülmüş ve kurutulmuş baharatları ise 1 yıl tazeliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz.

2. Zeytinyağı

2. Zeytinyağı

Genellikle mutfak tezgahında duran başka bir besin de zeytinyağı... Güzel bir yağdanlığın içinde mutfak tezgahında duran zeytinyağına tezgahtan ulaşmak her ne kadar pratik olsa da bu saklama yöntemi doğru değil. Baharatlar gibi zeytinyağının da ısıya, havaya ve ışığa temas etmesi; çabuk bozulmasına neden olur. Zeytinyağının buzdolabında saklanması da oldukça yanlış. Düşük sıcaklıklara maruz kalan zeytinyağının yüzeyinde beyaz parçacıklar oluşabilir. Zeytinyağını oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda saklamanız gerekir. Bu yöntemle zeytinyağını çok daha uzun süre bozulmadan ve lezzetini kaybetmeden saklayabilirsiniz.

3. Çikolata

3. Çikolata

Siz de çikolatayı buzdolabında saklayanlardan mısınız? Maalesef, bu da doğru bir yöntem değil. Mecbur kalmadıkça çikolatayı buzdolabında saklamayın. Buzdolabında saklanan çikolataların üzerinde beyaz tabakalar oluşur. Bu durum, çikolatanın tadını etkilemese de kötü bir görüntüye sebep olur. Çikolatayı karanlık bir ortamda ve oda sıcaklığında saklamak en doğrusu.

4. Ekmek

4. Ekmek

Ekmeği buzdolabında veya plastik poşetin içinde saklamak, sıklıkla yapılan hatalardan birisi. Ekmeği buzdolabına koymak, daha hızlı bayatlamasına neden olur. Ancak dilimlenmiş ekmek alıyorsanız dondurucuda saklayabilirsiniz. Tüketeceğiniz kadarını çıkarıp ısıtarak israfı engelleyebilir, ekmeği bu şekilde 4-6 ay saklayabilirsiniz. Ekmeği plastik poşet içinde saklamak da çabucak yumuşamasına ve küflenmesine sebep olur. Plastik poşetin içindeki nem, mantar oluşumuna sebep olabilir. Ekmeği en iyi saklama yöntemi ise ekmek kabının içine biraz tuz ekleyerek koymak. Tuz, ekmeğin küflenmesini engeller.

5. Meyveler

5. Meyveler

Temizlik endişesiyle meyveleri yıkadıktan sonra mı dolaba koyuyorsunuz? Bu yöntem, meyvelerin içindeki suyun artmasına ve böylece daha hızlı bozulmasına sebep olur. Eğer meyveleri buzdolabında saklayacaksanız yıkamadan koymalısınız. Meyveleri kısa sürede tüketecekseniz en uygun saklama yöntemi ise oda sıcaklığında ve mutfak rafında tutmak. Özellikle turunçgilleri mutfak rafında ya da masasında saklamak doğru bir yöntem olabilir. Muzun da oda sıcaklığında saklanarak olgunlaşması gerekir. Yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra yumuşayıp çürümemesi için buzdolabında saklayabilirsiniz. Kavunun da muz gibi oda sıcaklığında saklanarak olgunlaşması gerekir. Kavun, oda sıcaklığında olgunlaşmaya devam ederken lezzeti de artar. Ancak belli bir olgunluğa eriştikten sonra hızlı bir şekilde bozulmasının önüne geçmek için buzdolabına koyabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Sebzeler

6. Sebzeler

Meyve ve sebzeleri bir arada saklamayın. Meyvelerin ürettiği etilen gazı, sebzelerin daha hızlı bozulmasına neden olur. Sebzeleri, delikli kapların içine koyarak buzdolabında saklayın. Birçok sebzenin buzdolabında saklanması uygun olsa da bazılarının oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir. Örneğin; salatalık, patates, sarımsak ve soğanı oda sıcaklığında saklamalısınız. Mantarları buzdolabına kağıt torbanın içinde koymalısınız. Çünkü mantarların havayla temasının kesilmesi, nemlenmesine ve tazeliğini yitirmesine neden olur. Kereviz, enginar ve kuşkonmaz gibi sebzeleri mutlaka buzdolabına koymalısınız. Çünkü bu sebzelerin içinde bulunan suyun azalmaması gerekir.

7. Otlar

7. Otlar

Taze otlar, buzdolabında en hızlı bozulan malzemelerin başında geliyor. Tazeliğini hızla yitiren otları genellikle ikinci kez kullanmak mümkün olmuyor. Otsu bitkileri uzun süre saklamanın iki yöntemi bulunuyor. İlki, otları ince ince kıyıp buz kalıbına koymak ve üzerine zeytinyağı dökmek. Bu şekilde hazırladığınız buz kalıplarını buzlukta dondurun ve ihtiyaç duyduğunuzda çıkarıp kullanın. İkinci yöntem, tereyağı ile dondurmak. Oda sıcaklığındaki tereyağının içine otları ekleyip iyice karıştırın. Ardından otları yağlı kağıda sarın ve buzluğa koyun. Yemek yapacağınızda tereyağını dondurucudan çıkarın ve tazecik otlarla yemeklerinizi lezzetlendirin.

8. Sarımsak ve soğan

8. Sarımsak ve soğan

Sarımsak ve soğanı satıldıkları filenin içinden çıkararak saklamak oldukça yanlış. Filelerin amacı, sarımsak ve soğanın daha uzun süre taze kalmasını sağlamak. File yerine delikli bir poşeti de tercih edebilirsiniz. Çünkü sarımsak ve soğanın taze kalmasını sağlamak için hava alması gerekir. Buzdolabında saklamak da bu besinlerin havasız kalmasına sebep olacağından hızlı bir şekilde bozulmasına yol açar. Bir başka yanlış yöntem ise sarımsak ve soğanları patatesle saklamak. Bu ürünleri birbirinden ayrı yerlerde saklamalısınız. Çünkü soğan ve patateslerin gazı birbirlerini etkiler ve patateslerin hızla çürümesine yol açar.

9. Et

9. Et

Etlerin doğru koşullarda saklanması çok önemli. Uygun şekilde saklanmayan etler, etlerin hızlıca bozulmasına ve sağlık sorunlarına neden olur. Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2-4 derecede saklayın. Çiğ etleri mutlaka delik veya yırtık olmayan bir plastik poşetin içinde koyun ki buzdolabına suyu akmasın. Kırmızı çiğ eti buzdolabında 3-4 günden fazla bekletmeyin. Eti hemen tüketmeyecekseniz buzdolabı yerine dondurucuda saklayın. Kırmızı et, dondurucuda yaklaşık 6-12 ay saklanabilir. Sosis ve salam buzdolabında 5 gün, füme etler ise 1 hafta dayanır. Sosis ve salamı buzlukta yaklaşık 1-2 ay saklayabilirsiniz. Füme eti ise buzlukta dondurmaktan kaçının.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın