onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
"Mardin'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Mardin'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek

"Mardin'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Mardin'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek

luna
29.11.2021 - 07:45

Mardin denildiğinde akla gelen ilk üç şey tarihi dokusu, mutfağı ve doğal güzellikleri olsa gerek. Mardin'e giderken de bu üç madde içerisinde olan mutfak konusu ise Mardin'e gitmek isteyince kafalarda binlerce soru yaratmaktadır. Mardin'in geniş mutfağında Mardin'de ne yenir, ne içilir sorularına yanıt aramak ise sonu gelmeyen bir liste oluşturmaya eş değerdir. 

Köklü ve çeşitli medeniyetten aldığı yemek kültürü ile Mardin hem doğasıyla hem tarihi dokusuyla hem de yemekleriyle inanılmaz bir şehir!

Mardin sokak lezzetleri ile öne çıkan bir şehir olmaktan çok tarihi çok eskilere dayanan köklü bir mutfağa sahiptir. Mardin'in sokak ve caddelerinin neredeyse hepsinde birbirinden lezzetli tatlara sahip olan mekân bulmak mümkündür. 

İnsanı şimdiki zamandan alıp asırlar öncesine götüren sokakları, evleri ve yemekleriyle Mardin'in içine çekilmeden edemeyeceksiniz!

1. Zingil

1. Zingil

Görünüşüne baktığınızda neredeyse tüm Türkiye'nin bildiği lokma tatlısından farkı olmayan zingil tatlısı Mardin'de oldukça sevilen bir lezzet. 

Görünüşü genelde lokma tatlısı ile benzer yapılsa da tadında tarifi dolayısıyla farklılık bulunan Zingil tatlısını Mardin'e gittiğinizde tatmayı unutmayın!

2. Dobo

2. Dobo

Dobo deyince genelde akıllarda bir yemek görseli oluşmamasını normal sayabiliriz. Dobo yemeği kuzunun kolu ile yapılan bir et yemeği. Mardin'in birçok lezzetine eli değmiş Süryani mutfağı bu yemekte de kendini göstermiştir. Pişirilen kuzu kolu sofralardaki yerini genelde pilav soğan ve patlıcan gibi lezzetlerle birlikte alıyor.

3. Soğan kebabı

3. Soğan kebabı

Bir kebap cenneti olan ülkemize Mardin de lezzetli mi lezzetli soğan kebabını kazandırmıştır. Gaziantep'te de yapılan kebabın görünümü, bir tepsi içerisinde ikiye ayrılmış olan soğanların içerisine konulmuş ceviz büyüklüğündeki kıymalardan oluşmaktadır. 

Eşsiz bir lezzete sahip olan soğan kebabını tadıp da sevmeyen yoktur sanırım!

4. Sembusek

4. Sembusek

Yuvarlak açılan hamurun içine kıymalı soğanlı ve baharatlı bir harcın doldurulup yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan sembusek oldukça sevilen de bir lezzettir. Belki akılda kalması adına sembusek yemeğine bir nevi kapalı lahmacun olarak da adlandırabiliriz.

5. Kiliçe

5. Kiliçe

Kiliçe un, şeker, süt karışımına eklenen ve hamur işi yemeklerde çok sık kullanılmayan mahlep, rezene ve anason gibi baharatlarla şenlendirilen bir çörektir. Hayat çöreği anlamına da gelen çörek genelde bayramlarda çok sık yapılan bir çörektir.

6. Firkiye

6. Firkiye

Mardin'in yemeklerini düşünürken isimlere çok da takılmamak gerekir. Zira Mardin tatlarıyla aklınızı başınızdan alan lezzetlere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Firkiye de bu tatlardan biri olup kuzu etinin, soğanın ve meyvenin yeşil ve körpe hali olan çağlanın birleşiminden oluşan leziz mi leziz bir yemektir.

7. Harire

7. Harire

Harire tarçın, pekmez, şeker ve un gibi kolay erişilebilir malzemelerden hazırlansa da ağzınızda cümbüş yaratacak lezzetteki bir tatlı. İçerisindeki  malzemeler dolayısıyla oldukça da doyurucu olan tatlının üzerine ceviz de konulunca harire öğünlük bir lezzete dönüşüyor.

8. İrok

8. İrok

Mardin yöresine ait olan bir içli köfte tarifi olan irok yağda kızartılarak sofralarda yerini alıyor. İçli köfte dediğimize bakmayın çünkü irok genelde yuvarlak bir şekil verilerek kızartılıyor. Ayrıca içine koyulan iç harcı bu köfteye sadece içli köfte denmesini zorlaştıracak bir lezzete sahip...

9. Lebeniye

9. Lebeniye

Bir kasesiyle doyacağınız çorbalardan birisi de kesinlikle lebeniye çorbasıdır. Öyle ki lebeniye çorbası içerisinde yer alan nohut, buğday ve kıymalardan hazırlanan köfte toplarıyla insanı doyurmaya yeten leziz bir çorbadır. Sizin de yolunuz Mardin'e düşerse bu lezzeti tatmadan dönmeyin deriz!

10. Kaburga dolması

10. Kaburga dolması

Kaburga dolması hazırlanırken içi bir pilavla dolduruluyor. Bu öyle bir pilav ki kaburga etini yemeyi unutturacak bir lezzete sahip. İçinde dolmalık fıstık, kuzu ciğeri, kuş üzümü, pirinci ve daha birçok lezzet, pilavı tek başına bir şaheser yapmaya yetiyor. E hadi ne duruyoruz, rotamız Mardin'e!

11. Kibbe/Kibe

11. Kibbe/Kibe

İşkembeyi sevmeyenlerin dahi şans verebileceği, işkembe severlerin ise bayılacağı bir lezzet olan kibe/ kibbe kuzu karnından yapılan bir dolmadır. İşkembe dolması da diyebileceğimiz kibenin iç harcında baharatlarla harmanlanmış pirinç yer almaktadır.

12. İkbebet

12. İkbebet

İkbebete görüntüsü ve teknik yapılış bakımından haşlanmış içli köfte diyebiliriz. Ama böyle bir lezzeti eminiz ki Mardin yemeklerini ilk elden yapmamış veya tatmamış birinin anlamasına imkan yok! 

'Ben daha önce içli köfte mi yiyordum?' dedirtecek bir lezzete sahip ikbebet Mardin'de sizleri bekliyor!

13. Alluciye

13. Alluciye

Alluciyeden de görebileceğimiz gibi Mardin, et yemeklerinin yoğun olduğu bir mutfağa sahiptir. Alluciye, kuşbaşı olarak doğranmış kuzu etinin yeşil erikle buluştuğu harika ötesi lezzete sahip olan bir yemektir. Siz de bu farklı ama leziz yemeği tatmak istiyorsanız, adres belli: Mardin!

14. Kahiye

14. Kahiye

Künefe peyniri ile hazırlanan bir tatlı olan kahiye tatlısı yiyenleri mest ediyor. Açılan yufkaların içerisine künefelik peynirin konulduktan sonra kare şeklinde katlanıp kızartılmasıyla elde edilen kahiye tatlısı uzun süre damağınızdan ayrılmayacak lezzete sahip bir tatlı.

15. Soğan Dolması

15. Soğan Dolması

Birçok yörede yapılan soğan dolmasını bir de Mardin'de tatmanızı öneririz. Her yörenin kendine has malzemeleri ve ve yemek yapma yöntemiyle soğan dolması da yapılan her yörede olduğu gibi Mardin'de de farklılık kazanıyor. Mardin'e giderseniz bu lezzeti tatmayı unutmayın!

16. Kitel Raha

16. Kitel Raha

İsmi bile havalı olan bu yemeğin hamur kısmını yapmak için bulgur yoğurulurken iç harcı kısmı için de kıymayı, soğanı, biberi, baharatı, cevizi bir tavada kavurmak gerekiyor.

Bu iki lezzet buluşturulup suda haşlandıktan sonra damağınızdan uzun süre ayrılmayacak bir lezzeti deneyimleme şansına sahip olacaksınız.

17. Mardin Usulü Dizme

17. Mardin Usulü Dizme

Malzum ya da maldum olarak da adlandırılan Mardin usulü dizme, bir tepsi içerisine patlıcan ve köftelerin sıra sıra dizilip üzerine enfes bir salçalı sos dökülerek fırınlanması sonucu elde edilen bir yemektir. 

İçerisine kabak ve patates de konulabilen bu enfes yemeği Mardin'e gittiğinizde tatmayı unutmayın!

18. İncasiye

18. İncasiye

İçerisinde bulunan kuru kara erik dolayısıyla hem günümüzde hem de Osmanlı mutfağında oldukça faydalı ve şifalı bulunan incasiye yemeği erik ve et ile hazırlanan bir yemektir. 

Tarihi oldukça eskiye dayanan bu yemeği Mardin'in yöresel yemeklerini yapan mekanlarında tatma şansının elde edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
8
5
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın